Geld & Carrière

Money Monday week 13: Nasdaq richt zich op crypto & Amazon ontslaat wéér werknemers

Money Monday week 13 nasdaq in crypto ontslagen amazon

In Money Monday van week 13 bekijken we eerst waarom de Bank of England de rente opnieuw heeft verhoogd en wat deze verhoging betekent voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens kijken we naar hoe Amazon 9.000 extra werknemers gaat ontslaan vanwege “onzekere” economische tijden. Verder bekijken we onder andere naar het verlies van $3 miljard van Ford Motor op de EV-markt en hoe Nasdaq zich richt op de cryptomarkt.

Bank of England verhoogt opnieuw de rente

Voor de 11e keer op rij heeft de Bank of England de rente opnieuw verhoogd, waardoor deze het hoogste niveau sinds 2008 bereikt. Na de verhoging staat de rente nu op 4,25%, wat de consumentenprijzen voor de Britse burgers, die al met 10,4% zijn gestegen, alleen maar zal doen stijgen.

Bovendien voegden de ambtenaren ook toe dat de inflatie de consumentenprijsindex (CPI) rechtstreeks heeft beïnvloed en waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar zal beginnen te dalen. Voor velen was deze renteverhoging te verwachten omdat de Amerikaanse Federal Reserve vorige week ook de rente verhoogde.

Amazon ontslaat 9.000 extra werknemers

Vanwege de onzekerheden in de huidige markt heeft Amazon aangekondigd nog eens 9.000 werknemers te ontslaan. De CEO Andy Jassy zegt echter dat Amazon vanaf nu minder personeel zal ontslaan, hoe moeilijk de economische situatie ook wordt.

Tijdens de persconferentie voegde de CEO eraan toe dat de cloud computing van het bedrijf een van de sectoren is waar de meeste ontslagen vallen, gevolgd door human resources en marketing. Het bedrijf van Jeff Bezos heeft tussen november en januari al 18.000 banen geschrapt, wat wel aangeeft hoe slecht de economie ervoor staat.

BBP-rapport en PCE-inflatiecijfers

Deze week zal Wall Street uitkijken naar de twee nieuwe rondes van economische cijfers. De eerste is het BBP-rapport over het 4e kwartaal van 2022. Het rapport zal beleggers een beter inzicht geven in de economische prestaties van de VS in die periode.

Daarnaast zullen ook de PCE-inflatie gegevens worden onthuld. PCE, wat staat voor Personal Consumption Expenditures, helpt bij het meten van de gemiddelde verandering in de prijzen die consumenten betalen voor goederen en diensten. Daarom is het een belangrijke maatstaf die het US Bureau of Economic Analysis gebruikt om inzicht te krijgen in de inflatie in de Amerikaanse economie.

Ford Motors zal $3 miljard verlies lijden op EV-initiatief

Ford Motors heeft aangekondigd dat het bedrijf binnenkort een verlies van $3 miljard verwacht dit jaar op zijn Electric Vehicle initiatief. Aanvankelijk was het doel van het bedrijf om een marge van 8% tot 10% te behalen op de wereldwijde EV-markt. Maar door problemen met het verkrijgen van batterijen, gebrek aan ervaring en onzekere economische omstandigheden heeft het bedrijf alleen maar verliezen geleden en wil het het hele initiatief herstructureren.

Aan de andere kant heeft de onrust rondom de banken een negatieve invloed gehad op de aandelenmarkt. De aankondiging dat de Feds de rente met 25 basispunten verhogen, hielp de markt ook niet om het momentum van het begin van het jaar vast te houden. Velen vrezen dat het vanaf hier moeilijk zal worden.

Nasdaq gaat crypto bewaringsdienst aanbieden

Bekende Amerikaanse beurs Nasdaq heeft aangekondigd tegen het einde van het tweede kwartaal van dit jaar crypto bewaring diensten aan te bieden. De beursoperator van Nasdaq zegt dat het bedrijf al werkt aan het verkrijgen van de nodige legale goedkeuring. Nasdaq zal beginnen met alleen Bitcoin en Ethereum beheren, waarna het in de toekomst waarschijnlijk meer cryptocurrencies zal toevoegen aan het beheer.

Aan de andere kant kon Bitcoin de grens van $30k niet bereiken door de stijging van de rente en de vrees rondom de Deutsche Bank. Bitcoin is echter nog steeds 16% gestegen sinds begin maart en beleggers zijn redelijk optimistisch over de markt. $30k is het eerste belangrijke punt dat doorbroken moet worden, terwijl $25k het belangrijkste niveau voor support is.