Crypto

Werkloosheid daalt in Nederland en TikTok verwacht gigantische omzet

money-monday-week-25-2023-werkloosheid-nederland-tiktok
TikTok verwacht een gigantische stijging in omzet

In Money Monday van week 25 kijken we eerst naar ons eigen landje, waar de werkloosheid in de afgelopen drie maanden iets is gedaald. Daarna kijken we naar de inflatie in de VS die eindelijk afkoelt na het laagste punt in twee jaar. Daarna kijken we naar beleggers die Jerome Powell van de FED in de gaten houden, want hij zal twee toespraken geven. Tot slot kijken we naar de enorme stijging van de e-commerceactiviteiten van TikTok en Blackrock dat een Bitcoin Spot ETF wil opzetten. 

Nederland registreert 3,5% werkloosheid in mei

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren in mei 2023 353 duizend mensen tussen 15 en 74 jaar werkloos, wat neerkomt op 3,5% van de Nederlandse beroepsbevolking. De cijfers suggereren dat de werkloosheid de afgelopen drie maanden licht is gedaald met een gemiddelde van duizend per maand.

Ondanks dat we voorgaande weken informatie deelde over dat het vertrouwen in de Nederlandse economie af nam en dat de productie daalde, zijn dit toch hoopgevende cijfers. Als meer mensen een baan hebben, brengt dit de economie namelijk op gang.

Inflatie VS bereikt laagste punt in 2 jaar

Vorige week bereikte de inflatie in de VS eindelijk het laagste niveau in de afgelopen twee jaar, toen de inflatie in mei uitkwam op 4%, ruim onder de 4,9% van april. Volgens CNBC is de belangrijkste factor de dalende benzineprijzen samen met een minuscule stijging van noodzakelijke consumptiegoederen. Hierdoor stegen de consumentenprijzen van april tot mei met slechts 0,1%.

Bijna zes maanden geleden, in december 2022, werd gemeld dat ongeveer 70% van de Amerikanen het moeilijk had door de voedselinflatie en moeite had met het kopen van boodschappen. Maar experts waarschuwen nog steeds dat het ergste nog niet voorbij is, in feite kan de Amerikaanse economie nog steeds in een recessie terechtkomen, ondanks de goede cijfers over de daling van de inflatie.

Beleggers houden Powell opnieuw in de gaten

Deze week zullen beleggers de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, in de gaten houden, omdat hij woensdag zal spreken voor het House of Financial Services Committee. Later op donderdag zal Powell opnieuw spreken voor de Senate Banking Committee als onderdeel van zijn halfjaarlijkse verklaring voor Amerikaanse wetgevers. Beide hoorzittingen zullen beleggers inzicht geven in wat voor volgende stappen de Federal Reserve gaat nemen.

Op de bedrijfskalender zullen de inkomsten van FedEx het hoogtepunt van de week zijn. De logistieke gigant wordt namelijk gezien als een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economische activiteit, omdat het bedrijf in meerdere sectoren actief is.

TikTok wil $20 miljard bereiken

Ondanks meerdere juridische uitdagingen in de Verenigde Staten maakt TikTok een snelle groei door in Zuidoost-Azië, waardoor het platform streeft naar een omzet van $20 miljard. Volgens Bloomberg lijkt het jaar 2023 een enorm jaar voor TikTok omdat slechts een jaar geleden, in 2022, de bruto waarde van het bedrijf $4,4 miljard bedroeg. Deze stijging van 5x is te danken aan een enorme toename van het aantal gebruikers van TikTok.

Aan de andere kant bleef de aandelenmarkt groen zien met Nasdaq die een 8e achtereenvolgende winnende week noteerde en S&P 500 met een stijging van 2,5% op weekbasis. De belangrijkste reden voor zo’n positief rendement was te danken aan de aankondiging van de Feds dat ze de rentetarieven ongewijzigd zullen laten en het nieuws dat de inflatie daalt. Een vergelijkbaar sentiment was te zien in Europa, waar de pan-Europese STOXX Europe 600 Index met 1,47% steeg.

Blackrock vraagt Bitcoin ETF aan

Blackrock, de multinationale Amerikaanse vermogensbeheerder die fondsen van meer dan $ 10 biljoen beheert, kondigde vorige week aan dat het een aanvraag indiende voor een spot Bitcoin ETF. Het nieuws komt op een moment dat de SEC zowel Binance als Coinbase onder de loep probeert te nemen. Experts blijven echter sceptisch omdat dit juridisch gezien nog niet eerder is gedaan, omdat de SEC eerder de spot Bitcoin Grayscale ETF afwees.

Hoe dan ook, het nieuws werd verwelkomd door cryptoliefhebbers wereldwijd, omdat dit betekent dat andere vermogensbeheerders ook in de boot kunnen stappen. Aan de andere kant, ondanks positief nieuws voor veel investeringsmarkten, slaagde Bitcoin er niet in om de grens van $26k te doorbreken. Het is duidelijk dat Bitcoin zich momenteel in een bearish zone bevindt door een neerwaartse trend in de hele markt.