Geld & Carrière

Alles over Mocro Maffia’s showrunner en creatief brein Achmed Akkabi

mocro-maffia-achmed-akkabi

Het vijfde seizoen van Mocro Maffia gaat op 2 juni van start, en belooft weer een explosief en zenuwslopend spektakel te worden. Een van de creatieve breinen achter de serie is Achmed Akkabi, die in de serie de rol van ‘Paus’ op zich neemt. Wie is deze alleskunner op het gebied van films en series? We hebben het leven en de omvangrijke carrière als een ode aan deze geniale showrunner uitgelicht.

Toneelschool en Het Huis Anubis

Achmed Akkabi (1983) werd in Den Haag geboren, en heeft altijd al geweten dat hij een carrière in de filmindustrie wilde. Met acteur Nasrdin Dchar als voorbeeld stapte hij in 2009 de toneelacademie binnen, waarna hij zijn talenten verder zou ontwikkelen. Hij had destijds al ervaring op dit gebied, want hij was tussen 2006 en 2009 te zien als ‘Appie’ in de populaire jeugdserie Het Huis Anubis. Ondertussen werkte hij aan zijn carrière als scriptschrijver en producer.

Tijdens de opnamen van Het Huis Anubis leerde Akkabi acteur Marwan Kenzari kennen. Door het gebrek aan audities besloten hij en Kenzari samen met acteur Nasdrin Dchar de handen ineen te slaan en te werken aan een gloednieuwe film. Enige tijd later lag het scenario voor de film Rabat klaar, die ze met een laag budget en weinig middelen wisten te produceren. De film (2011) werd een daverend succes en opende deuren voor het drietal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Achmed Akkabi (@achmedakkabi)

Moordvrouw en best geklede man van Nederland

Door Rabat had Achmed Akkabi zijn naam definitief gevestigd in de Nederlandse televisie- en filmwereld. Hij kreeg verscheidene rollen aangeboden, zo speelde hij bijvoorbeeld de rol van rechercheur Bram in de serie Moordvrouw. Daarnaast heeft hij tussen ook in de serie Bluf gespeeld. Later was hij ook te zien in het dansprogramma Dance Dance Dance, waar hij samen met Fockeline Ouwerkerk de finale wist te halen.

In 2016 werd Achmed Akkabi door lezers van Esquire verkozen tot de best geklede man van Nederland. De acteur maakt er geen geheim van dat hij een mooi maatpak wel kan waarderen, en verschijnt altijd strak gekleed op de rode loper. Twee jaar later ging hij met Thijs Römer om de tafel zitten om een idee te bespreken dat zijn carrière tot nog grotere hoogten zou doen stijgen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Achmed Akkabi (@achmedakkabi)

Showrunner Mocro Maffia hitserie

Achmed Akkabi had het boek Mocro Maffia gelezen, een bestseller waarin de cocaïne-oorlog tussen twee rivaliserende groepen wordt beschreven. De spelers in deze keiharde oorlog zijn bijna allemaal van Marokkaanse origine, dus nam de media al snel de naam ‘Mocro Maffia’ in de mond. Nadat Akkabi dit boek had gelezen besloot hij om samen met Thijs Römer een serie te schrijven dat hierop is gebaseerd. Het eerste seizoen werd op 11 oktober op Videoland uitgezonden, en werd een gigantisch succes.

Akkabi noemt zichzelf ‘een showrunner’. Daarmee bedoelt hij dat hij vanaf het begin tot het eind betrokken is bij een serie. Vanaf de eerste letter van het scenario op papier, tot aan de daadwerkelijke aflevering op de televisie. Seizoen 5 van Mocro Maffia staat op het punt van beginnen, maar Achmed Akkabi heeft ons onlangs eerst lekker gemaakt met de spin-off Tata. De producent/acteur heeft zijn strepen in de film- en televisiewereld inmiddels ruimschoots verdiend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Achmed Akkabi (@achmedakkabi)