Crypto

Money Monday week 11: Crypto-chaos door omvallen Silicon Valley Bank

money monday week 11 crypto chaos silicon valley bank failliet

In Money Monday van week 11 kijken we eerst naar de ineenstorting van Silicon Valley Bank en. Verder bekijken we onder andere naar waarom alle ogen opnieuw gericht zijn op Chat GPT, hoe de crypto stablecoin USDC opeens niet meer 1 dollar waard was en waarom KuCoin onder de loep wordt genomen voor de verkoop van ongeregistreerde coins.

Toezichthouders sluiten Silicon Valley Bank

Vorige week vrijdag zagen we hoe de Amerikaanse toezichthouders zich haastten om beslag te leggen op de activa van Silicon Valley Bank (SVB), de 16e grootste bank van de VS. Het faillissement kwam er nadat depositohouders hun geld hadden opgenomen uit vrees voor een mogelijke ineenstorting van de bank omdat het met risicovolle bedrijven werkt. Omdat de bank de massale opnames niet meer aankon, stortte de bank in.

Op dit moment is er nog niet veel bekend over de redenen voor deze ineenstorting, maar er wordt aangenomen dat de bank bijna 100 miljard dollar aan obligaties heeft opgestapeld. Aangezien obligaties in waarde dalen als de rente stijgt, werd dit de belangrijkste reden voor het faillissement van de bank. Aangezien de bank bekend staat om haar leningen aan startende techbedrijven zoals cryptobedrijven, denken deskundigen dat dit kan leiden tot meer ontslagen bij techbedrijven.

Amazon sluit 8 buurtwinkels in VS wegens lage verkoopcijfers

Het Amazon van Jeff Bezos, ’s werelds grootste retailgigant, heeft besloten om 8 van zijn winkels zonder kassa te sluiten op enkele van de beste locaties. Dit besluit komt omdat deze winkels niet winstgevend meer blijken te zijn, wat komt door de negatieve economische situatie.

Sommige van de te sluiten winkels bevinden zich in Seattle, New York City en San Francisco. Daarnaast zegt Amazon dat het de getroffen werknemers zal helpen om na te gaan welke andere functies ze op het hoofdkantoor van het bedrijf kunnen vervullen in plaats van ze direct te ontslaan. Het bedrijf heeft echter verzekerd dat dit niet het einde is van zijn kassa loze winkels, maar eerder te maken heeft met de economische situatie.

CPI van februari wordt deze week verwacht

Op dinsdag wordt de consumentenprijsindex (CPI) van februari bekendgemaakt. De CPI is een gebruikelijke inflatiemaatstaf die beleggers helpt te begrijpen of de prijzen van goederen en diensten stijgen en of de koopkracht van een valuta daalt. Met de CPI krijgen beleggers een beter inzicht in de koers van de globale economie.

Op woensdag worden de detailhandelsverkopen van februari bekendgemaakt. Aangezien de detailhandelsverkopen inzicht geven in het aantal verkopen van detailhandelaren in een bepaalde periode, wordt dit een belangrijke indicator om een inzicht in de consumentenbestedingen te krijgen. Dit helpt beleggers te zien of consumenten vertrouwen hebben in de huidige financiële situatie of niet.

Alle ogen gericht op AI nu Microsoft Chat GPT 4 lanceert

Nu Microsoft heeft bevestigd dat het deze week de vierde generatie Chat GPT lanceert, bekend als GPT 4, zijn alle ogen gericht op het bedrijf. Het nieuwe model zal naar verwachting verschillende nieuwe mogelijkheden verwerken, zoals audio en visueel. Aangezien deze nieuwe mogelijkheid de gebruiksmogelijkheden van Chat GPT zal uitbreiden, zal de Bing-zoekmachine van Microsoft waarschijnlijk een enorme groei doormaken.

De huidige bearmarkt is vandaag 300 dagen oud, waardoor hij slechts enkele dagen verwijderd is van de leeftijd van een gemiddelde bearmarkt. Statistisch gezien zouden we dus bijna op het keerpunt kunnen zitten van de recessie. Echter worden er nog steeds renteverhogingen van de Feds verwacht, waardoor deze bearmarkt hoogstwaarschijnlijk langer zal duren dan de gemiddelde bearmarkt.

KuCoin onder de loep toezichthouders

Vorige week kwam KuCoin, een van de grootste cryptobeurzen in de wereld, op de radar. Het bedrijf zou namelijk cryptocurrencies hebben verkocht die niet officieel geregistreerd stonden. Aangezien Amerikaanse toezichthouders de macht hebben om cryptobeurzen aan te klagen, hebben vele investeerders zich zorgen gemaakt over de toekomst van KuCoin.

Daarnaast was er afgelopen week ook nog de ineenstorting van Silvergate en Silicon Valley Bank. Beide banken zijn verbonden aan veel crypto projecten, wat voor een daling zorgde bij stablecoins die aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld. Zowel USDT als USDC daalden onder de $1 terwijl zowel Bitcoin als Ethereum ook daalden door deze onzekerheid. Maar gelukkig begonnen alle stablecoins snel weer terug naar de waarde van de dollar te kruipen.