Geld & Carrière

Apple bereikt bizarre mijlpaal en Twitter ligt zwaar onder vuur

money-monday-week-27-2023-apple-waarde-twitter-beperking
Het aandeel van Apple heeft een bijzonder mijlpaal gehaald Foto: Unsplash

In Money Monday van week 27 kijken we eerst naar het negatievere nieuws over de te verwachten economische vooruitzichten van Nederland. Daarna kijken we naar de grote ommekeer van Apple, nu het bedrijf als eerste ooit een market cap van $3 biljoen heeft bereikt. Tot slot kijken we onder andere naar het feit dat Twitter het aantal tweets dat gebruikers kunnen zien beperkt.

Nederlandse economische vooruitzichten negatiever

Volgens de laatste cijfers van CBS zijn de economische vooruitzichten van Nederland in juni negatiever uitgevallen dan in mei. CBS Conjunctuurklok baseert haar bevindingen op 13 verschillende economische indicatoren die helpen om een breder macro-economisch beeld van de Nederlandse economie te schetsen. In deze recente bevindingen bleken 5 indicatoren negatief te zijn.

Een van deze indicatoren is het consumenten- en producentenvertrouwen, dat in juni extreem laag bleek te zijn. Ook het producentenvertrouwen bleek onder het langetermijngemiddelde te zakken. De reden voor het pessimisme ligt in het dalende exportvolume, dat in april 0,5% lager was dan een jaar eerder. Daarnaast zijn ook de investeringen in april met 2,4% j-o-j gedaald. Gezien al deze factoren zien velen binnen en buiten Nederland de situatie niet snel veranderen.

Apple is nu $ 3 biljoen waard

Vorige week eindigden de aandelen van Apple op een waarde van $ 3 biljoen, waarmee Apple het enige bedrijf ooit is dat deze mijlpaal heeft bereikt. Door de onverwachte rally van Apple boekte Nasdaq ook zijn beste winst over het eerste halfjaar in 40 jaar. De aandelen van Apple stegen met meer dan 2% naar een record van $193,97.

De reden voor de torenhoge waardering van Apple ligt grotendeels in de riskante lancering van Apple Vision Pro, waarmee Apple zich begeeft in de langverwachte wereld van VR- en Metaverse-technologie. Daarnaast rapporteerde Apple in mei een sterker kwartaalresultaat dan verwacht, ondanks het feit dat de omzet en winst inzakten. Dit bewijst voor beleggers hoe sterk het merk in de ogen van de consument is geworden.

Beleggers maken zich op voor banenrapport

Beleggers zullen het cruciale banenrapport, dat deze week wordt gepubliceerd, nauwlettend in de gaten houden. Het banenrapport is belangrijk voor beleggers omdat het waardevolle informatie geeft over de gezondheid en prestaties van de nationale banenmarkt door belangrijke inzichten te bieden in hoeveel mensen hun baan verloren en hoeveel nieuwe banen er werden gecreëerd.

Economen voorspellen echter een vertraging van de banengroei in juni, met een licht positieve prognose van een daling van het werkloosheidscijfer. De Amerikaanse markten sluiten vandaag eerder en blijven dinsdag gesloten in verband met Independence Day. Tot slot zullen beleggers letten op het winstrapport van Levi Strauss ($LEVI).

Twitter beperkt tijdelijk het aantal tweets

In een eigen tweet kondigde Elon Musk vorige week aan dat hij het aantal tweets dat gebruikers op een dag kunnen lezen tijdelijk beperkt om het dataschrapen door AI-bedrijven tot een minimum te beperken. Musk zegt dat dit een “tijdelijke noodmaatregel” is en een protest tegen AI-bedrijven die taalmodellen trainen. Meteen na deze aankondiging kreeg Twitter te maken met massale negatieve reacties van gebruikers wereldwijd.

Aan de andere kant sloot vorige week de de aandelenmarkt voor de eerste helft van 2023, waarvan velen zeiden dat het behoorlijk positief was. Dat komt omdat de Amerikaanse markten, ondanks de eindeloze inflatie en het agressieve beleid van de Fed, veerkrachtig bleven en niet in een recessie belandden, zoals velen verwachtten. In Europa steeg de pan-Europese STOXX Europe 600 Index met 1,94%, de Franse CAC 40 Index met 3,30% en de Italiaanse FTSE MIB met 3,75%.

Bank of America zet in op Tokenization

Vorige week publiceerde Bank of America haar nieuwste onderzoek waarin het belang van tokenization in de komende jaren wordt benadrukt, wat een revolutie teweeg zal brengen in zowel de financiële als niet-financiële infrastructuur. Volgens het rapport heeft tokenization al laten zien hoe krachtig het is en hoe breed de implicaties zijn voor verschillende sectoren.

Aan de andere kant kelderde de prijs van Bitcoin nadat het SEC-rapport over de indiening van Spot BTC-ETF aangaf dat de aanvragen van BlackRock en Fidelity onvoldoende waren. Desondanks wordt de stijging van de Bitcoin-prijs naar $30k beschouwd als een grote comeback en een mogelijk einde van de cryptowinter, zeker gezien het feit dat de BTC-prijs sinds het begin van het jaar met 85% is gestegen.