Crypto

Money Monday week 18: Belangrijk Amerikaans wetsvoorstel voor crypto

money monday week 18 amerikaans wetsvoorstel cryptocurrencies

In Money Monday van week 18 kijken we eerst naar de geruststelling van president Biden over de groei van de Amerikaanse economie nadat de BBP-cijfers van het eerste kwartaal onder de verwachtingen lagen. Verder kijken we onder andere naar de aangekondigde ontslagen bij Dropbox en een verwachte Amerikaanse wetgeving over crypto die over twee maanden wordt aangekondigd.

President Biden looft Amerikaanse economie

Vorige week publiceerde The Bureau of Economic Analysis gegevens die een groei van 1,1% lieten zien voor de Amerikaanse economie in 2023, een lager cijfer dan verwacht, president Biden was echter nog steeds blij met deze cijfers. In een persverklaring zei Biden dat dit cijfer duidelijke tekenen van “economische veerkracht” laat zien, ondanks dat de Federal Reserve meerdere renteverhogingen heeft doorgevoerd.

Daarnaast benadrukte Joe Biden ook dat het reële persoonlijke beschikbare inkomen is gestegen waardoor Amerikanen blijven uitgeven, wat helpt om de Amerikaanse economie draaiende te houden. Ook kwamen er in het eerste kwartaal 300.000 banen bij, waardoor het werkloosheidscijfer dicht bij het laagste punt in 50 jaar bleef. Tot slot verzekerde Biden dat zijn “investing in America” plan zou helpen om de economie van het land weer op te bouwen.

India wordt Europa’s grootste olieleverancier

Na vorige week Saoedi-Arabië te zijn voorbijgestreefd, is India nu de grootste leverancier van geraffineerde olie aan Europa omdat het geraffineerde ruwe olie uit Rusland invoert en opnieuw uitvoert naar Europa. Aangezien Europa voor zijn olieproducten niet langer afhankelijk is van Rusland, wordt India nu beschouwd als een belangrijke partner voor de invoer van ruwe olie. Volgens gegevens importeert Europa nu 360.000 vaten per dag uit India.

Momenteel importeert India 2 miljoen vaten ruwe olie per dag uit Rusland en verwacht wordt dat dit aantal de komende maanden zal stijgen. Terwijl de EU de invoer uit Rusland verbood vanwege de oorlog met Oekraïne, verbrak India de banden echter niet en nam het een krachtig standpunt in door te zeggen dat het “alle opties” bekijkt om energiezekerheid te bereiken. Het is echter waarschijnlijk dat sommige EU-leden zich de komende weken tegen deze maatregel zullen verzetten.

Overname First Republic Bank

Vanaf de opening van de markt op maandag hebben beleggers een overvolle week, want op maandag zal de Amerikaanse regering haar besluit bekendmaken om de in moeilijkheden verkerende First Republic Bank te redden. Naar verluidt behoren JP Morgan en Bank of America tot degenen die een bod overwegen om de bank te kopen.

Op woensdagmiddag zal de Federal Reserve haar laatste beleidsbeslissing bekendmaken om de rente al dan niet te verhogen om de inflatie te beheersen. Veel beleggers verwachten dat de Feds de rente met nog eens 0,25% zullen verhogen, omdat het doel is de inflatie, die ruim boven de 2% ligt, te beheersen en te bestrijden.

Dropbox ontslaat 16% van personeel

In een nieuwe ronde van tech-ontslagen heeft Dropbox, een bekend platform voor persoonlijk beheer en cloudopslag, aangekondigd 16% van zijn personeel te ontslaan wegens trage groei. Door deze aankondiging zullen meer dan 500 werknemers hun baan verliezen. Daarnaast zei het bedrijf ook dat het het AI-tijdperk van computergebruik gaat verkennen en kijken hoe het enkele belangrijke beslissingen transformeert.

Aan de andere kant noteerde de S&P 500 een sterk rendement nadat Meta vorige week zijn grootste winst rapporteerde sinds 6 januari. Meta steeg met 14% na een winstverbetering, waardoor beleggers opgelucht waren over de toekomst van de tech-sector. Aandelen in Europa daalden vorige week toen de angst voor de rente toenam. De pan-Europese STOXX 600 index eindigde 0,50% lager en de Britse FTSE 100 index verloor 0,55%.

Amerikaans wetsvoorstel voor crypto

Volgens Patrick McHenry zal het Amerikaanse House Financial Services Committee een wetgeving samenstellen die toezicht moet houden op de cryptosector, hopelijk binnen de komende twee maanden. McHenry zei dat het altijd moeilijk is om iets nieuws wettelijk vast te leggen, maar zonder wetgeving kan crypto worden gebruikt voor illegale doeleinden. Daarom is het volgens hem belangrijk dat de VS een duidelijke routekaart heeft met betrekking tot crypto.

Aan de andere kant steeg de koers van Bitcoin op 26 april naar een hoogtepunt van $30.024. Bitcoin kon de stijging echter niet volhouden en daalde aan het eind van de week tot het niveau van $28.000. Aangezien het nieuws over een mogelijke renteverhoging voor de deur staat, is het volgens experts zeer waarschijnlijk dat Bitcoin moeite zal hebben om zijn positie van $30k terug te winnen.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren