Geld & Carrière

6 punten waarmee je eenvoudig minder belasting betaald

Minder belasting betalen

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Vul je jouw aangifte in voor 1 april, dan krijg je van de Belastingdienst voor 1 juli bericht. Wil je minder belasting betalen dan kan het nogal veel werk zijn uit te zoeken welke tips op jouw situatie van toepassing zijn. We helpen je graag op weg: we hebben 6 tips voor je verzameld die makkelijk, snel en breed toepasbaar zijn.

6. Bedragen afronden

Bedragen vul je bij de aangifte altijd in hele euro’s in. Wist je dat je in jouw voordeel mag afronden? Met andere woorden: aftrekposten naar boven afronden, loon en vermogen naar beneden. Dat mag gewoon en scheelt je heel makkelijk weer een paar euro’s.

5. Denk aan alle aftrekposten

De Belastingdienst vult zelf veel gegevens vooraf in. Maar bij die vooraf ingevulde gegevens staan lang niet alle aftrekposten. Die moet je dus zelf controleren. Er zijn zoveel aftrekposten dat vrijwel niemand ze allemaal uit het hoofd weet. Laat geen geld liggen en ga gewoon simpel en snel het rijtje even af. Dat doe je makkelijk en snel met het aftrekposten overzicht van de Belastingdienst zelf.

Eenvoudig minder belasting betalen

4. Denk ook aan heffingskortingen

Niet alleen met aftrekposten kun je het bedrag verminderen waarover je belasting betaalt, maar ook met heffingskortingen. Bij een fiscaal partnerschap kun je aftrekposten tussen jou en je partner verdelen. Hebben jullie samen kinderen en werken jullie allebei? Dan kun je recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Zo zijn er nog veel meer heffingskortingen. Check ze aan de hand van het heffingskortingen overzicht van de Belastingdienst.

3. Schulden in mindering op je vermogen

Heb je in 2022 meer dan €50.650 spaargeld, of samen met je fiscale partner €101.300? Heb je daarnaast een schuld (studieschuld, credit card et cetera) van meer dan €3200 (of €6400 samen met je fiscale partner)? Dan kun je minder belasting betalen door de schuld op te geven. De schulden brengt de Belastingdienst namelijk in mindering van je box 3-vermogen.

Eenvoudig minder belasting betalen

2. Fiscale partner? Doe samen aangifte

Samen aangifte doen is nooit in je nadeel en kan juist vaak voordeel opleveren. Je mag bijvoorbeeld met gezamenlijke posten schuiven, zoals het vermogen. Het aangifteprogramma laat je bij elke verschuiving zien hoeveel belasting je betaalt. Dus je kunt samen met je partner even puzzelen wat de gunstigste verdeling is.

1. Giften aftrekken

Periodieke giften leveren meer belastingvoordeel op dan incidentele. Je moet dan echter wel aan meer voorwaarden voldoen. Dit artikel van de Consumentenbond legt het uit. Een eenvoudige tip: denk aan de drempel. Giften zijn pas aftrekbaar als het in totaal gaat om meer dan 1% van je verzamelinkomen. Het kan dus lonen om een jaar niets te geven en een ander jaar het dubbele, om over de drempel te komen.