Crypto

IBM vervangt duizenden werknemers door AI & hype rond nieuwe meme coin

Money Monday week 19 2023 AI baanovername cryptomunt pepe

In Money Monday van week 19 kijken we eerst naar het werkloosheidscijfer in de VS dat op het laagste punt in 54 jaar staat. Vervolgens kijken we naar het mogelijke begin van de overname van banen door AI, nu IBM heeft aangekondigd 8.000 werknemers te ontslaan en te vervangen door geavanceerde AI. Tot slot kijken we de nieuwe crypto meme coin die het internet overneemt. 

Werkloosheid in VS op laagste punt in 54 jaar

Ondanks de aanzienlijke toevoeging van 253.000 banen die vorige week in het inkomstenrapport van april werden onthuld, staat de werkloosheid in de VS op het laagste punt in 54 jaar, met een totale daling van 3,4%. De belangrijkste reden voor deze stijging van de werkloosheid is de aanhoudende inflatie en een potentiële bankencrisis. De inflatie in de VS is ook op zijn hoogst sinds de afgelopen 40 jaar, wat zorgt onzekerheid met zich meebrengt.

Een laag werkloosheidscijfer kan leiden tot hogere lonen omdat werkgevers concurreren om werknemers aan te trekken. Dit kan op zijn beurt leiden tot hogere prijzen voor goederen en diensten, wat inflatie kan veroorzaken. Met een laag werkloosheidscijfer kunnen werkgevers ook moeite hebben om gekwalificeerde werknemers aan te trekken. Dit kan leiden tot arbeidsschaarste en kan de economische groei beperken.

IBM ontslaat 8.000 werknemers door AI

Na de aankondiging van een tijdelijke stop voor vacatures voor bepaalde functies heeft IBM aangekondigd dat het mogelijk ongeveer 7.800 werknemers laat gaan en vervangt door kunstmatige intelligentie. De CEO van het bedrijf, Arvind Krishna, zei in een gesprek met Bloomberg dat functies met repetitieve taken, zoals Human Resource en Recruiting, als eerste zullen worden vervangen. In totaal wil het bedrijf 30% van de functies in verschillende sectoren vervangen door AI.

Het nieuws komt op een moment dat Goldman Sachs een rapport heeft uitgebracht waarin 300 miljoen banen worden genoemd die in de komende jaren door AI kunnen worden vervangen. Er zijn in de wereld veel zorgen over de overname van banen door AI. Zo wil ook Elon Musk een tijdelijke stop op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, omdat de huidige snelheid van de AI-ontwikkeling te snel gaat.

CPI-rapport verwacht deze week

Net als de vorige week wordt ook deze week een drukke week voor beleggers vanwege het CPI-rapport en de procedure bij First Republic Bank. Vanaf maandag wordt de First Republic Bank overgenomen om een nieuwe bankencrisis af te wenden. Dit wordt een belangrijke gebeurtenis, want als het niet goed gaat met First Republic Bank, kan dit een domino-effect veroorzaken voor kleine banken.

Woensdag wordt het rapport over de consumentenprijsindex, of CPI, bekendgemaakt. De CPI helpt te begrijpen of de huidige rentetarieven genoeg zijn om de inflatie af te remmen of niet. Verwacht wordt dat de CPI op maandbasis met 0,4% zal stijgen.

McDonald’s krijgt boete voor kinderarbeid

Vorige week werd McDonald’s ernstig onder de loep genomen door het Amerikaanse ministerie van Arbeid toen bleek dat 305 minderjarigen illegaal werkten, waaronder twee 10-jarigen. Volgens de federale autoriteiten ging het om franchises in Kentucky, Indiana, Maryland en Ohio. Op het moment dat dit bekend werd, zei Tiffannie Boyd, VP van McDonald USA, dat dit “zeer verontrustend” is.

De S&P 500 Index eindigde de week lager door opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve die liet doorschemeren dat de FEDs niet van plan zijn de rente te verlagen. Omdat ook de vrees voor een recessie in Europa toenam, eindigde de pan-Europese STOXX Europe 600 Index 0,28% lager.

Crypto meme coin meer dan miljard waard

De nieuwe meme coin van de cryptomarkt, Pepe, die zichzelf omschrijft als de meest “memeable” meme coin, heeft nu een market cap van $1,2 miljard. Binnen een kwestie van slechts een paar dagen is Pepecoin nu in de top 50 van meest waardevolle crypto munten gekomen. Maar ondanks deze uitzonderlijke rendementen, is het verstandiger om niet in zulke meme coins te investeren, en in plaats daarvan te kiezen voor crypto projecten met veel potentie.

Anderzijds is de prijs van Bitcoin sinds vorige week met 2,3% gedaald. De bezorgdheid groeit er de laatste tijd veel oude wallets die jarenlang inactief waren, opeens actief worden. Deze wallets hebben vaak duizenden Bitcoins, omdat de prijzen toen aanzienlijk lager waren. Als deze wallets besluiten om hun Bitcoin te verkopen, is er opeens veel meer aanbod op de markt, waardoor de prijs van Bitcoin zal dalen.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren