Money Monday week 1: Australië omarmt crypto en IMF heeft zorgwekkende voorspelling
-
Dirk van Haaster
- •
- Crypto
- •
- •

In 2023 gaan we vrolijk verder met Money Monday! Deze week zullen we de zorgwekkende voorspelling van het IMF voor de investeringsmarkten in 2023 onder de loep nemen. Ook kijken we naar het dramatische einde van de aandelenmarkt in 2022, dat het slechtste jaar sinds de economische crisis van 2008 beleefde. Verder bekijken we onder andere hoe Australië goede stappen neemt op het gebied van crypto.
Grootste jaarlijkse daling sinds 2008
2022 was een jaar gedreven door agressieve renteverhogingen die bedoeld waren om de inflatie te remmen, samen met de vrees voor een recessie, de heropleving van COVID-19 in China en de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor sloten de globale aandelenmarkten het jaar vol scherpe verliezen.
De drie belangrijkste Amerikaanse indexen van Wall Street, de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq, beleefden hierdoor hun eerste jaardaling sinds 2008. De Nederlandse AEX kende nog wel een daling in 2011, maar die was minder dan dan de daling van het afgelopen jaar.
MARKETS: US stock markets lost $8.3 trillion in value in 2022
— The Spectator Index (@spectatorindex) December 30, 2022
IMF komt met slechte voorspelling voor 2023
Kristalina Georgieva, directeur van het IMF, dat het jaar 2023 een moeilijk jaar gaat worden voor de hele wereldeconomie. IMF is het Internationaal Monetair Fonds van de Verenigde Naties. Georgieva geeft als reden voor deze voorspelling dat meer dan één derde van de wereld een recessie kan gaan zien door zwakke economische ontwikkelingen. Georgieva zei ook dat COVID-infecties zullen toenemen zodra mensen uit China beginnen te reizen, wat een nieuwe globale pandemie zou kunnen starten.
Belangrijk om op te merken is dat het IMF al in oktober zijn vooruitzichten voor de mondiale economische groei in 2023 heeft verlaagd. De redenen waren toen het voortduren van de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de hoge rentetarieven die door de Amerikaanse Federal Reserve in het leven zijn geroepen.
Third of world economy to hit recession in 2023, IMF head warns https://t.co/hgzscuCRPK
— The Guardian (@guardian) January 2, 2023
Gesloten internationale markten
Deze week blijven sommige internationale markten op maandag gesloten in verband met de nieuwjaarsvakantie. De Nederlandse AEX is wel gewoon geopend op 2 januari. Op dinsdag worden de gegevens over de productie industrie en de bouw bekendgemaakt. Aangezien beide sectoren extreem belangrijk zijn om de economische groei weer in te kunnen zetten, zijn deze gegevens een goede indicatie voor de koersen in 2023.
Op woensdag worden de notulen van de FOMC meeting van afgelopen december bekendgemaakt. Deze notulen zullen meer gedetailleerde informatie geven over de visie van de leden van het FOMC comité op de Amerikaanse economische vooruitzichten. Ten slotte zullen op vrijdag de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers voor 2023 worden bekendgemaakt. Het vorige werkloosheidspercentage lag op 3,7%. Een verhoging van dit cijfer is uiteraard een slecht teken voor de economische vooruitzichten.
Miljonairs gaan bewuster leven
Volgens een onderzoek dat CNBC vorige week publiceerde, verklaarde 80% van de ondervraagde Amerikaanse miljonairs dat zij bezuinigen op hun vakantie-uitgaven door bewuster te worden vanwege de stijgende inflatie en de vrees voor een recessie. Wat duidelijk wordt is dat de aanhoudende crisis de vermogens ladder is beginnen te beklimmen en iedereen begint te raken.
Normaal gesproken houden de rijke mensen de economie nog een beetje draaiende en beïnvloeden deze mensen de prijzen van aandelen het meest. Nu ook zij de gevolgen van de recessie lijken te voelen, is dat erg zorgwekkend voor de economische groei. Daarnaast komen ook steeds meer verhalen dat er wereldwijd meer ontslagen komen. Aan alle kanten verslechteren de factoren die de economische groei bepalen, waardoor 2023 voorlopig een jaar van een verdere recessie lijkt te worden.
American millionaires are trimming their holiday spending and becoming more budget-conscious as a result of inflation, according to a CNBC survey.
— unusual_whales (@unusual_whales) December 25, 2022
Australië zet goede stappen binnen crypto
Hoewel Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel is binnen het land, willen de Australiërs cryptocurrencies graag omarmen. Vorige week installeerde het land 216 crypto geldautomaten, waarmee het de 4e grootste hub voor cryptomunten werd. El Salvador, het land dat progressieve crypto veranderingen invoert, wordt daarmee teruggezet op plek 5. Australië heeft nu 0,6% van de wereldwijde crypto ATM-installaties. Dit is echter niks vergeleken met Amerika, waar bijna 90% van de ATMs staan.
Anderzijds bleef vorige week de crypto winter actief en bleef de eindejaarsrally uit omdat Bitcoin stagneerde op $16.000. David Marcus, een invloedrijke Bitcoin-voorstander en CEO van Lightspark, zei dat het weer een moeilijk jaar wordt voor cryptocurrencies, gevuld met verdere schandalen. Hij verwacht dat tijdens de recessie nog meer schandalen zoals FTX aan het licht gaan komen, waardoor de crypto markt verder zal krimpen.
#cryptonews: Australia 🇦🇺 overtakes El Salvador to become 4th largest #crypto ATM hub 🚀
— CoinMarketCap (@CoinMarketCap) January 2, 2023
Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.