Crypto

14 miljoen banen verdwijnen door AI & Nederlandse productie daalt massaal

money-monday-week-24-2023-banen-ai-nederlandse-productie

In Money Monday van week 24 kijken we eerst naar nieuwe statistieken waaruit blijkt dat de Nederlandse productie in april met 12% is gedaald. Daarna kijken we naar een nieuw onderzoek van het World Economic Forum waaruit blijkt dat er tegen 2028 14 miljoen banen zullen verdwijnen door AI. Tot slot kijken we onder andere naar de grote inzet van Apple voor zijn nieuwe VR-headset en naar Binance & Coinbase die te maken krijgen met de hitte van de SEC. 

Nederlandse productie 12% lager in april

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in april 2023 12,1% lager dan in april 2022. Dit is de grootste daling in de Nederlandse industriële productie op jaarbasis sinds april 2009. Daarnaast laten de statistieken zien dat de industriële productie ook kromp op year-to-date basis. Het ergste is dat veel experts denken dat de cijfers de komende maanden waarschijnlijk niet zullen verbeteren.

Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de lage productie en slechte economische vooruitzichten in de Nederlandse markt is dat de grootste markt, Duitsland, momenteel in een recessie verkeert. Hierdoor hebben Duitse ondernemers weinig vertrouwen in de handelsbalans met Nederland en richt het land zich liever op het verbeteren van de eigen productie. De Nederlandse chemie, rubber- en kunststofproducten en elektronica worden het zwaarst getroffen. 

14 Miljoen banen verdwijnen in 5 jaar

Volgens het laatste onderzoek van het World Economic Forum wordt gevreesd dat wereldwijd meer dan 14 miljoen banen zullen verdwijnen binnen slechts vijf jaar. De belangrijkste reden voor zo’n massale verschuiving van banen is volgens het onderzoek voornamelijk te wijten aan de opkomst van kunstmatige intelligentie. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 800 verschillende bedrijven in verschillende sectoren. 

Er is echter ook een lichtpuntje, zoals de enquête suggereert: er zullen veel banen verloren gaan, maar er zullen ook nieuwe banen worden gecreëerd. Tegen 2027 zullen er wereldwijd meer dan 69 miljoen nieuwe banen bijkomen, wat een enorm aantal is. De meeste nieuwe banen zullen draaien om AI en hernieuwbare energiesystemen, waaronder cyberbeveiliging, data-analisten, wetenschappers, AI-tool-engineers en specialisten in machine learning.

Deze week nieuw monetair beleid Fed

Deze week zijn er twee belangrijke gebeurtenissen waar beleggers naar uitkijken. Ten eerste wordt op dinsdagochtend de consumentenprijsindex (CPI) voor mei gepubliceerd. De CPI wordt gebruikt om veranderingen te meten in het gemiddelde prijsniveau van goederen en diensten die door huishoudens worden geconsumeerd en geeft daarom het broodnodige inzicht in de inflatie trends

Later op dinsdag, vlak na de bekendmaking van de CPI-gegevens, begint de Fed aan haar tweedaagse vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC), die op woensdagmiddag wordt afgesloten. De conferentie zal beslissen welke richting de Fed op zal gaan; ofwel de rentetarieven verhogen of deze pauzeren op het huidige niveau. Beleggers denken dat de Fed de rente waarschijnlijk op het huidige niveau zal houden. 

Apple maakt tongen los met Vision Pro

Vorige week bleef Apple in het nieuws en op de radar van technologie fanaten toen het aankondigde dat het ook in de wereld van Virtual Reality springt met zijn paar VR-headsets die bekend staan als Vision Pro. Hoewel veel mensen sceptisch zijn over het succes van Vision Pro, vooral vanwege de prijs, is het nog te vroeg om iets te zeggen omdat Vision Pro naar verwachting ergens begin 2024 zal worden uitgebracht. Verschillende experts noemen Apple’s nieuwe stap “visionair”.

Aan de andere kant ging de S&P 500 Index donderdag officieel een bullmarkt in na de langste bear run sinds 1948. Dit komt omdat de S&P 500 inmiddels 20% hoger staat dan het vorige laagste punt in oktober van 2022. In Europa bleven de markten onder de indruk van de komende Fed vergadering van deze week, waardoor de pan-Europese STOXX Europe 600 Index 0,46% lager eindigde. Ook de Franse CAC 40 Index daalde 0,79% en de Britse FTSE 100 verloor 0,59%.

Binance & Coinbase onder toezicht van SEC

Vorige week kwamen zowel Binance als Coinbase, grote gecentraliseerde beurzen, onder de loep van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Vorige week maandag beschuldigde de SEC Binance van het overtreden van de effectenwetgeving en het verkeerd omgaan met geld van klanten. Slechts een dag later, op dinsdag, beschuldigde de SEC Coinbase van het negeren van vereisten om hun registratie te verkrijgen.

Aan de andere kant voelde de cryptomarkt de hitte die werd opgelegd door de SEC toen de Bitcoin naar $25k daalde en daar het grootste deel van de week bleef. In het kader van de agressie van de SEC besloot Robinhood ook om het handelsaanbod van drie grote tokens, waaronder Cardano, Polygon en Solana, te schrappen – waardoor het negatieve sentiment in de hele cryptomarkt verder toenam. Investeerders vrezen dat de crypto bear market een blijvertje is.