Mark Zuckerberg Meta miljardenverlies koersdaling
Meta topman Mark Zuckerberg / Beeld: Reuters
Geld & Carrière

Mark Zuckerberg’s Meta verliest miljarden in grootste koersdaling ooit

Het zit Mark Zuckerberg al een tijdje niet echt mee. Na het hele Cambridge Analytica gebeuren en steeds meer mensen die hun bedenkingen hebben over de privacy op Facebook, heeft Meta nu het grootste bedrijfsverlies ooit geleden op de beurs.

Meta 26 procent minder waard

Meta, het onlangs gedoopte moederbedrijf van Facebook, berichten-app WhatsApp en Instagram is op de Amerikaanse aandelenbeurs namelijk ruim 26 procent in waarde gedaald. Dat komt neer op ruim 250 miljard dollar, oftewel bijna 220 miljard euro.

Grootste beurs daling ooit in één dag

Dat is precies zo dramatisch als het klinkt. Volgens financieel persbureau Bloomberg is het namelijk de grootste waardedaling die we ooit binnen een dag op de Amerikaanse beurs hebben meegemaakt. Ter illustratie zet het persbureau de grootste duikvluchten van verschillende bedrijven op een rijtje.

Bloomberg beurs cijfers
Grootste waardedalingen per bedrijf / Bron: Bloomberg

Wat is er gebeurd bij Meta?

De gigantische waardedaling is een historisch moment, maar op zich niet helemaal onverwacht. Verschillende factoren spelen mee en één daarvan is Meta’s verwachtte omzet. Het bedrijf liet gisteren weten dat het rekent op een totale omzet van 27 tot 29 miljard dollar voor het eerste kwartaal. Hoewel dat meer is dat het eerste kwartaal van 2021, hadden investeerders op een grotere stijging gerekend.

Daarnaast heeft Meta te maken met concurrentie van onder andere videoplatform TikTok en zou ook Apple een rol spelen. De iPhone-maker heeft namelijk de gebruiksvoorwaarden voor mobiele apps aangepast.

Hierdoor kunnen iOS applicaties de online activiteiten van gebruikers minder makkelijk volgen. Gebruikers worden uitgenodigd om aan te geven dat ze niet akkoord gaan met het bijhouden van hun surfgedrag. Facebook loopt daardoor redelijk wat advertentie-inkomsten mis.

Verder heeft Facebook ook problemen met het aantal gebruikers op het platform. Voor het eerst in de geschiedenis van de social media site heeft het bedrijf minder gebruikers dan in het vorige kwartaal.

Groot persoonlijk verlies Mark Zuckerberg

Meta’s vrije val op de beurs betekent voor Mark Zuckerberg persoonlijk een grote daling in zijn vermogen. De topman is in het bezit van zo’n 12,8 procent van de aandelen in het bedrijf, wat een hap in zijn vermogen betekent van 29 miljard dollar.

En waar hij eerst nog op nummer 6 stond op de lijst van rijkste mannen ter wereld, duikt hij naar beneden onder Alphabet mede-oprichter Sergey Brin, Warren Buffett, Los Angeles Clippers eigenaar Steve Ballmer en Oracle CTO Larry Ellison.

Eind vorig jaar zakte Zuckerberg ook al in de lijst en moest hij afscheid nemen van een paar miljard dollar. De reden was toen een storing waardoor de servers van WhatsApp, Facebook en Instagram eruit knalden.