mindfulness-yoga-mediteren-mannen
Health

Yoga en mindfulness: de geheime wapens van succesvolle mannen

Stress, werk en dagelijkse verantwoordelijkheden kunnen een tol eisen van het welzijn van mannen. In plaats van de uitdagingen van het leven te negeren of te ontkennen, kan yoga en mindfulness mannen helpen om emoties te beheersen en stress te verminderen. Praktisch alle succesvolle mensen en ondernemers passen dit toe in hun routines. Maar wat is mindfulness precies, en waarom is dagelijkse mindfulness zo belangrijk voor mannen? 

Wat is mindfulness eigenlijk?

Mindfulness is de kunst van het bewust en actief aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel of afleiding. Het gaat om het ontwikkelen van een bewustzijn van gedachten, gevoelens en fysieke sensaties, zonder deze te veroordelen of eraan vast te houden. Je kan bijvoorbeeld mindfulness doen via holistisch sporten, mediteren of yoga!

Voor mannen kan mindfulness belangrijk zijn omdat het kan helpen om emoties onder controle te krijgen of om te gaan met stress. Als je meer in het moment kan leven, zal je ook merken dat je meer aandacht kan geven aan de mensen om je heen. Al snel zul je merken dat dit ten goede komt van deze relaties! Geen wonder dat mindfulness in de dagelijkse routine van Bill Gates en andere succesvolle mannen voorkomt.

yoga stress verminderen

Meditatie als mindfulness

Meditatie is een van de meest bekende praktijken om mindfulness te doen. Beginnen met meditatie kan lastig zijn, omdat het vereist dat je stilzit en je gedachten observeert zonder te beoordelen. Er zijn echter veel online hulpmiddelen beschikbaar om te beginnen met mediteren. Zo heb je verschillende apps waarmee je makkelijk je meditatie skills kunt opbouwen. Ook zijn er genoeg video’s op YouTube te vinden.

Een eenvoudige manier om te beginnen is door in een comfortabele houding te gaan zitten, de ogen te sluiten en de ademhaling te observeren. Dit kan kort worden gedaan, bijvoorbeeld 5-10 minuten per dag, en worden opgebouwd als je er beter in wordt. Afgeleid worden tijdens mediteren is juist de bedoeling. Het geeft je weer de kans om je aandacht terug te brengen naar je ademhaling!

mediteren goed gezondheid

Hoe doe je yoga?

Yoga is een andere populaire manier om mindfulness te beoefenen. Yoga betekent “eenheid” of “vereniging” en het gaat erom het lichaam, de geest en de ademhaling samen te brengen. Er zijn verschillende soorten yoga, waaronder Hatha, Vinyasa en Kundalini. Yoga-oefeningen variëren van staande houdingen tot zittende en liggende houdingen.

Door het beoefenen van yoga kan je niet alleen je geest kalmeren en een sterke mindset krijgen, je wordt er ook nog eens sterker en flexibeler van. Je kan yoga gemakkelijk thuis doen op een yogamatje, maar je kan ook eens naar je plaatselijke sportschool gaan. Veel sportscholen bieden namelijk yogalessen aan, waar je les krijgt van een professionele yoga-instructeur. Wist je daarnaast dat lagere stress door mindfulness zorgt voor een hoger testosterongehalte?

yoga mindfulness