Health

Mensen met lichtgekleurde ogen drinken meer alcohol zegt dit onderzoek

mensen-lichtgekleurde-ogen-gebruik-alcohol
(Afbeelding: Unsplash) Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met lichtkleurige ogen meer alcohol drinken

Als je in de kroeg vaker mensen met lichtkleurige ogen tegenkomt, dan zou dat zomaar wetenschappelijk verklaard kunnen worden. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat mensen met blauwe, grijze en groene ogen vaker naar de fles grijpen dan mensen met bruine ogen. Een verklaring voor de uitkomst van de betreffende onderzoeken hebben de dienstdoende wetenschappers niet, maar interessant is het wel, dus doken we even in de feiten.

Verband tussen oogkleur en alcoholconsumptie

De onderzoekers hebben in totaal 1.263 mensen onderzocht, en kwamen tot de conclusie dat er een verband is tussen alcoholgebruik en oogkleur. Het resultaat van dit onderzoek is enige tijd geleden gepubliceerd in het online wetenschapsblad Science Daily en werd uitgevoerd door onderzoekers van de University of Vermont in de Verenigde Staten.

Het onderzoek, dat door Arvis Sulovari en Dawei Li werd uitgevoerd, wijst uit dat er een aantoonbaar verband bestaat tussen oogkleur en alcoholisme. Beide wetenschappers zijn gespecialiseerd in moleculaire en cellulaire wetenschap. Vooral Europeanen met een lichte huidskleur zijn gevoeliger voor een alcoholverslaving, en drinken doorgaans meer dan de onderzochte mensen met een bruine oogkleur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pubity (@pubity)

Mensen met lichtkleurige ogen drinken vaker alcohol

Volgens Arvis Sulovari heeft de wetenschap nog geen enkel idee waarom dit zo is. Ze hebben het betreffende onderzoek voor de zekerheid drie keer uitgevoerd, maar de resultaten blijven hetzelfde. Volgens de wetenschapper zijn mensen met een blauwe oogkleur veruit de grootste drinkers. De onderzoekers hebben een rapportage in het wetenschapsblad gepubliceerd.

We weten niet hoe dit komt, alcoholisme is een complex psychisch probleem, dat ook gedeeltelijk wordt bepaald door triggers uit de omgeving. We weten niet waarom dit bij mensen met lichtkleurige ogen vaker voorkomt“, aldus co-wetenschapper Dawei Li in het stuk. Misschien dat de Amerikaanse onderzoekers in de toekomst kunnen ontrafelen waarom dit zo is, tot die tijd kijken mensen met lichte ogen vaker te diep in het glaasje, al weten ze zelf niet waarom.

oogkleur consumptie alcohol