Geld & Carrière

Dit minumumbedrag heb jij nodig om een eigen woning te kopen

minimum-geld-bedrag-woning-kopen
Foto: Freepik

Het kopen van een eigen huis is voor veel mensen een grote mijlpaal. Voorafgaand aan deze mooie stap ben je waarschijnlijk bezig met sparen. Helaas zijn het op dit moment lastige tijden om te sparen en moet je vaak geluk hebben dat je geld van thuis uit mee hebt gekregen.

In beide gevallen, sparen of het geluk van een rijk(er) nest, heb je geld nodig om een eigen woning te kunnen betalen. Wij zochten uit hoeveel spaargeld je minimaal nodig hebt om dit te kunnen bereiken.

Welk bedrag heb jij nodig voor het kopen van een huis?

Afgelopen week kwam het nieuws dat de huurprijzen, in onder andere Amsterdam, voor de vierde maand op rij zijn gestegen. Het zijn dus lastige tijden om voor een redelijke prijs een woning te kopen. Hoge prijzen, een schaars aanbod, het is voor velen niet het makkelijkste moment. Een hypotheek afsluiten is dan vaak ook niet meer voldoende om een huis te kopen, voornamelijk door het flinke overbieden.

Naast de prijs van de woning zijn er nog meer kosten. Denk daarbij aan overdrachtsbelasting, advies- en afsluitkosten, notariskosten, taxatiekosten en eventueel een aankoopmakelaar. De extra kosten noemen ze ook wel de ‘kosten koper’. Deze kosten komen er bovenop en zijn, zoals je wellicht al een vermoeden had, voor de koper. Deze kosten liggen gemiddeld rond de 6% van de vraagprijs. Goed om altijd rekening mee te houden.

Een simpele rekensom: koop jij een woning van €400.000? Dan komen er gemiddeld nog zo’n €24.000 aan extra kosten bij. Ga je het traject van een verbouwing in? Dan kun je op nog meer kosten rekenen. Dit zijn allemaal dingen om goed over na te denken voordat je jouw tijd en energie stopt in het kopen van een woning.

minimum-geld-bedrag-woning-kopen-sparen

Huis kopen? Dit zijn jouw stappen

Als jij niet schrikt van de kosten en de stap wilt maken om een huis te kopen, dan kun je het beste alvast aan de slag met jouw spaargedrag. Het Nibud adviseert om zo’n 10% van jouw salaris opzij te zetten op een spaarrekening.

Wil je nog meer opzij zetten voor jouw toekomstige droomhuis? Zet dan nog meer op zij. Reken bij het bedrag van jouw (toekomstige) woning dus zeker 6% extra en zorg dat je dit eventueel al op de rekening hebt staan.

Het sparen van deze bedragen kan een enorme challenge zijn. Heb jij hier hulp bij nodig? In dit artikel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die je wellicht nog niet kende. Veel succes!