Crypto

Amazon onthult nieuwe AI-robot & nieuwe bank in de problemen

money-monday-week-20-2023-amazon-ai-robot-bankenstress

In Money Monday van week 20 kijken we eerst naar de enorme schuldverlichting voor studenten die de regering Biden aan Amerikaanse werknemers in de publieke sector heeft gegeven. Daarna kijken we onder andere naar beleggers die de potentiële val van Pacific Western Bank scherp in de gaten houden. Tot slot kijken we naar Amazon die werkt aan zijn eigen ChatGPT-robot en een voormalige Coinbase-medewerker die tot 2 jaar cel is veroordeeld. 

Joe Biden scheld $42 miljard aan studentenleningen kwijt

Volgens CNBC heeft de regering Biden aangekondigd dat zij minstens $42 miljard aan studieschuld van meer dan een half miljoen werknemers in overheidsdienst zal kwijtschelden. Hoewel het programma aanvankelijk bedoeld was om de schulden van alle Amerikaanse werknemers kwijt te schelden lijkt dat tot nu toe niet het geval te zijn. Vanaf nu zal het programma alleen de schulden van leraren, verpleegkundigen, overheidspersoneel en andere ambtenaren kwijtschelden.

Volgens het rapport zal het programma zich uitstrekken tot 615.000 leners en een begin zijn om de problemen in het hoger onderwijssysteem in Amerika op te lossen. In een tijd waarin gemiddelde Amerikanen worstelen om hun rekeningen te betalen door de torenhoge inflatie, komt dit besluit van Biden zijn regering als een enorme opluchting voor velen. Zo’n opluchting kan ook positieve gevolgen hebben op het bestedingspatroon van deze Amerikanen, wat goed is voor de globale economie.

Ambtenaren in Frankrijk doen inval bij 5 verschillende banken

Op verdenking van zware belastingfraude van meer dan 100 miljard euro hebben ambtenaren in Parijs invallen gedaan bij vijf banken, waaronder HSBC, BNP Paribas, Exane, Société Générale en Natixis. Hoewel de Franse autoriteiten een inval deden om hun onderzoek dat in december 2021 was gestart, af te ronden, komt dit toch op een moment dat de wereldwijde onrust in de bankenwereld een lelijke wending begint te nemen. Veel deskundigen maken zich zorgen over de toekomst.

Volgens de officiële verklaring van de Franse openbare aanklagers waren bij het onderzoek meer dan zes verschillende Duitse openbare aanklagers betrokken omdat de buitenlandse aandeelhouders in kwestie ook Duitse entiteiten waren. Hoewel er nog niet veel bekend is gemaakt, zeggen bronnen dat, aangezien mogelijk honderden bankiers bij deze fraude betrokken waren, dit de zaken nog erger kan maken.

Alle ogen gericht op de bankenstress

Deze week zullen beleggers Pacific Western Bank (PACW), die op de rand van de afgrond staat omdat haar aandelen vorige week werden stilgelegd wegens extreme volatiliteit, sterk in de gaten houden. Hoewel PACW een regionale bank is, menen deskundigen dat de ondergang ervan een groot risico voor het bankensysteem kan veroorzaken. Daarom zijn alle ogen gericht op de volgende actie van PACW.

Daarnaast wordt vandaag de Empire State Manufacturing Index bekendgemaakt, een index die wordt gebruikt als voorlopende indicator voor het ondernemingsklimaat. Elke uitslag boven 0 is positief. Gezien het huidige economische klimaat wordt echter -1,9 verwacht. Tot slot zal Fed-voorzitter Powell vrijdag spreken op een monetaire beleid conferentie in Washington, waardoor beleggers een oogje in het zeil zullen houden voor het geval hij iets baanbrekends onthult.

Amazon onthult zijn AI-robot

Nu de kunstmatige intelligentie koorts torenhoog is door het massale succes van ChatGPT, heeft Amazon aangekondigd dat het ook werkt om te concurreren in deze race. De robot krijgt de naam “Burnham” en zal functies hebben zoals ChatGPT. De aankondiging komt vlak nadat Google vorige week zijn eigen ChatGPT-concurrent “Bard” lanceerde, die meerdere functies heeft.

Aan de andere kant is de S&P 500 op weekbasis 0,29% gedaald, mede door het nieuws over de ineenstorting van Pacific Western Bank. Maar ondanks dat bleef de aandelenmarkt op een relatief positief spoor. In Europa begon de pan-Europese STOXX Europe 600 Index met winsten, maar eindigde aan het eind van de week ongeveer vlak door de verwachte verdere renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Coinbase manager veroordeeld tot twee jaar

Vorige week werd Ishan Wahi veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf in wat de rechter een unieke zaak van handel met voorkennis noemde. Ishan werkte als productmanager bij Coinbase en verstrekte zijn broer en vrienden vertrouwelijke informatie over aanstaande crypto-noteringen. Ishan is ontslagen bij Coinbase en wordt nu veroordeeld voor een gevangenisstraf.

Aan de andere kant beleefde Bitcoin vorige week een sprong van de support van $25.800 door een relatief positief CPI-rapport. Aan het einde van de week steeg de Bitcoin met 1,88%. Daarnaast daalde de Pepe memecoin aanzienlijk in prijs, zoals we vorige week al voorspelde.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren