Geld & Carrière

Nederlandse economie krimpt in Q1 en Bitcoin ziet forse stijging

money-monday-week-26-2023-nederlandse-economie-bitcoin
(Foto: Freepik) De Nederlandse economie is gekrompen in Q1 van 2023 en Bitcoin ziet forse stijging

In Money Monday van week 26 kijken we eerst naar de nieuwste gegevens die erop wijzen dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2023 met 0,3% is gekrompen. Daarna kijken we naar het succesvolle bezoek van premier Modi aan de VS. Verder kijken onder andere we naar het kooigevecht van Elon Musk & Mark Zuckerberg en de enorme daling van het marktaandeel van Binance US, terwijl Bitcoin verder stijgt.

Nederlandse economie krimpt 0,3% in Q1 van 2023

Volgens de laatste schattingen, die 85 dagen na het einde van elk kwartaal worden gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek, is de groei van het Nederlandse BBP in het eerste kwartaal van 2023 met 0,3% gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Volgens het officiële rapport is de belangrijkste reden voor deze krimp de verdere afname uit gasopslagen. Daarnaast is ook de export van goederen sterk gedaald door minder vraag uit Duitsland.

De eerste schatting, die 45 dagen na het einde van elk kwartaal verschijnt, is gebaseerd op de meest recente gegevens. Wanneer beide gegevens worden vergeleken, is er een verschil van 0,1% – waarbij de tweede schatting een iets minder positief overzicht laat zien. Dit komt omdat volgens de tweede schatting het aantal banen voor werknemers en zelfstandigen in het eerste kwartaal van 2023 is gestegen met 49 duizend, terwijl dit er in de eerste schatting 63 duizend waren.

Modi van India bezoekt top-CEO

In een poging om de belangrijkste handelspartner van de VS te worden, heeft de Indiase premier Modi een ontmoeting gehad met verschillende top-CEO’s uit Amerika. Tot deze CEO’s behoren de CEO van Micron Technology, CEO van Applied Materials, CEO van General Electric en CEO van Tesla Motors. Volgens premier Modi is India goed op weg om een economische wereldleider te worden en kan het een veel veiliger alternatief bieden voor China.

Het Amerikaanse kabinet heeft inmiddels toestemming gegeven aan Micron Technology om in India een fabriek op te zetten voor het verpakken en ontwikkelen van halfgeleiders ter waarde van $2,7 miljard. Boeing zal ook 24 miljoen dollar investeren in India om een logistiek centrum op te zetten. Tot slot hebben Cisco Systems, Walmart, Foxconn, Amazon.com en Apple hun intenties om de komende jaren in India te investeren nogmaals bevestigd.

Beleggers moeten PCE-index in de gaten houden

Deze week worden op dinsdag en vrijdag belangrijke gegevens bekendgemaakt door The Conference Board en de University of Michigan over de huidige staat van de Amerikaanse economie, met name de woningbouwgegevens. Deze gegevens geven beleggers meer inzicht in waar de Amerikaanse economie staat en waar het naartoe gaat.

Op vrijdag zullen beleggers letten op de Personal Consumption Expenditures Index of PCE-index. PCE is de meest geprefereerde inflatie-indicator van de Fed, omdat het inzicht geeft in de totale hoeveelheid geld die individuen en huishoudens gedurende een bepaalde periode uitgeven aan goederen en diensten in een economie. Tot slot zullen beleggers letten op de winstcijfers van Carnival, Walgreens, Rite Aid en Nike.
Overzicht aandelenmarkt

Zuckerberg en Musk doen misschien een kooigevecht

Met de intentie om meer dan $ 1 miljard op te brengen, willen de beroemde miljardairs Mark Zuckerberg en Elon Musk een kooigevecht houden. Verschillende functionarissen hebben bevestigd dat beide miljardairs serieus zijn over het gevecht, dat begon met niets meer dan een internet meme omdat Elon Musk nu een directe concurrent is van Facebook na het kopen van Twitter. Experts zeggen dat dit een enorme marketinggimmick kan zijn voor beide sociale mediaplatforms.

Aan de andere kant bewees de Amerikaanse aandelenmarkt opnieuw dat het veerkrachtig is, want de S&P 500 steeg met meer dan 14% year-to-date, ondanks het feit dat het vooral gedreven werd door een handvol sectoren, waaronder kunstmatige intelligentie. De pan-Europese STOXX Europe 600 Index daalde echter tot 2,93% toen de angst voor een aankomende recessie in het VK toenam door de stijging van de rente.

Marktaandeel Binance VS daalt

Nu de SEC zich is gaan richten op de activiteiten van Binance in de VS, heeft dit geleid tot een massale uitval van gebruikers. Volgens cijfers van Crypto News is het marktaandeel gedaald van 16% in april naar 4,35% en blijft het dalen door de toegenomen onzekerheid. Ook in België en Nederland moet Binance het land verlaten, waardoor het aantal gebruikers nog verder afneemt.

Aan de andere kant noteerde Bitcoin de broodnodige groei die investeerders verwachtten, toen het bijna het $31k-niveau raakte en zich later aan het einde van de week stabiliseerde op het $30k-niveau. Experts geloven echter dat Bitcoin niet verder zal stijgen tenzij de angst rondom de situatie van de SEC en Binance afneemt.