money monday: amerikaanse arbeidsmarkt doet het goed
Geld & Carrière

Money Monday week 49: Arbeidsmarkt trekt aan, behalve binnen crypto

Het is weer maandag, dat betekent een nieuwe editie van Money Monday! In week 49 bekijken we hoe de markt reageerde op de langverwachte toespraak van Fed-voorzitter Powell. We bekijken ook hoe de heropening van China na de lockdown van vorige week het positieve sentiment aanwakkert. Daarnaast bekijken we wat we kunnen verwachten in de laatste Fed-vergadering van 2022. Bovendien delen wij onze verwachtingen voor de aandelen- en cryptomarkt.

Lagere renteverhogingen van de FED

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft bevestigd dat er in december lagere renteverhogingen in het verschiet liggen, nu hij zichtbare vooruitgang begint te merken in de strijd tegen de inflatie. Ondanks deze positieve woorden, waarschuwde hij dat er nog een lange weg te gaan is om de stabiliteit in de markt te herstellen.

De opmerkingen van Powell werden toegejuicht door Wall Street: de Dow Jones Industrial Average steeg met 1,18% en de Nasdaq ging 4,41% omhoog. De reden voor zo’n stijging op Wall Street was dat velen rigoureuze acties verwachtte om de financiële situatie aan te pakken, terwijl precies het tegenovergestelde in werkelijkheid gebeurde.

Chinese aandelen stijgen door versoepeling COVID-restricties

Vorige week gaven we aan dat de Chinese autoriteiten mogelijk stappen gaan ondernemen om het Covid-19 beleid te versoepelen, wat goed zou zijn voor de economie. De Chinese overheid gaat daadwerkelijk hun beleid versoepelen, waarna de aandelen in Hongkong en China vorige week omhoog gingen.

De Chinese internet aandelen stegen tot 9%, de Hang Seng Index zag een stijging van 4,5% en de CSI 300 Index, waarin de 300 grootste Chinese bedrijven zijn opgenomen, zag een stijging van 2% – de hoogste stijging sinds september. Nu er versoepelingen zijn in het beleid, zou het echter zomaar kunnen zijn dat het aantal Covid-gevallen zal toenemen in het land. Een nieuwe stijging zou mogelijk tot een nieuwe lockdown kunnen leiden, wat niet alleen slecht is voor de Chinese, maar ook voor de globale economie.

Het aftellen begint voor de laatste Fed-vergadering van 2022

Er wordt veel verwacht van de komende vergadering van ambtenaren van de Amerikaanse Centrale Bank, die naar verwachting de rente met 0,50% laten toenemen. Momenteel is er een volledige “black-out periode” die de publieke contacten met ambtenaren in de aanloop naar beleidsvergaderingen beperkt.

Door de toespraak van Fed-voorzitter Powell vorige week wordt in de markt een neerwaartse bijstelling van de rente verwacht ten opzichte van de eerdere verhogingen van 0,75%. Deze afnemende rentestijgingen zijn positief voor de investeringsmarkten, omdat het verwacht wordt dat dit de economie meer zal stimuleren

Arbeidsmarkt trekt aan & grote adverteerders blijven op Twitter

Zowel Amazon als Apple, de grootste adverteerders van Twitter, hebben aangekondigd hun reclamecampagnes te hervatten. Sinds de overname van Elon Musk stopten of pauzeerden veel andere bedrijven, zowel Amerikaanse als internationale, met adverteren op Twitter vanwege moeilijke economische tijden en de onzekere toekomst van Twitter. Dat de twee grootste adverteerders op het platform niet bang zijn om te investeren in advertenties is een goed teken voor het vertrouwen in een goed economisch vooruitzicht.

Door de aankondiging dat de Federal Reserve de rente in december mogelijk minder zal verhogen dan eerder werd aangenomen, zullen de aandelenmarkten naar verwachting weer wat lucht krijgen om beter te gaan presteren. De Verenigde Staten hebben in november ook 263.000 nieuwe banen beschikbaar gekregen, terwijl er 200.000 verwacht werden. Deze krachtige stijging op de arbeidsmarkt draagt bij aan iets positievere economische vooruitzichten.

Sam Bankman-Fried gaat getuigen & veel ontslagen in cryptowereld

Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO van FTX, tweette dat hij zal verschijnen en getuigen voor het House Financial Services Committee. De hoorzitting zal naar verwachting plaatsvinden op 13 december 2022. SBF wilt zich echter eerst volledig voorbereiden voordat hij hier verschijnt door volledig op de hoogte te komen van alle gebeurtenissen rondom de ineenstorting van FTX, waardoor deze hoorzitting mogelijk wordt verplaatst. Als er merkwaardige dingen naar voren komen in deze hoorzitting, zal dit ongetwijfeld negatieve gevolgen hebben voor de crypto prijzen.

Daarnaast zag de cryptomarkt een nieuwe reeks tegenslagen nadat handelsbeurzen Swyftx en Bybit aankondigde dat het ongeveer 30% van zijn personeel moet ontslaan. De ontslagen binnen de markt zijn een slecht teken voor de innovatie binnen de industrie. De moeilijke tijd waar crypto momenteel doorheen gaat, is dus zeker nog niet voorbij.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.