7 positieve stappen voor minder negativiteit in je leven
-
Alfred Rietveld
- •
- Health
- •
- •

Kun jij wel wat minder negativiteit in je leven gebruiken? Je bent niet de enige, veel mensen hebben moeite met negativiteit. Soms komt er veel op je af; door het wereldnieuws, maar ook in het dagelijks leven. Je kunt de gebeurtenissen vaak niet veranderen, maar wel hoe je ermee om gaat. Maar hoe pak je het aan? We helpen je op weg met 7 tips voor minder negativiteit in je leven.
7. Realiseer je dat je niet alles hoeft op te lossen
Deze tip is vooral gericht op omgaan met negatieve personen. Vaak wil je ze bewust of onbewust veranderen, of helpen hun problemen op te lossen. Het helpt om jezelf voor te houden dat je je juist niet alles zelf kunt oplossen. Anderen veranderen is namelijk zeer moeilijk en meestal zelfs onmogelijk.
En vaak zitten negatieve mensen niet eens op een oplossing te wachten, maar willen ze gewoon hun verhaal kwijt. Het toverwoord in dit soort gevallen is acceptatie: zeg tegen jezelf: zo is het nu, ik kan het niet veranderen. En bedenk daarbij ook dat meeleven niet betekent emoties overnemen.
6. Grenzen aangeven
Deze tip sluit aan bij de vorige: wees jezelf bewust van je grenzen. Heb je op je werk lastige gesprekken gehad, en komt daarna een vriend of familielid bij jou uitgebreid over zijn sores vertellen? Je hoeft niet bot te reageren, maar probeer het op een nette manier af te wimpelen.
Grenzen aangeven geldt niet alleen voor personen. Heb je bijvoorbeeld een slechte dag gehad, dan is ’s avonds een documentaire kijken over een loodzwaar onderwerp waarschijnlijk net teveel.
5. Let op je nieuwsconsumptie
Oorlog, natuurrampen, inflatie en onrust; natuurlijk wil je weten wat er allemaal in de wereld gebeurd, maar een groot deel van het nieuws is bepaald niet positief. Probeer het als eerste te relativeren: natuurlijk berichten media over een oorlog, omdat het een uitzondering is. Waarom zou het nieuws melden dat het in de meeste landen al tientallen jaren vrede is?
Als je merkt dat je vaak echt somber wordt van het nieuws, is het tijd om je nieuwsconsumptie aan banden te leggen. Beperk jezelf tot één keer per dag nieuws kijken, of alleen de headlines, zodat je toch weet wat er speelt, maar je er niet te erg negatief door geprikkeld wordt.
4. Zorg voor positieve bronnen
Van social media kan een sterke negatieve invloed uitgaan. Dat hoeft niet, want er is ook veel positiefs te vinden online. Erger je jezelf aan bepaalde personen of sites, volg ze dan simpelweg niet meer. Zoek voor jezelf uit wat juist de personen en sites zijn waar je blij van wordt.
3. Positief denken kun je leren
De één wordt als optimist geboren, de ander als pessimist, maar de meesten van ons zitten daar ergens tussenin. Wees op de eerste plaats realistisch; het zal heus niet elke dag lukken positief te denken. Leer jezelf beter kennen helpt je vaak al een heel eind op weg: wat geeft jou die kleine geluksmomentjes, die iedereen vaak snel vergeet. Benoem actief dingen die goed gaan en gun jezelf ook de tijd om van kleine dingen te genieten.
2. Minder negativiteit door ombuigen
Er bestaan geen mensen die nooit iets negatiefs is overkomen. Negatieve zaken uit het verleden kun je niet meer veranderen, maar je kunt er wel van leren. Een simpel voorbeeld is een onvoldoende tijdens je studie. Misschien was je erg teleurgesteld, maar je kon er ook van leren hoe je het een volgende keer zou aanpakken.
1. Ontspannen en meer lachen
Negativiteit gaat vaak samen met angst en stress. Het tegenovergestelde daarvan is ontspannen en lachen. Lachen is gezond klinkt als een oud cliché, maar het is wetenschappelijk aangetoond dat lachen je lichaam ontspant, gelukshormonen aanmaakt en stress vermindert.
Meer lachen kun je op veel verschillende manieren bereiken; geniet van je favoriete comedy, cabaretier, boek of wat je ook aan het lachen maakt. Dat kan ook terugdenken aan een grappig moment in je leven zijn, een keer dat je echt hard hebt gelachen.