Mercedes-Benz Vision EQXX elektrische auto
Tech

Mercedes onthult Vision EQXX met sensationele actieradius

Hoewel elektrische auto’s steeds populairder worden, hebben ze nog steeds het probleem van de beperkte actieradius. Niemand wil onderweg een paar uur opladen. Mercedes Benz lijkt hier korte metten mee maken en onthulde tijdens CES 2022 de indrukwekkende Vision EQXX: een concept voor een elektrische auto op zonne-energie en een actieradius van meer dan 1000 km.

Van Berlijn naar Parijs zonder opladen

Mercedes was de afgelopen paar weken al aan het teasen met de Vision EQXX, maar nu is het concept eindelijk officieel onthuld. De elektrische auto ziet er strak en futuristisch uit, maar het opvallendste is absoluut het bereik. Met een volle batterij zou je met de EV van Berlijn naar Parijs kunnen rijden, zonder je zorgen te maken over de accu.

Hiermee zou de Mercedes Vision EQXX nog indrukwekkender zijn dan de Tesla Model S Long Range Plus met een actieradius van 652 km. Zelfs Lucid Air zou het onderspit delven met hun elektrische auto, die tijdens de officiële actieradiustest van de EPA in Amerika het hoogste rijbereik behaalde dat daar ooit is gemeten bij een EV.

Mercedes-Benz Vision EQXX elektrische auto

Realistisch Mercedes Vision EQXX concept

Het enige probleem met de Mercedes Vision EQXX is dat het op het moment nog om een concept gaat. De automaker lijkt ook nog geen concrete plannen te hebben om het prototype om te toveren tot productiemodel. Maar wat wel bijzonder aan het concept is, is dat de Vision EQXX voornamelijk gebaseerd zou zijn op de realiteit en dus geen ongefundeerde toekomstmuziek is.

Mercedes geeft aan dat de schatting van het rijbereik gebaseerd is op een simulatie met realistische verkeersomstandigheden en de claim dat de auto 10kWh per 100 kilometer zou verbruiken. Dit verbruik zou vergelijkbaar zijn met een 50-urige binge sessie van je Netflix series op een 50 inch LED-scherm.

Mercedes-Benz Vision EQXX elektrische auto

Focus op efficiëntie

De indrukwekkende actieradius zou volgens Mercedes mogelijk worden gemaakt door het net iets anders aan te pakken dan andere automakers. Het bedrijf geeft aan geen oversized batterij onderaan de auto te hebben gepropt. In plaats daarvan ligt de aandacht op een lichtgewicht ontwerp, een efficiënte aandrijflijn, de energiedichtheid en de aerodynamica van de elektrische auto. Het resultaat hiervan is een efficiënt meesterwerk, aldus Mercedes.

Pas op Porsche Taycan

Het is de vraag of en wanneer we de Mercedes Vision EQXXd in het wild zullen tegenkomen. Mocht het productiemodel inderdaad ooit het daglicht zien, zou het waarschijnlijk een waardige concurrent zijn voor luxe EV’s, zoals de Porsche Taycan en Audi E-Tron GT.
Mercedes-Benz Vision EQXX elektrische auto
Een ander indrukwekkend prototype op de EV markt is Toyota’s robuust uitziende elektrische pick-up truck. Veel is er nog niet bekend over de elektrische truck, maar het ziet ernaar uit dat Ford een concurrent krijgt voor zijn F150 Lighting.