money monday week 3 2023 imf goldman sachs geen recessie
Geld & Carrière

Money Monday week 3: IMF en Goldman Sachs verwachten toch geen wereldwijde recessie

In Money Monday van week 3 kijken we eerst naar de recente uitspraak van het IMF dat de VS een recessie in 2023 zou kunnen vermijden. Vervolgens kijken we naar het rapport van Goldman Sachs dat niet langer een recessie in Europa verwacht. Ten derde zullen we ook kijken naar de langverwachte bijeenkomst van het World Economic Forum in Zwitserland. Verder bekijken we onder andere naar de recente aanklachten van de SEC tegen crypto bedrijven Genesis en Gemini.

Geen recessie volgens IMF

Vorige week verklaarde Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de VS dit jaar hoogstwaarschijnlijk een recessie zal kunnen vermijden omdat de arbeidsmarkten sterk gedragen, ondanks slechte economische vooruitzichten. Zelfs als er een recessie komt, zal deze mild zijn volgens Georgieva. Volgens haar lijkt het beleid van de Fed om inflatie te bestrijden goed te werken, waardoor een grote recessie vermijdbaar lijkt. 

Georgieva zei ook dat het IMF zijn Amerikaanse bbp-groei voor 2023 zal bijwerken. In oktober 2022 voorspelde het IMF een groei van ongeveer 1,0%. Experts verwachten dat het dit jaar beter zal gaan na een extreem moeilijk 2022, waarin aandelen het hardst daalde sinds 2008. Als de Amerikaanse economie een recessie kan vermijden, zullen veel kleinere economieën die met de VS verbonden zijn, het ook veel beter gaan doen.

Goldman Sachs verwacht geen recessie in Europa

Goldman Sachs, een gerenommeerde investeringsbank en financiële dienstverlener, heeft zijn economische voorspelling voor de eurozone verbeterd tot 0,6% economische groei. De vorige voorspelling die in 2022 was gemaakt kwam uit op 0,1% economische groei.

Door een daling van de aardgasprijzen en de heropening van de grenzen door China, heeft Goldman Sachs zijn voorspelling gewijzigd. Ze verwachten echter wel dat de economische groei in Europa in 2023 zwak zal blijven. Bovendien ziet het de Europese Centrale Bank de rente in februari en maart verder met 50 basispunten verhogen en een inflatie van ongeveer 3,3% in de komende 10 maanden.

Davos 2023 gaat deze week van start

Deze week komt de mondiale zakelijke en politieke elite bijeen in de bergen van Davos, Zwitserland, voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. De wereldelite zal de vertragende wereldeconomie, oorlog in Oekraïne, klimaatverandering, post-pandemische uitdagingen en globalisering bespreken.

In de VS kijken de beleggers deze week naar twee belangrijke gebeurtenissen. De eerste is het rapport over de detailhandelsverkopen van de overheid dat een belangrijk inzicht geeft in de inflatie. Daarnaast worden voor veel bedrijven deze week de cijfers van het afgelopen kwartaal bekend gemaakt.

Verkoop elektrische voertuigen in China’s op All Time High

Volgens Fox Business en de China Passenger Car Association heeft de verkoop van elektrische voertuigen (EV’s) in 2022 in China een recordhoogte bereikt. Het land heeft namelijk 5,67 miljoen EV’s verkocht. Het rapport stipt aan dat als deze trend aanhoudt, China de race om EV-adoptie kan winnen van de VS. Verwacht wordt echter dat 2023 voor de autosector voor beide landen een uitdaging blijft vanwege de onzekere economische omstandigheden.

Aan de andere kant zag de aandelenmarkt vorige week wat broodnodige beweging: de S&P 500 steeg met 4%, ondanks een vreemd einde van 2022 en de eerste week van 2023. Maar omdat er in de komende weken een invloedrijke actie van de Fed wordt verwacht, zal deze plotselinge opwaartse trend hoogstwaarschijnlijk eindigen in enkele correcties.

Genesis en Gemini aangeklaagd door SEC

Volgens CNBC werden vorige week zowel Genesis als Gemini, twee populaire crypt beurzen, door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) aangeklaagd. Ze worden verdacht van het verkopen van cryptocurrencies die niet officieel geregistreerd staan. Later zei Gary Gensler, voorzitter van de SEC, in een persverklaring dat deze stap bedoeld is om ervoor te zorgen dat crypto-uitleen platforms weten dat ze moeten voldoen aan de gestelde wetten.

Aan de andere kant zag Bitcoin eindelijk de eerste beweging in 2023 nadat het $16.000 brak en het gebied van $21.000 binnenkwam. Aangezien de markt echter strengere regelgeving door de Feds verwacht, inclusief nog meer ontslagen in de tech- en voornamelijk de crypto sector, kan deze plotselinge stijging van Bitcoin heel goed een short squeeze zijn.