Geld & Carrière

Mark Zuckerberg daagt Twitter uit met Threads en ChatGPT gebruikers dalende

money-monday-week-28-2023-threads-chatgpt
ChatGPT heeft aanzienlijk minder bezoekers dan afgelopen maand Foto: Freepik

In Money Monday van week 28 kijken we eerst naar de nieuwste gegevens die wijzen op groei in de consumptie van Nederlandse huishoudens. Daarna kijken we naar de enorme opkomst van Threads, een nieuw social media platform gelanceerd door Meta. Tot slot kijken we naar de daling van het aantal gebruikers van ChatGPT en Coinbase dat te maken krijgt met ernstige beschuldigingen van de SEC.

Consumptie Nederlandse huishoudens groeit

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben Nederlandse huishoudens op jaarbasis 1,4% meer uitgegeven in mei 2023. Interessant is echter dat burgers meer uitgaven aan diensten en minder aan goederen. Als deze cijfers de komende maanden stijgen, zou dit erop kunnen wijzen dat de Nederlandse economie verschuift naar een diensteneconomie in plaats van een goedereneconomie.

Volgens het rapport gaven huishoudens minder uit aan eten, drinken en tabak en in plaats daarvan meer aan verzekeringen, openbaar vervoer, restaurantbezoek en evenementen. Hierdoor daalde het volume van de omzet in de detailhandel in mei met 5,8% en daalde de omzet in de non-foodsector met 7,5% ten opzichte van de gegevens van vorig jaar.

Zuckerberg daagt Twitter uit met Threads

Na meer dan 70 miljoen aanmeldingen binnen 48 uur is het geen wonder dat Threads vorige week bij de lancering het snelst groeiende sociale mediaplatform ooit werd genoemd. Threads is Mark Zuckerberg zijn antwoord op Twitter en het sociale mediaplatform is gekoppeld aan Instagram waardoor gebruikers zich gemakkelijk kunnen aanmelden. Dit is een van de belangrijkste redenen is voor de enorme opkomst van de app.

Elon Musk, die onlangs Twitter heeft gekocht, ziet de enorme opkomst van Threads en de bekendheid met Twitter en heeft gedreigd Mark Zuckerberg aan te klagen nadat hij tweette: “Concurrentie is prima, valsspelen niet”. Gebruikers lijken echter niet te klagen over Threads, ze vinden het juist geweldig omdat het platform hen meer vrijheid geeft zonder dat ze zich hoeven te abonneren, in tegenstelling tot Twitter.

Alle ogen gericht op inflatiecijfers & winstcijfers 2e kwartaal

Beleggers zullen het deze week druk hebben, eerst met inflatiecijfers en later met de winstrapporten over het 2e kwartaal. Op woensdag wordt de consumentenprijsindex (CPI) voor juni bekendgemaakt, wat een belangrijke economische indicator is omdat deze de prijsveranderingen meet. Later die dag wordt de Producenten Prijs Index (PPI) gepubliceerd, die de prijzen weergeeft die bedrijven ontvangen voor hun goederen en diensten.

De week wordt afgesloten met de bekendmaking van de winst over het tweede kwartaal van de meeste van Amerika’s grootste financiële instellingen, waaronder JP Morgan, Wells Fargo, Citi en BlackRock. Hierdoor krijgen beleggers het broodnodige inzicht in de gezondheid van de Amerikaanse bankensector

ChatGPT ziet een daling in gebruikers

Volgens gegevens van SimilarWeb ziet ChatGPT, dat afgelopen tijd de hele wereld opschudde met AI, zijn verkeer nu enorm dalen. In juni daalde het mobiele verkeer met 9,7% en het aantal unieke bezoekers met 5,7%. Een van de redenen voor de dalende gebruikersaantallen van ChatGPT is dat Google een inhaalslag heeft gemaakt met het lanceren van Bart en het feit dat veel mensen nog niet willen betalen voor de premium versie van ChatGPT.

Aan de andere kant daalde de Amerikaanse markten vorige week een beetje toen we de eerste week van het derde kwartaal ingingen. De belangrijkste boosdoener zijn de sterker dan verwachte arbeids- en dienstencijfers, waardoor de verwachtingen zijn gestegen dat de Fed funds rate langer hoger zal blijven. In Europa heerste een vergelijkbaar sentiment toen de pan-Europese STOXX Europe 600 Index 3,09% daalde.

Coinbase wordt geconfronteerd met beschuldigingen van SEC

Vorige week verklaarde de Coinbase dat het zich bewust was van een mogelijke inbreuk op de wetgeving waarbij het sommige cryptocurrencies aanbood die niet toegestaan waren. De SEC verklaarde verder dat Coinbase aandeelhouders meerdere keren heeft gewaarschuwd voor de risico’s van bepaalde cryptocurrencies. Omdat Coinbase een bedrijf heeft geopend in Bermuda, zou het daarheen kunnen verplaatsen om de problemen te vermijden.

Aan de andere kant verdedigde Bitcoin zijn steunniveau van $30k voornamelijk omdat alle ogen zijn gericht op een potentiële Bitcoin ETF nu de CEO van BlackRock zegt dat het bedrijf klaar voor deze ETF. Ethereum houdt ook stand boven $1800, wat suggereert dat de markt erg veerkrachtig is.