Crypto

Money Monday week 12: Crypto profiteert van ineenstorting internationale banken

money monday week 12 cryptomarkt ineenstorting traditionele financiële systeem

In Money Monday van week 12 kijken we eerst naar een onderzoek van een Amerikaanse topeconoom die zegt dat 186 Amerikaanse banken dezelfde risico’s lopen als Silicon Valley Bank. Verder bekijken we onder andere naar Facebook’s laatste ontslagen van meer dan 10.000 werknemers. Tot slot bekijken we hoe de cryptomarkt reageert op de ineenstorting van internationale banken.

186 Amerikaanse banken lopen risico

Volgens een onlangs gepubliceerd artikel van vier grote Amerikaanse economen wacht meer dan 186 Amerikaanse banken een vergelijkbaar lot als dat van Silicon Valley Bank. Als reden voor hun potentiële faillissement wordt gewezen op de stijgende rente en het grote aandeel onverzekerde spaarders. Het rapport benadrukt dat zelfs verzekerde spaarders met minder dan 250.000 dollar problemen kunnen krijgen met het opnemen van geld, als de zaken op hun beloop gaan.

Economen zeggen dat zelfs als de helft van de spaarders van deze banken hun geld snel opneemt, de banken zullen instorten en niet zullen kunnen overleven zonder de steun van de Amerikaanse regering. Tot slot dient de ineenstorting van de Silicon Valley Bank volgens het rapport als een belangrijke herinnering aan hoe belangrijk het voor banken is om hun investeringen te diversifiëren.

Concurrent UBS koopt Credit Suisse voor $3,25 miljard

Rivaal UBS heeft aangekondigd Credit Suisse te kopen voor $3,25 miljard. De bank had het al maanden moeilijk en bereikte vorige week een kritiek punt. Credit Suisse is een van de belangrijkste financiële instellingen ter wereld en het faillissement ervan zou eenzelfde soort effect kunnen veroorzaken zoals de crisis in 2008.

Terwijl het verhaal zich ontwikkelt, en er in de komende weken veel zal worden onthuld, is de huidige deal volgens de Zwitserse regering erg goed voor de stabiliteit van de internationale markt. Deze deal is belangrijk om in de gaten te houden, aangezien zonder doorgang van deze overname een extreem grote bank failliet zou gaan, wat andere banken waarschijnlijk zou doen volgen.

Beleggers wachten op belangrijk Fed-besluit

Beleggers van over de hele wereld wachten af nu de Feds komende woensdag hun nieuwste monetaire beleid bekend zullen maken. Direct na de aankondiging zal Fed-voorzitter Jerome Powell ook een persconferentie geven waarin hij updates zal geven over inflatie, werkloosheid, rente en economische groei.

Waarschijnlijk zal de Feds de rente met 0,50% verhogen, omdat eerdere functionarissen de inflatie als “hardnekkig” bestempelden. Later deze week zullen enkele belangrijke bedrijven zoals Nike hun winsten bekendmaken. Als deze lager uitvallen dan verwacht, zal dit uiteraard directe negatieve gevolgen hebben voor alle investeringsmarkten.

Facebook gaat meer dan 10.000 werknemers ontslaan

Mark Zuckerberg gaat bij Meta nog eens 10.000 werknemers ontslaan. De beslissing komt bijna vier maanden nadat hij al 11.000 personen liet ontslaan van zijn bedrijf. De reden voor de ontslagen is volgens Zuckerberg om zich in 2023 uitsluitend op “efficiëntie” te richten en minder te maken te hebben met de aanhoudende economische crisis. De ontslagen vielen vooral aan de wervings kant en minder aan de engineering kant.

Aan de andere kant werd onzekerheid bij banken waargenomen bij de Amerikaanse aandelen doordat de belangrijkste indexen vorige week erg gemengd sloten. Soortgelijke spanning werd ook waargenomen in Europa als gevolg van spanningen in het financiële systeem, waarbij de STOXX Europe 600 Index 3,84% lager eindigde en de UK FTSE 100 Index 5,33% verloor.

Binance stopt stortingen en opnames van Britse klanten

Na problemen met zijn lokale partner Skrill Limited heeft Binance een opschorting aangekondigd van zowel stortingen als opnames voor zijn Britse klanten. Dit komt omdat Skrill Limited niet langer betalingen in GBP ondersteunt. Dit zal geen grote directe gevolgen hebben voor de cryptomarkt, aangezien Binance zegt dat dit slechts 1% van zijn gebruikers zal treffen.

Aan de andere kant zag de cryptomarkt een enorme klim na weken. Bitcoin steeg namelijk van $22k naar $28k en zal naar verwachting deze week $30k aantikken als de Feds wat gaan schikken met de rente. De reden voor de sterke stijging van Bitcoin is te wijten aan het falende vertrouwen van beleggers in het banksysteem, waardoor steeds meer mensen naar decentrale manieren zoeken om hun financiën te regelen.