Metaverse uitgelegd
Tech

Metaverse uitgelegd: dit is wat je erover moet weten

Tegenwoordig kun je bijna geen website meer openen over je komt het woord “Metaverse” wel tegen. Veel mensen denken dan meteen aan Facebook, excuus Meta, en dat is begrijpelijk. Toch is dat onterecht, want de term bestaat al behoorlijk wat jaren. Maar wat is het dan precies? Dit is wat je over de Metaverse moet weten.

De oorspronkelijke Metaverse

De term Metaverse zien we voor het eerst verschijnen in de sciencefictionroman Snow Crash van Neil Stephenson. En dat was niet vorig jaar of het jaar daarvoor, maar al in 1992. In het boek is de Metaverse een virtuele 3D-ruimte, waarin mensen als avatars met elkaar en met autonome computerprogramma’s kunnen interacteren .

Het wordt gezien als een soort virtuele werkelijkheid, die de opvolger van het internet zou moeten zijn. In plaats van staren naar een scherm en klikken op links, wordt je als het ware gezogen in de wereld van eentjes en nullen.

Decentraland metaverse
Chillen in de metaverse / Beeld: Decentraland

Wat is Metaverse nu precies?

Maar is Neil Stephenson’s beschrijving van de Metaverse nou ook waar we nu mee te maken hebben? Helaas is er nog geen universeel aanvaarde definitie van het woord.

Sommige mensen verwijzen naar de beschrijving van durfkapitalist Matthew Ball, die online een uitgebreide Metaverse primer heeft staan en binnenkort met een boek over het onderwerp komt. Volgens hem is de Metaverse:

“Een uitgebreid netwerk van persistente, realtime gerenderde 3D-werelden en simulaties die de continuïteit van identiteit, objecten, geschiedenis, betalingen en rechten ondersteunen, en die synchroon kunnen worden ervaren door een feitelijk onbeperkt aantal gebruikers, elk met een individuele gevoel van aanwezigheid.”

Zuckerberg beschrijft het wat korter en duidelijker:

“Een reeks virtuele ruimtes waar je kunt creëren en verkennen met andere mensen die zich niet in dezelfde fysieke ruimte bevinden als jij.”

Virtuele 3D werelden in een soort Matrix

Je kunt het dus zien als een soort Matrix, waar we (als het goed is) vrijwillig ingaan en waarvan we ook weten dat we erin zitten. Dus geen robots, die ons stiekem in pods hebben gestopt en ons gebruiken als energiebron. Hoewel we misschien ooit besluiten dat het toch handiger is om onze hersenen er direct op aan te sluiten. Zo’n VR-bril heeft ook zijn nadelen, zeker als je deze voor langere tijd op je hoofd geplakt hebt zitten.

Facebook Horizon metaverse
Facebook Horizon / Beeld: Meta

Metaverse ontwikkelingen nog in de kinderschoenen

De Metaverse zoals Ball die beschrijft hebben we natuurlijk op het moment nog niet en Zuckerberg laat ook weten dat het een uiteindelijk doel is. We zijn wel dichter dan ooit bij het daadwerkelijk kunnen uitvoeren van zo’n uitgebreide virtuele wereld. Er zijn zelfs al een paar werelden, die samen zouden kunnen uitgroeien tot een heuse Metaverse.

Zo heeft Meta onlangs een eerste stap gezet met zijn virtuele omgeving Facebook Horizon. Maar zoals je misschien weet, zijn daar op het moment nog de nodige problemen. Daarnaast worden Roblox en Fortnite vaak aangehaald als het gaat om de Metaverse. Beide games zijn aanhoudende virtuele werelden met miljoenen gebruikers, die met elkaar kunnen interacteren.

Virtuele versies van de realiteit met AR

Dit zijn natuurlijk nog vrij beperkte virtuele werelden, waar de uiteindelijke Metaverse meer zou moeten aanvoelen als een virtuele versie van de realiteit. Het gaat dan dus niet alleen om games, maar ook om alledaagse dingen zoals shoppen, een wandeling maken door het bos, een huis kopen, bedrijven oprichten en afspreken met vrienden. Daarnaast is het de bedoeling dat de Metaverse zich ook visueel meer bindt met de realiteit door middel van bijvoorbeeld augmented reality.

nike nikeland metaverse roblox

NFT’s en de Metaverse

Als je over de Metaverse leest, komen daar vaak ook NFT’s bij kijken. Veel mensen associëren NFT’s met online plaatjes, die dankzij de blockchain uniek aan jou worden gekoppeld. Doorgaans gaat het om kleine bedragen, maar sommige NFT’s worden voor absurd veel geld verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld de 5 duurste NFT’s ooit.

In de Metaverse zouden NFT’s wat uitgebreider ingezet kunnen worden. Echte bedrijven zouden in de virtuele wereld ook hun diensten en producten kunnen leveren in de vorm van de Non-fungible tokens. Dan zouden dingen als 3D-avatars, meubels of kledingstukken kunnen zijn, die je koopt voor je virtuele leven. Mocht je alvast met NFT’s aan de slag willen, kun je hier lezen hoe je een NFT koopt.

Grote merken maken opkomst in het virtuele universum

De komende jaren zullen laten zien hoe de Metaverse zich verder ontwikkelt. Het lijkt er wel op dat sinds het begin van de pandemie de ontwikkelingen zich in een stroomversnelling bevinden. Vooral de modewereld lijkt zich er helemaal in te storten. Zo zagen we al verschillende virtuele fashion weeks voorbijkomen en heeft Nike onlangs Nikeland gecreeert op Roblox.