Crypto

Slechte economische vooruitzichten Nederland & Meta in problemen met werknemers

Slechte economische vooruitzichten Nederland

In week 23 van Money Monday kijken we eerst naar hoe de economische vooruitzichten voor Nederland verzwakken naarmate het jaar vordert. Daarna kijken we onder andere naar de focus van beleggers op de jaarlijkse Apple conferentie van vandaag. Tot slot kijken we naar Meta die stopt met het aannemen van mensen die vanuit huis werken en Atomic Wallet die te maken krijgt met een grote hack.

Nederlandse economische vooruitzichten opnieuw zwak

Uit de gegevens van CBS Business Cycle Tracer van vorige week bleek dat het economisch klimaat in Nederland in mei negatiever was dan in april. De Business Cycle Tracer is een instrument dat wordt gebruikt om de toestand van de Nederlandse economie te volgen, omdat het helpt om een macro-economisch beeld van de afgelopen maand of kwartaal te schetsen. Volgens de gegevens bleken 6 van de 13 indicatoren negatief te zijn, wat behoorlijk verontrustend is.

Hierdoor waren Nederlandse consumenten in mei pessimistischer dan in april. Daarnaast blijkt uit gegevens van het CBS dat de inflatie in mei weer aan het stijgen was. Omdat het BBP in het 1e kwartaal met 0,7% daalde, is de kans volgens experts groot dat het BBP ook in het 2e kwartaal zal blijven krimpen. Dit zijn alarmerende gegevens voor onze economie.

Moody verlaagt mogelijk kredietwaardigheid VS

Moody’s investeringssdienst heeft aangekondigd dat de AAA-kredietrating van de VS in gevaar komt als het land er niet in slaagt om voor 15 juni de rentebetaling van $ 2 miljard te voldoen, zoals we vorige week hadden uitgelicht in Money Monday week 22. Ambtenaren van Moody’s zeggen dat de discussie over het verhogen van de Amerikaanse schuldenlimiet is opgelost tussen de regering Biden en het Amerikaanse Congres, maar dat het nog niet officieel is doorgevoerd.

Omdat de VS niet aan de schulden kan voldoen, kan het vanaf 15 juni als failliet gezien worden. Als dat gebeurt, zal Moody de rating van de VS verlagen van AAA naar AA1. Aan de andere kant heeft Fitch Rating de kredietrating van de VS ook op negatief gezet, wat suggereert dat de problemen voor de Amerikaanse economie nog lang niet voorbij zijn. Zijn dit tekenen van ook een slechte economische situatie in Q3 en Q4 van dit jaar, of weet Joe Biden het tij te keren?

Fed houdt zich deze week rustig

Na een sterk banenrapport van vorige week en een deal om de leenlimiet van de VS te verhogen, zal de Federal Reserve deze week rustig blijven en zich voorbereiden op haar vergadering van 13 en 14 juni.

Een van de belangrijkste evenementen deze week is Apple’s Worldwide Developers Conference, die vandaag van start gaat in Californië. Beleggers zijn benieuwd of Apple zijn mixed reality-headset zal aankondigen en of deze kan concurreren met Facebooks Oculus Quest. Tot slot zullen beleggers later deze week de resultaten van GameStop, Rent the Runway en Vera Bradley in de gaten houden.

Meta stopt met aannemen van remote werknemers

Vorige week kondigde Meta aan dat het “tijdelijk” stopt met het plaatsen van vacatures op afstand. Daarnaast heeft het bedrijf ook aangekondigd dat het stopt met het extra salaris van $1.000 dat het geeft aan werknemers die thuis werken, samen met andere voordelen. Dit komt vlak nadat het bedrijf aankondigde 13% van zijn personeel te ontslaan, wat suggereert dat het bedrijf worstelt om de zaken drijvende te houden met de voortdurende technische crisis.

Aan de andere kant sloot de S&P 500 vorige week de handel af op het hoogste niveau sinds augustus 2022, grotendeels dankzij de schikking over het Amerikaanse schuldenplafond die beleggers een positief signaal gaf. Daarnaast bereikte Nvidia een market cap van $ 1 biljoen. Er was ook een positieve trend te zien op de Europese markten: de Franse CAC 40 steeg met 0,66%, terwijl de Duitse DAX met 0,42% steeg.

Atomic Wallet lijdt onder een grote hack

Eind vorige week werd Atomic Wallet getroffen door een grote hack waarbij mogelijk $35 miljoen aan fondsen van gebruikers verloren ging. Atomic Wallet zegt dat minder dan 1% van zijn gebruikers werd getroffen, maar de eerste gegevens suggereren dat het om 10% gaat. Terwijl de hack nog aan de gang is, heeft Atomic Wallet een Google doc gedeeld waarin slachtoffers wordt gevraagd de informatie in te sturen die het later kan gebruiken om hun gestolen fondsen terug te krijgen.

Bitcoin bleef afgelopen week op $27k staan ondanks de vooruitgang over het Amerikaanse schuldenplafond. Sommige experts denken dat Bitcoin deze week waarschijnlijk opnieuw zal proberen het $30k-niveau te bereiken. Dit zal voornamelijk afhankelijk zijn van de situatie rondom de hoge schulden van de VS. Mocht $30k niet haalbaar zijn, zit er een groot support niveau op $25k, wat het volgende station van de Bitcoin prijs zou kunnen zijn.