Minder zweten hittegolf
Health

7 manieren om minder te zweten tijdens een hittegolf

Tijdens hittegolven zweet je meer dan normaal. Waarschijnlijk heb je al een aantal trucs om jezelf koeler en droger te houden, maar wat zijn precies de beste manieren? Sommige methoden werken nou eenmaal beter dan anderen. Wij hebben een lijst gemaakt van ideeën die je vandaag nog kan uitproberen.

Minder zweten tijdens een hittegolf

Sommige van de methodes zijn makkelijk toe te passen, anderen hebben iets meer planning nodig. Wat we in ieder geval zeker weten is dat je bij de meeste van deze 7 manieren geen medische interventies van een arts of dokter nodig hebt. Met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden is elke tip mooi meegenomen, lijkt ons.

1. Drinken, drinken en nog eens drinken

Deze manier zal je waarschijnlijk niet verbazen. Water drinken, net als waterrijk voedsel eten is essentieel om je lichaam te laten werken zoals dat hoort. Als je veel zweet tijdens een warme zomerdag verlies je meer vocht dan je misschien zou denken. Zorg goed voor jezelf en drink genoeg water.

Minder zweten tijdens een hittegolf

2. Pas op met wat je eet

Dan hebben we het natuurlijk niet over een dieet. Wel zijn er veel voedingsmiddelen te vinden die invloed kunnen hebben op hoeveel zweet je lichaam produceert. Te warm of gekruid voedsel kan ervoor zorgen dat je lichaam meer zweet produceert dan nodig is. Let hierop, vooral op warme dagen.

Minder zweten tijdens een hittegolf

3. Let op met wat je drinkt

Deze zal niet uit de lucht komen vallen. Dan hebben we het voornamelijk over cafeïne en alcohol. Cafeïne zorgt voor alertheid, maar kan ook je hartslag verhogen, waardoor je je zweetklieren stimuleert. Alcohol zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt.

Minder zweten tijdens een hittegolf

4. Stop met roken

De nicotine in sigaretten verhoogt je lichaamstemperatuur en je hartslag. Dit zorgt ervoor dat je zweetklieren overuren draaien en zweet produceren. Daarnaast is roken gewoon erg slecht voor je algemene gezondheid. Wil je je levensgewoonten veranderen? Dan is stoppen met roken een geweldige manier.

Minder zweten tijdens een hittegolf

5. Draag luchtige kleding

Een van de betere manieren om zweten te verminderen, is kleding. Door lichte, ademende stoffen met goede ventilatie te dragen gun je je lichaam meer ademruimte. Ook helpt het dragen van lichtere kleuren om de UV straling van de zon te absorberen. Denk hieraan als je de volgende keer gaat kijken naar mannen kleding. Heb je gele zweetvlekken op je kleding? Dan hebben we daar ook een aantal tips voor.

Minder zweten tijdens een hittegolf

6. Scheer je oksels

Het scheren van je oksels kan overmatig zweten verminderen. Haar heeft namelijk de gewoonte om vocht vast te houden, en okselhaar is daarop geen uitzondering. Als je naast overmatig zweten ook op zoek bent om lichaamsgeur te bestrijden, kan scheren hier ook een oplossing voor zijn.

Minder zweten tijdens een hittegolf

7. Medische ingrepen

Heb je nou heel erg last van overmatig zweten, en lijkt het maar niet te stoppen? In dat geval kan je een medische ingreep overwegen. Denk hierbij aan Botox-injecties of een operatie om overmatig zweten onder de oksels te stoppen. Onderzoek heeft aangetoond dat Botox-injecties effectief zijn bij de behandeling van overmatig zweten in de oksel.

Het is wel belangrijk om hierbij te vermelden dat de effecten van Botox-injecties afnemen. De procedure zal dus na verloop van tijd moet worden herhaald om hetzelfde effect te hebben. Dat gezegd hebbende, adviseren we altijd om eerst met een arts of medisch specialist te praten voor je de keuze maakt.