Tech

Waarom Meta dreigt weg te gaan uit Europa

Meta vertrek uit Europa

Je hebt waarschijnlijk voorbij zien komen dat Facebook en Instagram moederbedrijf Meta overweegt om zijn diensten niet meer in Europa aan te bieden. Dat zou betekenen dat het leven dat je op de platformen hebt opgebouwd zou verdwijnen. Maar gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren? Dit is wat je moet weten.

Meta en Europese privacyregels

Het hele probleem met Meta en Europa heeft te maken met privacyregels met betrekking tot het delen van data. In de EU zijn die regels namelijk een stuk strenger dan in de Verenigde Staten.

Het gaat in het bijzonder over strubbelingen omtrent het zogenaamde Privacy Shield, een overeenkomst tussen de Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken over de uitwisseling van persoonsgegevens tussen bedrijven in de VS en de EU.

“Dataoverdracht tussen VS en EU verboden”

Volgens de Ierse Data Protection Commission zou het verwerken van persoonsgegevens van Europeanen op Amerikaanse servers niet mogen en dat is precies wat Meta wel doet. De commissie onderzoekt op het moment de dataoverdracht met betrekking tot Facebook en zal naar verwachting in de eerste helft van het jaar met een uitspraak komen.

Meta heeft laten weten Facebook en Instagram offline te willen halen voor EU-landen als het bedrijf data van Europese gebruikers niet op Amerikaanse servers mag verwerken. Het delen van data zou volgens de opkomende Metaverse voorstander cruciaal zijn om zijn diensten en specifieke advertenties mogelijk te maken.

Facebook

Meta heeft geen plannen voor vertrek

In een update geeft het bedrijf echter aan absoluut geen intentie noch plannen te hebben om weg te gaan uit Europa. “Maar het feit is dat Meta net als vele andere bedrijven, organisaties en dienstverleners, afhankelijk is van data-uitwisseling tussen de EU en de VS om wereldwijde diensten te kunnen blijven aanbieden”, aldus Meta.

“Net als andere bedrijven volgen wij Europese wet- en regelgeving en vertrouwen wij op standaard contractbepalingen, en de hierbij horende bescherming van data, om wereldwijd onze diensten te kunnen aanbieden. Uiteindelijk hebben bedrijven transparante en eenduidige wereldwijde regels nodig om trans-Atlantische gegevensoverdracht op lange termijn veilig te laten verlopen. Net als meer dan 70 andere bedrijven die opereren in verschillende branches, houden we de potentiële gevolgen voor onze Europese dienstverlening aan de hand van deze ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten.”

WhatsApp niet weg uit Europa

Opvallend genoeg heeft Meta WhatsApp niet genoemd als dienst die mogelijk in Europa verdwijnt, hoewel de chat app ook onder de paraplu van het bedrijf valt. Het lijkt er dus enigszins op dat we ieder geval nog een tijdje van de applicatie gebruik kunnen maken in de EU.

En als je de applicatie toch gebruikt, heb je zeker deze 10 WhatsApp tips nodig die je waarschijnlijk nog niet kende.

Hoe dan ook zit het Meta de afgelopen tijd niet echt mee. Nog geen twee weken geleden maakte het bedrijf een ongekende duikvlucht op de Amerikaanse aandelenbeurs. De grootste koersdaling ooit.