Crypto

Money Monday week 10: Crypto keldert door Silvergate & Tesla roept auto’s terug

money monday week 10 2023 cryptomarkt silvergate tesla

In Money Monday van week 10 kijken we onder andere naar de grootste investering van Foxconn in India om een constante aanvoer van iPhones te garanderen en de productie weg te halen uit China. Tot slot kijken we naar Tesla’s terugroeping van meer dan 3.000 Model Y auto’s vanwege defecte bouten en Silvergate Bank die mogelijk failliet gaat, wat negatief uitpakt voor de cryptomarkt.

Amerikaanse productiesector krimpt nog steeds

Ondanks de opleving van de grondstofprijzen krimpt de Amerikaanse productiesector volgens een rapport van het Institute of Supply Management (ISM) voor de vierde maand op rij. Uit het onderzoek blijkt dat het gebrek aan groei vooral te wijten is aan de weerstand van kopers tegen inflatie, maar er zijn tekenen van herstel door de toename van nieuwe orders.

Bovendien suggereert het rapport dat slechts vier industrieën vorige maand groei vertoonden. Als andere industrieën niet gaan groeien, kan er volgens het rapport een recessie ontstaan. Vooral de computerindustrie en de sector elektronische producten vertoonden krimp en zullen snel herstel nodig hebben. Deskundigen zoals Andrew Hunter hebben hun bezorgdheid geuit over wat deze cijfers kunnen inhouden voor een mogelijke recessie.

India krijgt 700 miljoen dollar extra om de iPhone-productie op te voeren

Nu Apple Inc. heeft besloten zijn iPhone-productie uit China te halen, heeft zijn partner Foxconn Technology Group aangekondigd 700 miljoen dollar extra te investeren in India. De zet moet ervoor zorgen dat Indiase fabrikanten op tijd een nieuwe fabriek kunnen oprichten om een gestage aanvoer van iPhones te garanderen en aan de groeiende vraag te voldoen.

De investering van 700 miljoen dollar zal bijdragen aan de bouw van een gigantische fabriek. De fabriek kan naast de iPhones ook andere Apple-producten maken. De investering is een van de grootste die Foxconn tot dusver in India heeft gedaan en toont aan hoezeer het bedrijf bereid is om China achter zich te laten nu het zijn status als ’s werelds grootste productiecentrum verliest. Naast India zou het bedrijf ook investeren in Vietnam om zijn productie te ondersteunen.

Deze week wordt een vertraging van de banengroei verwacht

Twee belangrijke gebeurtenissen zullen deze week de drijvende kracht zijn voor de financiële markten. Op dinsdag en woensdag zal Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, spreken voor het Banking Committee van de Senaat. Hier zal hij hoogstwaarschijnlijk hints geven over het komende monetaire beleid van de Fed.

Vrijdag wordt het banenrapport van februari bekendgemaakt. De verwachting is dat er meer dan 200.000 banen bijkomen, een vertraging ten opzichte van het onverwacht sterke banencijfer van januari (517.000 banen). Bovendien wordt aangenomen dat de werkloosheid stabiel zal blijven op ongeveer 3,4%, het laagste percentage sinds 1969. Mochten de cijfers lager uitvallen, zal dit een negatief effect hebben op alle investeringsmarkten.

Tesla roept meer dan 3.000 Model Y voertuigen terug

Vorige week kondigde Tesla van Elon Musk aan dat het meer dan 3.470 Model Y-voertuigen terugroept vanwege defecte bouten waarmee de frames van de rugleuningen van de tweede rij stoelen zijn bevestigd. De stap kwam na meerdere klachten van klanten en als het waar is, maakt dit de auto ongeschikt volgens de richtlijnen van de National Highway Traffic Safety Administration. Ondanks deze aankondiging lijken de aandelen van Tesla echter stevig vast te houden.

Aan de andere kant keerde vorige week de marktvolatiliteit in zowel aandelen als obligaties terug met S&P 500 year-to-date rendementen van 9% naar nu 4,5%. De reden voor deze opmerkelijke volatiliteit in de markt lijkt het gevolg te zijn van groter dan verwachte arbeids- en inflatiecijfers, samen met verwachtingen van bijkomende renteverhogingen door de Federal Reserve.

FTX geeft toe dat $9 miljard aan klantenfondsen ontbreekt

FTX heeft vorige week officieel toegegeven dat het meer dan $9 miljard aan klantenfondsen mist. Daarnaast onthullen de laatste bevindingen ook dat FTX US, dat geacht werd “volledig geïsoleerd” te zijn van FTX, ook miljoenen aan gebruikersfondsen mist. John J. Ray III, de huidige CEO van FTX, zei dat “het veel moeite heeft gekost om zover te komen” vanwege een onvolledige boekhouding. Hij beloofde de gebruikersfondsen terug te krijgen.

De prijzen van Bitcoin en Ethereum daalden eind vorige week met meer dan 5% toen het nieuws over het potentiële faillissement van Silvergate, een bank voor cryptocurrency bedrijven, zich verspreidde. Analisten geloven echter dat de prijsdaling eerder te wijten was aan macrofactoren, zoals wij eerder ook voorspelden. De prijs van cryptocurrencies zullen niet veel verandering zien voordat er meer duidelijkheid komt omtrent het mogelijke faillissement van Silvergate.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.