Geld & Carrière

Wat zijn de opbrengsten van het minen van Bitcoins?

minen

Het minen van bitcoins wordt steeds ingewikkelder. In 2010 kon je met een vrij simpele computer bitcoins minen. Het was toen mogelijk om 50 BTC per 10 minuten te verdienen met mining vanuit je slaapkamer. Die mensen waren er vroeg bij. Maar is het nu nog de moeite waard om Bitcoins te minen? We gaan er in dit artikel dieper op in.

Wat is het minen van cryptocurrency?

Bitcoin werkt op blockchain, een soort grootboek van data die uit verschillende blocks bestaat. De transacties moeten worden gepusht in deze blockchain. Het verifiëren van deze transacties kost veel rekenkracht, daarom worden er voor elk gemined block beloningen uitgekeerd aan de eerste die deze verificatie kan bevestigen.

Miners zijn dus degenen die de transacties op het netwerk controleren. Ze verzamelen transacties en vormen deze in een bundel, of in een block. Daarna zetten ze hun computer aan het werk, met de hoop dat zij de eersten zijn die een block kan publiceren. Als je de eerste bent die de formule heeft opgelost dan kun je rekenen op een beloning, in de vorm van bitcoin. Daarom wordt deze techniek mining genoemd.

minen2

Wat levert mining op?

Als je als miner als eerste de formule oplost dan krijg je hier een beloning voor. Miners worden beloond met 6,25 Bitcoin. Maar wees er snel bij. Na de halvering in 2024 zal dit teruglopen naar 3,125 Bitcoin. De beloning, plus de transactiekosten worden betaald aan de miner die als eerste komt met een oplossing van de puzzel. Het kan dus een lucratieve bezigheid zijn, maar het wordt steeds moeilijker om de puzzel op te lossen.

Om deze redenen bestaan er mining-pools. Miners slaan de handen ineen om gezamenlijk Bitcoins te minen. Hoe meer rekenkracht, des te sneller de formule is opgelost. Helaas moet de beloning ook worden verdeeld, maar dat is altijd beter dan niets.

Er zijn echter solo-miners die het voor elkaar hebben gekregen om de puzzel op te lossen. Maar dat is een beetje hetzelfde als het winnen van een loterij. Bitcoins minen kan dus lucratief zijn, maar je hebt er wel de juiste apparatuur voor nodig, en ook dat kost geld.