Financiële problemen Duitsland & Nvidia stijgt door AI-hype

In Money Monday van week 22 kijken we eerst naar Duitsland dat officieel een recessie ingaat, wat paniek veroorzaakt bij Europese beleggers. Daarna kijken we onder andere waarom beleggers het rapport van Jobs, dat vrijdag openbaar wordt gemaakt, in de gaten zullen houden. Tot slot kijken we naar de enorme stijging van de beurswaarde van Nvidia door de populariteit van AI en de ernstige daling van Metaverse-projecten door de aanhoudende bearmarkt.
Duitsland komt officieel in recessie
Begin vorige week kwam Duitsland, de machtigste economie van Europa, officieel in een economische recessie terecht nadat de BBP-cijfers in het eerste kwartaal van 2023 met 0,3% waren gedaald. De gegevens werden bekendgemaakt door het Nationaal Instituut voor de Statistiek, dat suggereerde dat het BBP van Duitsland de afgelopen twee kwartalen terugvalt, wat de definitie is van een recessie. In het laatste kwartaal van 2022 bedroeg de groei van het Duitse bbp nog 0,5%.
Volgens deskundigen is de belangrijkste reden waarom Duitsland in een recessie terecht is gekomen de daling van de binnenlandse consumptie als gevolg van de torenhoge inflatie die in april op 7,2% stond. Hierdoor hebben Duitse burgers simpelweg niet genoeg geld om uit te geven aan “onnodige” dingen. Tenzij Duitsland goedkope alternatieven voor gas vindt, is het onwaarschijnlijk dat de economie zich zal herstellen, aangezien het land lange tijd afhankelijk was van de invoer van goedkope Russische olie.
Germany has slipped into recession, raising the possibility that the eurozone as a whole may have contracted in the first quarter of the year https://t.co/ICVVu0GY1H
— The Wall Street Journal (@WSJ) May 25, 2023
VS in de problemen volgens Goldman Sachs
Volgens Goldman Sachs is het waarschijnlijk dat de Amerikaanse economie op 8 of 9 juni failliet gaat door de hoge schuld. De uitspraak werd gedaan door Alec Philips, die chief political economist is bij Goldman Sachs. Philips zegt dat de VS misschien wat tijd kunnen kopen, maar in dit tempo lijkt het onwaarschijnlijk. Daarom lijken 8 of 9 juni de meest waarschijnlijke dagen waarop het geld officieel op is volgens hem.
Philips gelooft dus dat de VS, onder leiding van President Joe Biden, binnen een week of op 8 of 9 juni officieel geen geld meer zal hebben om de overheid draaiende te houden. Tot slot: als de Amerikaanse economie in failliet is, wat het meest waarschijnlijk lijkt, zal dat volgens veel functionarissen en deskundigen een financiële catastrofe zijn die vele investeringsmarkten over de hele wereld zal treffen.
Alec Phillips, the chief political economist of Goldman Sachs said: “Our guess right now is that the real deadline is probably more like June 8th, 9th, that’s when they’re at sort of greatest risk.”
Link: https://t.co/bErXIB3LRA
— unusual_whales (@unusual_whales) May 23, 2023
Banenrapport in beeld
Op maandag blijven de Amerikaanse markten gesloten vanwege Memorial Day. Naast de zorgen over het schuldenplafond zullen beleggers hun ogen richten op het banenrapport van mei, dat vrijdag bekend wordt gemaakt. Het banenrapport is een belangrijke maatstaf voor beleggers omdat het de broodnodige inzichten verschaft in de gezondheid van de arbeidsmarkt.
Beleggers volgen deze cijfers omdat ze inzicht bieden in de koopkracht van de consument, de potentiële inflatiedruk en het ondernemingsklimaat. Ten slotte zullen ook gegevens over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen worden bekendgemaakt, waardoor beleggers nog meer inzicht krijgen in de gezondheid van de economie.
Nvidia aandelen stijgen enorm door AI
Door de AI-hype kondigde chipbedrijf Nvidia vorige week een enorme stijging van zijn marktwaarde aan. In de afgelopen 10 jaar zijn de aandelen van Nvidia meer dan 10.000% gestegen, waarmee het de beste prestatie is van elk S&P 500-bedrijf. Nvidia verwacht te blijven groeien vanwege de ongekende hype rondom kunstmatige intelligentie. Hierdoor kunnen de marktwaardes van AI-aandelen alleen nog maar verder toenemen.
De aandelenmarkt was de afgelopen week redelijk negatief, waarbij alleen de aandelen in de techsector in de S&P 500 Index steeg met 4% over de gehele week. De overige sectoren zijn negatief, als gevolg van de onzekerheid rond het Amerikaanse schuldenplafond. Vergelijkbare onzekerheid was er in Europa, waar de pan-Europese STOXX Europe 600 Index met 1,59% daalde, terwijl de Duitse DAX met 1,79% daalde en de Franse CAC 40 Index met 2,31% daalde op weekbasis.
US Tech giant, NVIDIA which sells computer GPUs has just released its report on earnings for January to March:
It made $7.2 billion for the period in revenue against an expected $6.5 billion surpassing expectations.
Kenyans can buy Nvidia stock from here:…
— Moe (@moneyacademyKE) May 25, 2023
Metaverse industrie daalt erg
Volgens een rapport gepubliceerd door CoinGecko hebben alle populaire Metaverse projecten waaronder Otherdeeds, The Sandbox, Decentraland, Somnium en Voxels een enorme daling gezien. Dit komt omdat de prijzen van hun tokens en eigendommen ongeveer 90% in waarde zijn gedaald ten opzichte van hun piek in 2022. Dit is echter niet het einde van de metaverse, want veel techgiganten, waaronder Meta en Apple, testen verschillende investeringen en initiatieven die de broodnodige impuls kunnen geven.
Aan de andere kant waren de prijzen vorige week voor de vierde achtereenvolgende week redelijk vlak. Op weekbasis daalde de Bitcoin met 0,5%. Er was wel een korte verkoop van Bitcoin met veel volume, toen een door AI gegenereerde nepafbeelding van een explosie in het Pentagon zich verspreidde over de sociale media. Aangezien de vooruitzichten van de Amerikaanse economie onzeker blijven, lijkt het onwaarschijnlijk dat Bitcoin $30k binnenkort weer zal bereiken.
Investment in #metaverse land resulted in massive losses over the past year. https://t.co/kRwBCVMejc
— Cointelegraph (@Cointelegraph) May 27, 2023