Crypto

Money Monday week 14: Elon Musk roept stop op AI-ontwikkelingen door baanonzekerheid

money monday elon musk AI-ontwikkelingen baanonzekerheid

In Money Monday van week 14 kijken we eerst naar het verontrustende rapport van Goldman Sachs waaruit blijkt dat ongeveer 300 miljoen banen zullen worden getroffen door de opkomst van kunstmatige intelligentie, en waarom Elon Musk een stop op AI-ontwikkelingen wilt. Verder bekijken we onder andere naar de aanstaande ontslagen bij McDonald’s en de Europese klanten van FTX die eindelijk hun geld terugkrijgen.

AI kan gevolgen hebben voor 300 miljoen banen

Nu nieuwe AI-technologieën zich als een lopend vuurtje verspreiden, wordt het steeds duidelijker dat verschillende banen aangetast zullen worden, aldus een rapport van Goldman Sachs. Volgens het rapport zullen wereldwijd meer dan 300 miljoen of 18% van de voltijdse banen door AI worden getroffen. De reden is dat banen snel worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het rapport komt slechts enkele dagen nadat ChatGPT-4 werd gelanceerd, een veel slimmere en snellere versie van zijn vorige ChatGPT-3. Elon Musk, die medeoprichter is van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zei ook dat deze snelle ontwikkeling van AI het grootste risico vormt voor de bevolking en riep op tot een onmiddellijke stopzetting van verdere ontwikkelingen binnen AI.

China en Brazilië besluiten Amerikaanse dollar te dumpen

In een onverwachte wending hebben zowel China als Brazilië besloten in hun eigen valuta met elkaar te gaan handelen, nadat ze de Amerikaanse dollar niet meer gaan gebruiken. Volgens ambtenaren hebben ze deze stap genomen om de problemen te verminderen die het gebruik van Amerikaanse dollars met zich meebrengt. De stap zal investeringen makkelijker maken, aldus een Braziliaanse functionaris.

Dit is niet de eerste keer dat China handelsovereenkomsten in lokale valuta sluit, want het heeft al soortgelijke overeenkomsten met Rusland, Pakistan en zelfs India. Deze stap wijst erop dat steeds meer overheden zich onafhankelijker willen maken van de dollar. Aangezien Brazilië en vooral China grote spelers zijn als het gaat om het maken van investeringen, zou dit zomaar eens een negatieve impact kunnen hebben op de kracht van de dollar.

Beleggers kijken naar banenrapporten

Deze week hebben beleggers hun ogen gericht op het banenrapport van maart. Een banenrapport is een belangrijke economische maatstaf, omdat het beleggers inzicht geeft in het aantal banen dat in de voorgaande maand is gecreëerd. Het komende rapport toont naar verwachting 238.000 nieuwe banen die in maart aan de Amerikaanse economie zijn toegevoegd, waardoor de werkloosheid waarschijnlijk op 3,6% zal uitkomen.

Ook zullen er drie belangrijke updates over de stand van de consumentenbestedingen worden gedeeld, aangezien Conagra Brands, Levis Strauss en Constellation Brands hun winst rapporten zullen vrijgeven. Verwacht wordt dat de consumentenbestedingen zijn gestegen ten opzichte van de vorige periode, wat uiteraard een goed teken is voor de economie. Tot slot blijven veel grote internationale markten vrijdag gesloten om Goede Vrijdag te vieren.

McDonald’s kondigt ontslagen aan na sluiting bedrijfskantoor

Nu de economische onzekerheid toeneemt, gaat McDonald’s een deel van zijn personeel ontslaan. De ontslagen zullen deze week worden aangekondigd en zullen vooral gericht zijn op banen bij het hoofdkantoor, ondanks nieuwe openingen van de McDonald’s franchises. McDonald’s kondigde ook aan dat het enkele andere initiatieven die het bedrijf in gedachten had voor het jaar 2023 zal laten varen.

Aan de andere kant presteerden bankaandelen vorige week beter nadat president Biden nieuwe richtlijnen voor middelgrote banken lanceerde na ineenstorting van Silicon Valley Bank. De afgelopen week kwam ook een einde aan Q1 van 2023 waarin de Nasdaq meer dan 16% steeg terwijl ook de S&P 500 7% steeg.

Geld opnemen bij FTX

Afgelopen vrijdag werd een van de meest verwachte nieuwtjes voor de Europese klanten van FTX onthuld. Geld waar ze sinds november niet meer bij konden, is nu weer beschikbaar om op te nemen naar andere rekeningen. Om de klanten tegemoet te komen, heeft FTX een nieuwe website opgezet die het proces veel gemakkelijker zal maken. In de persverklaring is echter onduidelijk hoeveel geld er beschikbaar is en wanneer het geld beschikbaar zal zijn.

Aan de andere kant zag Bitcoin drie maanden op rij winst. Precies op 1 januari 2023 stond Bitcoin op $16.585, en in slechts 90 dagen staat hij bijna $12.000 hoger. Experts geloven dat Bitcoin verdere winsten kan zien omdat mensen zich afzetten tegen de gevestigde financiële instellingen door de problemen met de banken. Verder kondigde Coinbase aan dat het mogelijk binnenkort Canada binnenkomt omdat de exchange actief in gesprek zou zijn met de plaatselijke autoriteiten om ook daar hun crypto diensten aan te bieden.