Crypto

Money Monday week 4: is de crypto opmars eindelijk begonnen?

money monday week 4 2023 bitcoin crypto opmars

In Money Monday van week 4 kijken we eerst naar de voorspelling van de economen van Citigroup voor een mogelijke recessie in 2023. Ten tweede kijken we naar de recente ontslagen bij Google. Daarnaast kijken we naar de belangrijke gebeurtenissen van deze week die ons een indicatie zullen geven over de huidige economische situatie. Tot bespreken we naar de hoge daling van de advertentie-inkomsten van Twitter op en de ongelofelijke stijging van Bitcoin.

Citigroup verlaagt kans op wereldwijde recessie in 2023

Economen van het bekende Citigroup hebben hun voorspelling voor een komende recessie in 2023 verlaagd van hun eerdere verwachting van 50% naar 30%. Deze daling komt nadat economen van Citigroup zeggen dat bepaalde “macro-economische factoren” tot nu toe in 2023 zijn veranderd, waardoor de algemene wereldeconomie verbetert.

Dit komt onder andere doordat China zijn nul-COVID beleid liet varen na het openstellen van zijn grenzen en gerenommeerde bedrijfsleiders elkaar ontmoetten in Davos waar ze overeenkwamen hun investeringen in de economie te verhogen.

Google ontslaat 12.000 werknemers

Vorige week vrijdag kondigde Google aan dat het 12.000 mensen gaat ontslaan, ongeveer 6% van zijn wereldwijde personeelsbestand. Dit nieuws komt nadat concurrenten Amazon en Microsoft in de afgelopen weken samen 28.000 werknemers hadden ontslagen. Google zegt dat deze ontslagen te wijten zijn aan een wereldwijde vertraging in de tech sector, door de vrees voor een opkomende recessie.

De onverwachte ontslagen bij Google komen voor velen niet als een schok, omdat techbedrijven op dit moment met allerlei uitdagingen te maken hebben, die verder gaan dan stijgende rente en inflatie. Tot slot heeft Sundar Pichai in zijn e-mail niet aangegeven hoe hij met Google verder wil na deze massale ontslagen en of er de komende maanden nog meer ontslagen te verwachten zijn.

Belangrijke rapporten over bedrijfswinsten

Omdat deze week belangrijke bedrijfswinsten worden verwacht, zullen de Amerikaanse aandelen vandaag lager openen dan normaal, in afwachting van deze belangrijke rapporten. Op dinsdag zal S&P Global de Purchasing Managers’ Index (PMI) voor productie en diensten voor januari publiceren. Dit rapport zal helpen om de huidige economische trends binnen de Amerikaanse productie- en dienstensector beter te begrijpen.

Op donderdag zal het US Bureau of Economic Analysis het Bruto Binnenlands Product (BBP) voor het vierde kwartaal bekendmaken. Op vrijdag zal het US Bureau of Economic Analysis verslag uitbrengen over het persoonlijk inkomen en de persoonlijke uitgaven voor december 2022. Het BBP is een maatstaf voor het financiële welzijn van een huishouden. Dit rapport zal een belangrijk beeld geven over het gevolg van de huidige economische situatie op de huishoudens.

Twitter getroffen door 40% omzetdaling

Vorige week werd Twitter volgens verschillende rapporten getroffen door een daling van 40% van de advertentie-inkomsten vergeleken met vorig jaar. De daling komt nadat meer dan 500 klanten hun advertentie-uitgaven hebben stopgezet. Dit komt mede door Elon Musk, die met zijn intrede bij het platform voor veel onzekerheid zorgt over de precieze toekomst van het platform. Deze daling is uiterst zorgwekkend voor Twitter, omdat het bedrijf vanaf deze maand een schuld van 13 miljard dollar moet aflossen.

Terwijl de markten een positieve start zagen in 2023, lijkt dat snel te vervagen. Vorige week leek het beleggerssentiment gemengd nadat de aandelenmarkten negatief werden toen economische gegevens wezen op een zwakkere productiesector en consumentengroei. De aanhoudende volatiliteit zal de komende weken waarschijnlijk niet verdwijnen omdat door de rapporten over de winst van veel grote bedrijven voor veranderingen in de markt zal gaan zorgen.

Genesis vraagt faillissement aan

Genesis Global Holdco LLC, de holdingmaatschappij van Genesis Global Capital die een bekende cryptokredietverstrekker is, heeft vorige week een Chapter 11 faillissement aangevraagd. Het wordt aangenomen dat Genesis het al moeilijk had vóór de ineenstorting van FTX, maar de ineenstorting heeft de zaken zeker erger gemaakt voor de geldschieter. In de aanvraag schatte Genesis dat het meer dan 100.000 schuldeisers heeft, met tussen de $1 miljard en $10 miljard aan uitstaande verplichtingen.

Aan de andere kent Bitcoin een ongelooflijk momentum en brak het zelfs door $23.000, ondanks dat de marktomstandigheden niet optimistisch waren. Maar omdat de Feds in de komende week bijeenkomen en een belangrijke reeks economische gegevens zullen uitbrengen, waaronder met name inflatiemaatregelen, is de kans groot dat de Bitcoin deze prijs niet kan vasthouden.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren