goedkope autoverzekering
Wheels

Money hacks: zo bespaar je op de verzekering van je auto

Het leven is al duur genoeg, en dat geldt ook voor de kosten van je auto. Je hebt er wat voor over om je wheels goed te dekken, maar daar hoef je geen geld voor weg te gooien. Met deze tips vind je een fijne verzekering voor een prijs waarvan je er nog steeds warmpjes bij kan zitten.

Let op de risicoklasse

De premie van je autoverzekering wordt niet alleen bepaald door de waarde, maar ook door andere factoren. De risicoklasse is daar één van. Bij bepaalde merken en modellen zijn de reparatiekosten hoger en is het diefstalrisico groter. Daardoor stijgt de premie ook weer. Ga je voor een nieuwe auto? Dan is de risicoklasse misschien een puntje om te overwegen.

Vergelijk autoverzekeringen

Ook al vul je bij elke verzekeraar dezelfde gegevens in, toch pakt de premie overal net anders uit. Het kan dus flink lonen om autoverzekeringen te vergelijken en uit het gewenste pakket de goedkoopste aanbieder te kiezen. Je kan tegenwoordig makkelijk online je autoverzekering vergelijken. In een duidelijk overzicht zie je dan al snel wat voor jou de voordeligste keuze is.

Rijd minder

Sluit je een autoverzekering af, dan wordt je gevraagd hoeveel kilometers je maakt. Ook dit is weer een factor die invloed heeft op de premie. Door minder kilometers te maken bespaar je dus niet alleen benzine, maar ook nog eens op je verzekering. Nog een extraatje: minder rijden is ook beter voor het milieu. Als het je lukt om minder kilometers te rijden komt dat dus eigenlijk alleen maar voordelig uit.

goedkope autoverzekering

Pas op voor dubbele kosten

Het komt wel eens voor dat verzekeringen overlappen, en in dat geval kan aanvullende modules weglaten. Een voorbeeld is de aanvullende verkeersdekking. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt zou het eens goed kunnen zijn dat daar al verkeersrechtsbijstand bij zit. In dat geval hoef je die dekking dus niet aanvullend bij je autoverzekering af te sluiten.

Hetzelfde geldt voor pechhulp: zit je al bij de ANWB, dan ben je al gedekt voor pechhulp. Het is dan zonde om dezelfde dekking daar bovenop af te sluiten bij je autoverzekering.

Hoger eigen risico

Een makkelijke manier om de premie te verlagen is door een hoger eigen risico aan te nemen: je maandelijkse lasten gaan dan meteen omlaag. Het nadeel is dan weer dat je zelf meer geld kwijt bent als je toch schade maakt. Maak voor jezelf de afweging of je liever lagere lasten met een groter risico neemt of andersom.

Verzekeringen combineren

Heb je die family en pakketdeals van telecombedrijven wel eens gezien? Iets vergelijkbaars bestaat in de wereld van autoverzekeringen. Je kan vaak bij een aanbieder meerdere verzekeringen tegelijk afsluiten in één pakket, waardoor je wat extra korting krijgt. Dat scheelt weer in de centen.