Health

9 oorzaken waarom jij moeite hebt met afvallen

oorzaken moeite afvallen

Gezond en snel afvallen is een moeilijke uitdaging voor veel mensen. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen soms het gevoel hebt alsof ze gezonde keuzes maken, maar het gewoon te weinig merken in de praktijk. Je werkt jezelf in het zweet en krijgt niet de gewenste resultaten ervoor terug. 

9 dingen die je niet moet doen als je wil afvallen

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde dingen in je dagelijkse routines zitten die averechts werken als je effectief gewicht wilt verliezen. Met de tips die wij voor je hebben uitgezocht hoef je je geen zorgen meer te maken dat je trainings- en gezondheidsdoelen in het water zullen vallen. Dit zijn 9 dingen die je niet moet doen als je wil afvallen.

1. Onrealistische verwachtingen

Door doelen te stellen houdt je jezelf gemotiveerd. Maar als je jezelf onhaalbare doelen gaat verplichten, gaat dat zich in veel gevallen tegen je werken. Begin klein. Bijvoorbeeld met een gewichtsafname van 5% of 10%. Niet alleen zijn kleinere doelen haalbaarder, het is ook gezonder om het stap voor stap te doen.

2. Suikerhoudende drankjes

Dit is misschien wel één van de belangrijkste. Veel mensen hebben namelijk niet door hoeveel suiker er in veel suikerhoudende dranken zitten. Let op: dan bedoelen we ook vruchtensap. Zelfs 100% vruchtensap zit boordevol suiker en kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Even voor de goede orde – 350 cl vruchtensap staat gelijk aan ongeveer 35 gram suiker. Dat is ongeveer 10 gram meer suiker dan dezelfde hoeveelheid cola. Het is veel makkelijker om te veel calorieën binnen te krijgen in vloeibare vorm omdat je hersenen deze informatie anders verwerken.

dingen die je niet moet doen als je wil afvallen.

3. Vallen voor ‘suikervrije’ producten

Of het nou gaat om een ​​product met een zogenaamd “suikervrij” label, of eentje die je wijst op de talloze vitamines en mineralen die het bevat – hoe je het ook wend of keert – marketing claims staat vaak gewichtsverlies in de weg.

Juist door deze claims hebben veel mensen de neiging om verkeerd in te schatten hoeveel calorieën er daadwerkelijk in zitten. Let hier dus goed op, en kijk altijd naar het etiket.

4. Maaltijden overslaan

Merk je aan jezelf dat je constant de neiging hebt om een zak chips of een doos koekjes te pakken? Het constante honger gevoel ligt waarschijnlijk niet aan het feit dat je geen wilskracht hebt, maar omdat je maaltijden overslaat.

Maaltijden overslaan lijkt misschien op een makkelijke manier om gewicht te verliezen, maar het gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat je later gewoon meer gaat eten.

5. Eten terwijl je televisie kijkt

Voor je hersenen om te kunnen verwerken dat je aan het eten bent moet het geprikkeld worden. Als je tijdens het eten wordt afgeleid door andere, zoals tv kijken, worden bepaalde verzadigingssignalen naar je hersenen geblokkeerd.

Het gevolg hiervan? Je verbruikt meer calorieën dan je lichaam nodig heeft, en die waarschijnlijk als vet worden opgeslagen. Het is veel gezonder om je echt te concentreren op je eten tijdens het eten.

dingen die je niet moet doen als je wil afvallen

6. Je kijkt alleen naar de sportieve kant

Natuurlijk is het belangrijk om genoeg beweging te krijgen, of dat nu in de sportschool of op de fiets is. Veel mensen die sporten hebben de neiging om te overschatten hoeveel calorieën ze verbranden tijdens het sporten. Het gevolg hiervan is dat mensen meer calorieën gaan eten dan ze nodig hebben.

7. Te snel eten

Als je gaat eten hebben je hersenen tijd nodig om te verwerken dat je voedsel binnen krijgt. Als je je door je maaltijd heen haast, geniet je niet alleen minder van de smaken, maar heeft je maag ook niet genoeg tijd om het te verwerken. Voorkom dat je jezelf overeet, en proef je eten echt.

dingen die je niet moet doen als je wil afvallen

8. Gehele voedselgroepen vermijden

Als u uitsluitend voedingsmiddelen consumeert die koolhydraat- en of vetarm zijn, loopt je goede essentiële voedingsstoffen mis die je lichaam en hersenen nodig hebben om goed te kunnen functioneren, om nog maar niet te spreken naar de hunkering naar deze voedselgroepen.

9. Dieetpillen

Last but not least, dieetpillen. Bedrijven beweren dat deze magische pillen helpen bij het afvallen, maar de waarheid is – er is te weinig wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.

Vaak bevatten deze supplementen ook nog eens middelen die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Deze bedrijven verkopen sprookjes – wees je hier bewust van.