Crypto

Microsoft doet grootste aankoop ooit en Nederlandse inflatie daalt

money-monday-week-29-2023-microsoft-gaming-nederland-inflatie
(Foto: Instagram @thisisbillgates)

In Money Monday van deze week kijken we eerst naar de Nederlandse inflatiecijfers die op maandbasis afnemen. Daarna kijken we onder andere naar beleggers die helemaal klaar zijn voor het winstseizoen, dat deze week in volle gang is. Tot slot kijken we naar Microsoft, dat binnenkort de grootste aankoop ooit in de gaming sector gaat doen, en naar Ripple’s XRP, dat de rechtszaak tegen de SEC deels gewonnen heeft.

Nederlandse inflatie op maandbasis gedaald

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de inflatie in juni 5,7%, vergeleken met mei toen deze 6,1% bedroeg. Hoewel dit cijfer op maandbasis is gedaald, is het nog steeds hoger vergeleken met juni 2022. Bovendien zegt het CBS dat dit cijfer exclusief de prijzen van energie en motorbrandstoffen is – als die wel waren meegerekend, zou de inflatie in juni 7,2% zijn geweest, tegen 7,9% in mei.

In juni daalden de totale prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken, maar de prijs van tabak steeg sterk en was 14,7% duurder dan in mei. De belangrijkste reden voor zo’n enorme stijging van de tabaksprijzen is een verhoging van de tabaksaccijns door de Nederlandse overheid. Tot slot zijn de prijzen van goederen en diensten, huishoudelijke apparaten en onderwijs nauwelijks veranderd, vandaar dat de inflatie nog steeds hoog is vergeleken met juni 2022.

Gebruik van games het hoogst ooit onder volwassenen

Volgens een recent onderzoek van Bloomberg is het aantal jonge volwassenen tussen 15 en 24 jaar dat tijd besteedt aan gamen het hoogste dat ooit is geregistreerd in 2023. Volgens het onderzoek besteedt deze leeftijdsgroep namelijk dagelijks “3,82 uur” aan gamen. Daarnaast besteedt bijna 8% van deze leeftijdsgroep dagelijks minstens 6 uur aan gamen, een aantal dat nog nooit eerder is voorgekomen, zelfs niet tijdens het pandemietijdperk.

De marktkapitalisatie van de gamingsector zal naar verluidt 376,08 miljard dollar bereiken in 2028, een jaarlijkse groei van 8% ten opzichte van 2023, waar de marktkapitalisatie momenteel 245,10 miljard dollar bedraagt. Desondanks heeft Microsoft van Bill Gates begin 2023 besloten om bijna 10.000 werknemers te ontslaan bij de gamingdivisie, waaronder de ontwikkelaars die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van Halo, Microsofts bekendste game.

Winstseizoen in volle gang

Vanaf morgen worden de inkomsten van Amerikaanse topbedrijven voor het tweede kwartaal bekendgemaakt. Op dinsdag worden de resultaten van Bank of America en Western Alliance bekendgemaakt. Op woensdag worden de resultaten van Netflix, Tesla, Goldman Sachs en United Airlines bekendgemaakt. Op donderdag de resultaten van American Airlines en TSMC. Tot slot komen de resultaten van American Express, Comerica en Huntington op vrijdag.

Al deze inkomsten komen uit verschillende sectoren, waaronder technologie, banken, logistiek en gezondheidszorg, wat een belangrijk inzicht zal geven in de gezondheid van de Amerikaanse economie. Naast de winstcijfers wordt deze week ook het Amerikaanse initial jobless claims report gepubliceerd. Het rapport zal waardevol inzicht geven in de gezondheid van de arbeidsmarkt. Experts verwachten een stijging van 237.000 naar 244.000.

Microsoft krijgt groen licht om Activision te kopen

Na goedkeuring van de rechtbank is Microsoft klaar om deze week de grootste overname ooit te doen van Activision Blizzard Inc. uit de game-industrie. De waarde van Activision Blizzard Inc. wordt geschat op 69 miljard dollar. Met deze mogelijke fusie wil Microsoft zijn aanwezigheid in de mobiele gaming sector uitbreiden, aangezien Activision eigenaar is van Candy Crush, de grootste naam in de sector.

Aan de andere kant zag de Amerikaanse aandelenmarkt vorige week aanzienlijke winsten toen gegevens een aanhoudende afkoeling van de inflatie lieten zien. Een vergelijkbaar sentiment was te zien in Europa, waar de pan-Europese STOXX Europe 600 Index de week bijna 3% hoger afsloot. Alle andere belangrijke Europese indices gingen ook omhoog, waarbij de Franse CAC 40-index met 3,69% steeg en de Duitse DAX met 3,22%.

Ripple wint eindelijk XRP rechtszaak

Wat een eindeloze rechtszaak leek te worden, eindigde afgelopen dinsdag eindelijk toen de Amerikaanse rechtbank XRP van Ripple deels in het gelijk stelde. De rechtbank heeft echter ook aangegeven dat de verkoop van XRP aan institutionele klanten voor een totaalbedrag van $728 miljoen ook een schending was van de effectenwetgeving, wat volgens experts de potentiële regelgeving voor cryptocurrency in de VS alleen maar ingewikkelder heeft gemaakt.

Aan de andere kant is XRP door de overwinning in een Amerikaanse rechtbank nu de 4de grootste cryptocurrency na een enorme stijging van 60% in de afgelopen 7 dagen, waarmee het Solana en BNB achter zich laat. Bitcoin zag nauwelijks een verandering in zijn prijs en bleef steken op $30k, ondanks nieuws over de afkoeling van de Amerikaanse inflatie.