money monday week 17 2023 elon musk miljarden tech-sector
Geld & Carrière

Money Monday week 17: Elon Musk ziet miljarden ontploffen & alle ogen op de tech-sector

In Money Monday van week 17 kijken we naar twee monumentale mislukkingen onder leiding van Elon Musk, nu zowel SpaceX als Tesla onder druk staan. Vervolgens kijken we naar een nieuwe ronde van belangrijke winsten van tech-giganten die deze week bekend worden gemaakt. Tot slot kijken we naar de eerste Apple-winkel in India en de belangrijke uitspraak van de rechtbank van Hongkong om crypto als “eigendom” te aanvaarden.

70% Amerikanen voelt zich financieel gestrest

Volgens CNBCs Financial Confidence Survey die werd uitgevoerd in samenwerking met Momentive bleek dat de meerderheid van de Amerikanen, bijna 70%, van salaris tot salaris leeft. Bovendien zegt het rapport dat 52% van de Amerikanen zegt dat hun financiële problemen zijn toegenomen nadat COVID-19 tot een pandemie leidde. De belangrijkste reden waarom Amerikanen zich financieel gestrest voelen, is de torenhoge inflatie, economische instabiliteit en een gebrek aan spaargeld.

Het rapport stelt verder vast dat als het aantal faillissementen van bijvoorbeeld Silicon Valley Bank en Signature Bank toeneemt, dit de financiële gezondheid van de Amerikaanse burgers verder zal beïnvloeden omdat het de onzekerheid zal vergroten. Tot slot zegt het rapport dat als de kosten van basisuitgaven voor huishoudens niet dalen, dit een grote impact zal hebben de koopkracht van Amerikanen. Een lagere Amerikaanse koopkracht is uiteraard slecht voor de globale economie.

Elon Musk verliest $13 miljard binnen 24 uur

Vorige week donderdag zag het fortuin van Elon Musk een grote klap van bijna $13 miljard die in 24 uur werd weggevaagd nadat de wereld de raket van SpaceX zag ontploffen. Bovendien leverde ook Tesla vorige week ondermaatse resultaten af, wat het vermogen van Musk verder aantastte. Dit kwam doordat het bedrijf in zijn winstrapport van het eerste kwartaal geen goede cijfers liet zien.

Aan de andere kant ontplofte de gigantische raket van SpaceX enkele minuten nadat hij boven Texas was opgestegen. De raket die bekend staat als Starship is een van de grootste raketten die ooit zijn gebouwd, maar faalde ongeveer drie uur na het opstijgen. Beide gebeurtenissen worden beschouwd als monumentale mislukkingen onder het leiderschap van Elon Musk en dat helpt beleggers natuurlijk niet om hun vertrouwen terug te winnen.

Winstcijfers en BBP-gegevens komen deze week

Deze week worden vanaf maandag de winstcijfers van de grootste spelers in het Amerikaanse markt bekendgemaakt, waaronder vooral techreuzen als Amazon, Microsoft, Alphabet, Visa en Meta. Veel beleggers kijken uit naar deze winstrapporten, vooral in het kader van de aanhoudende ontslagen in de tech-sector.

Daarnaast wordt donderdag de publicatie van de eerste schatting van het BBP in Amerika over het eerste kwartaal bekendgemaakt. Het BBP voor het eerste kwartaal is de voorlopige berekening van de BBP-prestaties van een land in de eerste drie maanden en geeft beleggers een belangrijk inzicht in waar de economische groei naartoe gaat. De resultaten zullen naar verwachting uitkomen op 2%.

India krijgt zijn eerste Apple Store

Nu CEO Tim Cook de allereerste Apple Store in India inwijdt, is het duidelijk dat de techgigant zijn oog heeft laten vallen op India, de op een na grootste internetmarkt ter wereld. Eerder dit jaar kondigde Apple ook aan het grootste deel van zijn productie van China naar India te verplaatsen vanwege een beter geopolitiek klimaat. Om het potentieel van India te benutten, zal Apple volgens experts veel goedkopere telefoons voor de markt moeten brengen.

Aan de andere kant waren de winsten van veel banken vorige week bekend gemaakt, die veel beter waren dan eerder gedacht.  De tech-sector zag echter enorme verliezen dankzij Tesla en AT&T die een daling van respectievelijk 10% en 8,5% zagen nadat ze een daling van hun jaar-op-jaar inkomsten rapporteerden. De ogen zijn dus vooral op de tech-sector gericht in de aandelenmarkt, zeker met de komende winstrapporten.

Crypto nu gezien als eigendom in Hong Kong

In een historische uitspraak vorige week verklaarde de rechtbank van Hong Kong crypto eindelijk te zien als “eigendom”, waardoor lokale beleggers de broodnodige duidelijkheid kregen over cryptocurrencies. Er wordt aangenomen dat de uitspraak eindelijk weer Chinees geld zal aantrekken in de cryptomarkt, wat ontbrak door het strenge beleid.

Aan de andere kant schoot Bitcoin vorige week voorbij de $10 miljard handelsvolume, wat laat zien dat de markt weer redelijk actief was sinds een lange tijd. Door de economische onzekerheid lukte het echter niet om voorbij de $30k te komen. Zolang Bitcoin boven de belangrijke support van $25k blijft, zitten we nog in veilig vaarwater. Vooral de winstrapporten in de tech-sector zullen invloed hebben op de koers van investeringsmarkten zoals crypto.