Crypto

Nederlands consumentenvertrouwen in economie daalt & Amazon verhoogt investeringen

money-monday-week-21-2023-vertrouwen-economie-daalt

In Money Monday van week 21 bekijken we eerst hoe het consumentenvertrouwen in de economie is afgenomen in Nederland. Daarna kijken we naar de investeringen van Amazon in India voor zijn clouddiensten. Daarna kijken we onder andere naar Coinbase dat zijn abonnementsmodel aanbiedt in 35 verschillende landen.

Vertrouwen in Nederlandse economie daalt

Nederlandse consumenten blijken volgens een maandelijks onderzoek van het CBS minder vertrouwen te hebben in de economie. Het consumentenvertrouwen was de afgelopen zes maanden aan het groeien, maar is toch plots weer gedaald. Er is vooral veel vertrouwen verloren in de economische situatie voor de aankomende twaalf maanden. Een lager vertrouwen in de economie zorgt ervoor dat investeringen afnemen, wat slecht is voor economische groei.

Een mogelijke oorzaak hiervan is de ‘graaiflatie’, een term die we de laatste tijd veel voorbij zien komen. Volgens politici zijn bedrijven hun prijzen onrechtvaardig veel aan het verhogen om hun winstmarges te verhogen. Deze verhoging in prijzen zou niet meer gelijk staan aan de verhoging in kosten van deze bedrijven, waardoor hun winstmarges stijgen.

Amazon verhoogt investeringen in India

Nadat Apple aankondigde dat het van China naar India verhuist voor de productie van zijn iPhone, heeft ook Amazon aangekondigd de investeringen in het land te verhogen. De e-commerce gigant is van plan om meer dan 12,7 miljard dollar te investeren in de cloud infrastructuur van het bedrijf, bekend als AWS. Dit nieuws komt een week nadat Amazon zijn AI-robot had onthuld.

Momenteel voorziet Amazon al een aanzienlijke groei van de Indiase markt voor publieke clouddiensten, die volgens een IDC-rapport tegen 2026 naar verwachting 13 miljard dollar zal bedragen. De cijfers zullen naar verwachting ook exponentieel groeien tegen het jaar 2035. Met dit in gedachten hebben ook Microsoft en Google hun aanwezigheid in het land vergroot.

Schuldenplafond drama ontvouwt zich deze week

Deze week zien beleggers hoe het drama rond het Amerikaanse schuldplafond zich ontvouwt, aangezien president Biden naar verwachting zal terugkeren van zijn G-7 vergadering en belangrijke aankondigingen zal doen. Als er geen oplossing komt voor het nakomen van deze schuldverplichtingen, zullen alle investeringsmarkten extreem volatiel worden en kan de VS officieel in een recessie terechtkomen.

Donderdag wordt de prijsindex van de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) voor het eerste kwartaal bekendgemaakt. De PCE geeft een beeld van de energie- en voedselprijzen binnen een bepaald tijdsbestek en geeft aan of deze essentiële grondstoffen betaalbaar zijn of niet. Experts zeggen dat de kern-PCE in het 1e kwartaal van 2023 naar verwachting met 0,3% zal stijgen.

Netflix begint eindelijk succes te zien

Toen Netflix aanvankelijk zijn advertentie-ondersteunde programma lanceerde, kreeg het massale kritiek van gebruikers. Maar nu, na bijna zes maanden, zegt het bedrijf dat de stap een succes is omdat het meer dan 5 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft vastgelegd. Greg Peters, co-CEO van Netflix, zegt dat het ledenbestand van het bedrijf sinds het begin van het jaar meer dan verdubbeld is.

Aan de andere kant eindigden alle drie belangrijke indexen met winst, waarbij Nasdaq meer dan 3% steeg. Hierdoor stijgt de Nasdaq met 20%, terwijl de S&P 500 op jaarbasis met 9% stijgt. Dit ondanks dat de voorzitter van de Federal Reserve zei dat er 40% kans is dat de rente in juni nog eens met 25 basispunten wordt verhoogd. Met het optimisme op de Amerikaanse markten stegen ook de Europese aandelen: de pan-Europese STOXX 600 steeg met 0,72% en de Duitse DAX met 2,27%.

Coinbase One lanceert in Europa

Coinbase heeft aangekondigd dat het zijn abonnementsmodel, bekend als “Coinbase One”, uitbreidt naar 35 verschillende landen, vooral in Europa, nadat het een enorm succes kende in de VS. Coinbase zegt dat de nadruk zal liggen op Duitsland, het VK en Ierland, omdat daar al een groot aantal handelaren zit. Daarnaast zegt Coinbase dat als deze stap een succes wordt, het bedrijf Azië, Afrika en Australië zal betreden.

Aan de andere kant bleven zowel Ethereum als Bitcoin de afgelopen week dalen: Bitcoin is in een week tijd met 1,3% gedaald, terwijl Ethereum met 0,8% is gedaald. Joe DiPasquale, de CEO van BitBull, zegt dat er wat consolidatie komt voordat Bitcoin opnieuw de $30k bereikt en als dat gebeurt, is er volgens hem een goede kans dat Bitcoin daar overheen gaat en $35k bereikt.