Geld & Carrière

Met deze spaarbuffer voor minimum loon voorkom je financiële schulden

minimale-spaarbuffer-minimumloon-2024
(Foto: Freepik)

Ben jij benieuwd hoe je jouw financiële toekomst veilig kunt stellen, zelfs als je op het minimumloon zit? Met het minimumloon dat in 2024 zal stijgen, is het tijd om je spaarbuffer te berekenen. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen financiële expert te zijn om dit te doen. Ontdek in deze tekst hoe je jouw ideale spaarbuffer kunt bepalen aan de hand van een handige tool van het Nibud. We nemen het voorbeeld van een 21-jarige met een minimumloon, en laten zien hoe je je buffer kunt verdelen om onverwachte uitgaven met een gerust hart op te vangen.

Verhoogd minimumloon in 2024

Vanaf 1 januari 2024 gaat het minimumloon stijgen naar een bedrag dat voor nu nog onbekend is, maar op de desbetreffende datum geïndexeerd gaat worden. Als we naar het minimumloon van juli 2023 kijken, krijgen we een glimp van wat we in 2024 kunnen verwachten. Met een werkweek van 40 uur zou het minimumloon met maar liefst 11,11% stijgen naar €2.216,67 bruto per maand. Zelfs bij een werkweek van 38 uur zou er nog steeds een mooie stijging van 5,06% zijn naar een brutobedrag van €2.105,83 per maand.

Zoals we al zeiden is het nog koffiedik kijken, maar dit biedt in ieder geval al een aardige inzage in wat we kunnen verwachten. Het mooiste van alles is dat dit nieuwe minimumloon per uur voor alle werknemers van 21 jaar en ouder geldt. Geen onderscheid meer tussen sectoren of bedrijven; iedereen verdient hetzelfde minimumuurloon. En als klap op de vuurpijl wordt het minimumuurloon elk jaar geïndexeerd, wat betekent dat het met de tijd zal blijven groeien.

minimale-spaarbuffer-minimumloon-2024

Je eigen spaarbuffer berekenen

Een spaarbuffer zorgt ervoor dat je onverwachte uitgaven kunt opvangen.
Stel je voor, je favoriete apparaat besluit op een dag om met pensioen te gaan, of die ziekenhuisrekening blijkt een stuk pittiger dan verwacht. Geen zorgen, als je een financiële buffer hebt, kun je zulke onverwachte financiële verrassingen opvangen. Maar wat is nu eigenlijk een verstandig bedrag voor zo’n buffer? Nou, dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Gelukkig hoef je geen financiële goochelaar te zijn om het te berekenen. Het Nibud biedt namelijk een handige tool waarin je in slechts 5 minuten jouw ideale bufferbedrag kunt ontdekken.

Als voorbeeld gebruiken we een persoon die:
– 21 jaar oud is;
– Een minimum brutosalaris opstrijkt voor een 40-urige werkweek, namelijk €2.216,67 bruto per maand;
– Niet samenwoont met een partner;
– Geen thuiswonende kinderen heeft;
– Woont in een huurhuis;
– Door dit minimumloon dus een zorgtoeslag van €149 per maand krijgt;
– Geen eigen auto heeft;
– €1.000,- aan spaargeld op zijn rekening heeft.

minimale-spaarbuffer-minimumloon-2024

Hoeveel moet ik minimaal sparen?

Volgens het Nibud dient bovenstaand voorbeeld een aanbevolen spaarbuffer van zo’n €5.350,- te hebben. Hiervan is € 500 het aanbevolen bedrag voor onvoorziene kosten. Met buffer aan je zijde kun je die onverwachte financiële tegenvallers met een gerust hart aan. Je huis en tuin hebben ook zorg en aandacht nodig. Het Nibud stelt een buffer van € 1.100 voor, aangepast aan jouw situatie. Ben je handig met klussen? Dan kun je misschien met minder toekomen. Staan er echter grote renovaties voor de deur, dan is een hogere buffer een verstandige keuze.

En laten we de inboedel niet vergeten. Het Nibud adviseert een buffer van € 3.750 voor reparaties en vervangingen. Als je recent nieuwe meubels hebt aangeschaft of veel tweedehands koopt, kun je wellicht met minder uit de voeten. Maar als er grote aankopen op de planning staan, is een royale buffer een slimme zet. Uiteindelijk heb je liever dat je teveel spaart dan dat je in grote geldnood komt, omdat je bepaalde kosten niet meer kunt betalen.