Crypto

Money Monday week 15: Dogecoin explodeert en onzekerheid over Amerikaanse dollar

money monday week 15 elon musk dogecoin amerikaanse dollar

In Money Monday van week 15 kijken we eerst naar de zorgwekkende trend van ontslagen in de tech-sector, waarbij de aantallen nu al hoger liggen dan in 2022, hoewel het jaar 2023 pas net het tweede kwartaal ingaat. Verder kijken we onder andere naar Tesla die een megafabriek bouwt in China en Elon Musk die het logo van Twitter verandert in de mascotte van Dogecoin.

Ontslagen in tech-sector

Volgens de laatste gegevens gedeeld door Layoffs.fyi heeft het aantal tech-ontslagen in 2023 de cijfers van vorig jaar overtroffen. Op het moment van dit rapport is het totale aantal tech-ontslagen in 2023 167.004, terwijl ze in 2022 164.441 waren. De trend is zorgwekkend omdat we pas net het tweede kwartaal van 2023 zijn ingegaan, wat suggereert dat de techcrisis vanaf hier kan verergeren.

Enkele van de techbedrijven die hun werknemers hebben ontslagen zijn giganten in de sector zoals Google, Meta, Amazon, Dell, Philips, Micron, Booking.com en Ericsson. Aan de andere kant zegt Goldman Sachs dat de ontslagen in de technologiesector geen teken zijn van een komende recessie in 2023, maar eerder een teken van de langverwachte marktcorrectie.

Amerikaanse dollar krijgt nieuwe klap

Volgens Bloomberg staat de Amerikaanse dollar op het punt een nieuwe klap te krijgen nu Maleisië en China de vorming van een Aziatisch Monetair Fonds bespreken. Het doel van het fonds is de afhankelijkheid van Amerikaanse dollars voor de Aziatische spelers te helpen verminderen. De stap komt vlak nadat China’s grootste handelspartner Brazilië een overeenkomst ondertekende om handel te drijven in lokale valuta, nadat het de Amerikaanse dollar heeft gedumpt.

Aan de andere kant heeft het kabinet van Saudi-Arabië vorige week ook goedgekeurd dat het een partner wordt in China’s Shanghai Cooperation Organization (SCO). In de VS begint de bezorgdheid te groeien over de Amerikaanse dollar, nu ook voormalig president Donald Trump zegt dat het einde van de Amerikaanse dollar nabij is.

Drukke week voor beleggers met IMF-vergadering

Beleggers gaan een drukke week tegemoet met belangrijke vergaderingen van het IMF en de Wereldbank. De bijeenkomst zal worden geleid door IMF-directeur Kristalina Georgievea en president van de Wereldbank, David Malpass. Zij zullen prognoses geven over waar de wereldeconomie naartoe gaat. Dit zal beleggers een beter inzicht geven in de belangrijkste groeigebieden voor het komende jaar en of er al dan niet een wereldwijde recessie op komst is.

Op dinsdag wordt de langverwachte consumentenprijsindex (CPI) bekendgemaakt. De CPI meet veranderingen in de gemiddelde prijs van goederen en diensten in de loop der tijd en helpt te begrijpen of de inflatie toeneemt of niet. Verwacht wordt dat de CPI een daling van 6% te zien zal geven, wat erop wijst dat de inflatie afneemt. Ook het rapport over de Producentenprijsindex (PPI) van komende donderdag geeft een belangrijk inzicht in de inflatie.

Tesla opent een nieuwe megafabriek in China

In een Tweet van CEO Elon Musk zegt Tesla klaar te zijn om een nieuwe Megafabriek te openen in Shanghai, China, die 10.000 Megapacks per jaar kan produceren. Megapacks zijn de door Tesla ontwikkelde grote batterijen die helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren door onderbrekingen te voorkomen. Tot nu toe zijn Megapacks alleen ontwikkeld in Lathrop, Californië, en het doel van de recente verhuizing is om de productie ervan te verhogen.

De aandelenmarkt doet het de laatste 30 dagen erg goed. Sinds 30 dagen geleden is de S&P 500 ongeveer 6,5% gestegen. Echter is het nog maar de vraag hoe lang deze trend zich blijft voortzetten met enkele onzekerheden rondom de tech-ontslagen, internationale banken en de Amerikaanse dollar.

Elon Musk verandert Twitter-logo

Vorige week bleven de prijzen van cryptocurrencies behoorlijk gelijk, behalve die van Dogecoin. Dit kwam allemaal dankzij Elon Musk die het logo van Twitter veranderde met de mascotte van Dogecoin. Meteen na de logoverandering steeg de prijs van Dogecoin met meer dan 20%. Aan de rally kwam donderdag echter een einde toen Twitter besloot terug te keren naar het oude logo.

Aan de andere kant is Bitcoin bijna 25% gestegen ten opzichte van vorige maand. Als het deze week de 28k niveaus vasthoudt, wordt verwacht dat het de 29k tot 30k niveaus kan testen. Mocht deze test niet slagen, wordt de oude support van 25k waarschijnlijk weer getest.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren