Mogelijk verbod op FIFA 18 in Nederland vanwege lootboxes
Tech

Mogelijk verbod op FIFA 18 in Nederland vanwege lootboxes

Groot nieuws voor fans van de populaire voetbalgame FIFA 18: Er dreigt een verbod op de game te komen. FIFA 18 is een van de grote titels die mogelijk de Nederlandse gokwet overtreedt met het aanbieden van zogeheten lootboxes.

De Nederlandse Kansspelautoriteit doet al langer onderzoek naar deze lootboxes, waarbij gamers virtuele schatkisten kopen met daarin willekeurige items die in de game te gebruiken zijn.

Vier van de tien door de Kansspelautoriteit onderzochte games overtreden de Nederlandse gokwet. De autoriteit laat niet los om welke games het gaat, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het de games Dota2, PubG and Rocket League. De items uit de lootboxes in deze games zijn namelijk door te verkopen.

rocket league zombas
Extreem zeldzame wielen in Rocket League die ruim 120 euro waard zijn

Het achterliggende systeem is hierdoor in feite een veredelde gokmachine. Gamers kunnen geld in de lootboxes steken in de hoop er items uit te krijgen die voor veel meer geld verkocht kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde items in de game Rocket League zelfs meer dan 100 euro per stuk waard.

Mag je FIFA blijven spelen?

Het spelen van de games is niet strafbaar en is gewoon toegestaan. Op dit moment mogen winkels de games ook nog verkopen, maar de klok tikt. De developers van de vier getroffen games krijgen acht weken de tijd hun games aan te passen. Doen ze dit niet dan worden de games uit de schappen gehaald. Ook riskeren de ontwikkelaars dan een boete.

Als het in een game niet mogelijk is om de items uit een lootbox door te verkopen, dan is er volgens de Kansspelautoriteit strikt gezien geen sprake van een gokgame. Voor veel gamers is dit echter wel een eerste stap in de goede richting. Steeds meer landen komen met wetgeving die de lootboxes verbieden.

Star Wars: Battlefront 2

De laatste tijd spreken gamers zich steeds meer uit tegen de opkomst van lootboxes. Dankzij de lootboxes worden gamers namelijk niet meer beloond voor het behalen van achievements, maar moet er simpelweg extra geld in de game gestoken worden om exclusieve items te krijgen. Iets waar het grote deel van de gamers tegen is.

Zo maakte ontwikkelaar EA in de game Star Wars: Battlefront 2 bepaalde characters uit de films alleen beschikbaar door middel van lootboxes. Met name dankzij de inzet van Reddit zorgde de commotie van gamers ervoor dat de ontwikkelaar de lootboxes uit de game haalde.