Geld & Carrière

Money Monday week 2: Miljardairs verliezen veel geld en ontslagen in Tech sector

Manly Money Mondag week 2 min

In Money Monday van week 2 kijken we onder andere naar een rapport waaruit blijkt dat miljardairs wereldwijd in 2022 meer dan € 2 miljard hebben verloren. Daarnaast kijken we naar het komende CPI-rapport van december dat de Feds zullen gebruiken om de rente te verhogen. Tot slot zullen we ook kijken naar de ontslagen in de crypto- en Tech sector nu zowel Salesforce als Huobi hebben aangekondigd hun personeel te ontslaan om te herstructureren voor een mogelijk zwaar 2023.

Miljardairs verliezen 2 biljoen dollar in 2022

Volgens een rapport gepubliceerd door Forbes, zag het vermogen van wereldwijde miljardairs in 2022 een daling van bijna 2 miljard dollar. Hierbij verloor Elon Musk het meest, wat al bijdroeg aan 5% van het totale verlies van de miljardairs. Het rapport benadrukt verder dat Amerikaanse miljardairs goed zijn voor een derde van het totale verlies, aangezien meer dan 800 miljard dollar werd weggevaagd. Chinese miljardairs zijn de volgende in de rij, aangezien zij in totaal 620 miljard verloren.

Daarnaast suggereert het rapport dat tech miljardairs het meest hebben verloren met naar verluidt 1 miljard dollar aan totale verliezen, voornamelijk vanwege minder vraag naar de producten en diensten. Dit is geen goed nieuws voor de investeringsmarkten, aangezien de miljardairs normaal gesproken de personen zijn achter grote investeringen en innovatie.

Stijging Amerikaanse pensioenleeftijd

Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van Northwest Mutual moeten Amerikanen nu gemiddeld anderhalf jaar langer werken om met pensioen door de inflatie van het afgelopen jaar. Uit dezelfde studie blijkt ook dat als de huidige economische situatie niet verandert, waarbij inflatie en marktvolatiliteit twee belangrijke factoren zijn, de pensioenleeftijd naar verwachting nog verder zal stijgen.

Tot slot bleek uit de studie ook dat slechts 15% van de ondervraagden optimistisch was over hun pensioen en van plan was om vervroegd met pensioen te gaan, wat een van de laagste percentages in jaren. Alhoewel dit kan leiden tot grotere productiviteit van mensen, wat leidt tot economische groei, is dit ook een indicatie dat mensen wellicht minder zullen consumeren, wat de economie weer afzwakt.

De eerste uitdaging voor de beurzen in 2023

Aangezien donderdagochtend het rapport over de consumentenprijsindex (CPI) van december verschijnt, dat naar verwachting zal bepalen of de Federal Reserve de rente gaat verhogen of niet, zal dit de eerste grote test worden voor de beurzen in 2023. Experts denken dat de Core CPI, die de volatiliteit van voedsel- en energieprijzen meet, hoogstwaarschijnlijk is een klein beetje is gestegen. Dit suggereert dat de aandelenmarkt een heel moeilijk begin van 2023 tegemoet gaat.

Bovendien zullen aankomende vrijdag JPMorgan, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo hun cijfers van het vierde kwartaal in 2022 bekend maken. De banken hadden veel personeel moeten ontslaan tegen het eind van 2022. Als de rapporten nog steeds slechte cijfers laten zien, ondanks de vele wijzigingen op het gebied van personeel, is dit een indicatie dat de investeringsmarkten het nog steeds moeilijk gaan hebben.

Salesforce schrapt 10% van zijn personeelsbestand

Vorige week besloot Salesforce, een bekend cloud softwarebedrijf met meer dan 80.000 werknemers, 10% van zijn werknemers te ontslaan. Salesforce zag een enorme stijging van de vraag tijdens de COVID-pandemie van 2020. Toen de lockdowns echter verleden tijd waren, werden gebruikers minder afhankelijk van de diensten van de techgigant, waardoor de vraag afnam. Naast de ontslagen heeft Salesforce ook besloten enkele kantoren te sluiten.

Aan de andere kant begon 2023 met zeer weinig optimisme in de markt, wat ons eraan herinnert dat we ons midden in een mogelijke komende recessie bevinden. Bovendien helpen de aanhoudende ontslagen, waarbij zelfs giganten als Amazon vorige week de handen ineen sloegen, duidelijk niet en zorgen ze alleen maar voor meer angst en onzekerheid bij beleggers.

Huobi schrapt 20% van zijn 1.600 personeelsleden

Huobi, een van de meest bekende cryptobeurzen, heeft aangekondigd 20% van zijn personeel te schrappen. Dit is een erg groot contrast met het begin van 2022, toen het een gemiddelde groei van 20.000 gebruikers per dag zag. Dit besluit kwam vlak nadat Genesis, Huobi’s concurrent binnen crypto, ook besloot 30% van zijn personeel te ontslaan.

Aan de andere kant begon 2023, zoals velen verwachtten, met een sombere realisatie dat dit jaar moeilijker zou kunnen zijn dan het vorige. Veel experts waarschuwen voor meer FTX-achtige gebeurtenissen in de markt nadat Binance opnieuw problemen begon te krijgen met wetgevers. Aan het eind van de afgelopen week kreeg de prijs van Bitcoin en Ethereum een klein momentum, maar het is onwaarschijnlijk dat de trend de komende weken zal volgen met al het slechte nieuws.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren