Money Monday week 48: Negatieve economische vooruitzichten in Amerika

Vanaf deze week beginnen we met een nieuwe rubriek. In deze rubriek gaan we kijken naar wat er speelt in de wereld en hoe het de investeringsmarkt zoals aandelen en crypto beïnvloedt. In week 48 nemen we een kijkje naar de invloed van de renteverhogingen van de Federal Reserve in Amerika, het coronabeleid in China en de invloed op de globale economie en kijken we vooruit naar de toespraken die deze week in Amerika plaatsvinden over de economische vooruitzichten.
FED gaat agressieve renteverhogingen afzwakken
De Federal Reserve in Amerika kwam vorige week naar buiten met het nieuws dat een aanzienlijke meerderheid van de functionarissen van mening is dat het beleid van de renteverhogingen op een lager pitje moet komen. De FED voerde afgelopen maanden meerdere renteverhogingen door om inflatie tegen te gaan. Een gevolg van deze renteverhogingen is een verval van de globale economie. Onder meer in Amerika en Europa zijn de indicatoren die bedrijfsactiviteit aangeven negatief voor de maand november.
Deze dalende bedrijfsactiviteiten hebben te maken met de sterke inflatie en hogere rente, waardoor consumenten aarzelen om aankopen te doen. Op 14 december wordt de volgende renteverhoging doorgevoerd door de FED. Na vier achtereenvolgende verhogingen van 0.75 procentpunt, wordt nu verwacht dat de FED de rente met 0.5 procentpunt verhoogd. Als de FED daadwerkelijk haar beleid minder agressief maakt, kan dit positief uitpakken voor de cryptomarkt, markten met een hoger risico zijn namelijk gebaat bij een lager rentepercentage.
Fed’s Mester says she supports smaller rate hike in December https://t.co/cpUtASbyMb pic.twitter.com/bvH3FkFiej
— Reuters (@Reuters) November 22, 2022
Strikt coronabeleid in China – zorgen om economie
Het aantal dagelijkse gevallen van corona is nog nooit zo hoog geweest in China. De regering heeft enkele maatregelen genomen om deze groei tegen te gaan. De bevolking van China is echter tegen deze maatregelen in opstand gekomen, waarna de regering mogelijk enkele versoepelingen gaat doorvoeren.
De maatregelen hebben echter tot gevolg dat de economie in China tot op zekere hoogte verstoord worden. De bezorgdheid over het economische vooruitzicht in China neemt toe, wat een uiteraard een slecht teken is voor de algehele economie. Mocht de productie in China afnemen door strenge maatregelen, ondervinden bedrijven die hun spullen kopen vanuit China hier de directe gevolgen van. Aangezien strenge lockdowns in China de wereldwijde economie afremmen, is dit goed om de ontwikkelingen in de gaten te houden.
Numerous areas in China are reportedly protesting the Covid zero lockdowns, per AFP, such as in Shanghai with citizens chanting “CCP, step down” and “Xi Jinping, step down.” pic.twitter.com/NDB0s7hkYB
— unusual_whales (@unusual_whales) November 27, 2022
Toespraken economische vooruitzichten
Aankomende week vinden er in Amerika twee belangrijke evenementen plaats die de investeringsmarkten zullen beïnvloeden. Op 1 december houdt FED-voorzitter Jerome Powell een toespraak over de economische vooruitzichten en de banenmarkt in de VS. Op 2 december maken de Verenigde Staten het werkloosheidscijfer voor november bekend.
In november kwam naar buiten dat Meta van Mark Zuckerberg 11.000 mensen zal gaan ontslaan. Daarnaast is Amazon van plan om 10.000 mensen te ruimen uit hun organisatie. Bovendien is Elon Musk ook nog steeds druk bezig om Twitter op te schonen van overbodige werknemers. De verwachtingen zijn dat het werkloosheidscijfer hoog uit zal vallen door al deze vele ontslagen. De stijgende werkloosheid zal de economie nog verder afremmen in de komende periode.
Tech Layoffs by Month (2022):
1. January: 1,000
2. February: 3,600
3. March: 5,700
4. April: 4,100
5. May: 17,000
6. June: 17,600
7. July: 16,200
8. August: 13,000
9. September: 5,700
10. October: 12,500
11. November: 24,000We have now seen more layoffs this year than 2001.
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) November 19, 2022
Aandelenmarkt sterk beïnvloedt door neerwaartse economie
De koers van aandelen zal sterk afhangen van de toespraken in Amerika. Alhoewel slechte economische vooruitzichten en een hoog werkloosheidscijfer tot op zekere hoogte al zijn ingeprijsd in de globale aandelenmarkt, zal de uitkomst van deze toespraken de prijs verder beïnvloeden.
Met de globale ontwikkelingen omtrent de oorlogen, corona en werkeloosheid, is het aannemelijk dat de economische vooruitzichten negatief zullen uitvallen. De komende periode zal dus zwaar worden voor bedrijven en hun aandelen.
Veel negativiteit binnen crypto
De cryptowereld houdt niet van onzekerheid. De onrust over de corona ontwikkelingen in China en de FTX-saga hebben geen positieve invloed op de cryptomarkt. De Amerikaanse autoriteiten zijn inmiddels betrokken geraakt in de chaos rondom FTX en Sam Bankman-Fried, waardoor de kans groot is dat de cryptowereld nog meer negatief in het nieuws gaat verschijnen.
Aan de andere kant zijn er grote spelers binnen de cryptowereld die niet zullen opgeven. Changpeng Zhao, de CEO van handelsbeurs Binance, is met het initiatief gekomen om een herstelfonds op te richten om noodlijdende projecten in de industrie te helpen. Inmiddels heeft CZ $ 2 miljard beschikbaar gesteld. Ondanks deze goede bedoelingen, wordt verwacht dat crypto het ook de komende periode moeilijk gaat krijgen met de afnemende economische groei.
JUST IN: #Binance allocates another $1 billion to its crypto recovery fund, making a total of $2 billion.
— Watcher.Guru (@WatcherGuru) November 25, 2022
Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.