Food & Drinks

Dit zijn de meest ongezonde vleeswaren voor op je brood volgens experts

meest-ongezonde-vleeswaren
(Foto: Depositphotos)

Ben jij ook zo gek op vleeswaren op je brood? Neem je dit altijd mee als je naar je werk gaat of is het de eerste keuze in het bedrijfsrestaurant? Dan is het handig als je weet welke keuzes nu eigenlijk gezond zijn en welke je beter kunt laten liggen.

Hoe lekker ze ook zijn, er zijn genoeg vleeswaren die echt niet zo gezond zijn als je denkt. Ben jij een liefhebber van snijworst, kipfilet of andere vleeswaren? Check dan snel of je goed bezig bent. Manly heeft het voor je op een rijtje gezet.

Is Gelderse worst of boterhamworst wel zo gezond op je brood?

In de Schijf van vijf zitten natuurlijk alle zaken die je per dag zou moeten eten voor een goede balans. Daarin is bijvoorbeeld groente erg belangrijk maar zeker ook vlees. Maar vleeswaren staan er niet in.

Juist vleeswaren zijn voedingsmiddelen die je beter niet iedere dag moet eten. Of op zijn minst met mate. Maar denk je, een plakje worst moet toch kunnen? De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar hoe gezond vleeswaren eigenlijk zijn. En daar kwam best een vervelende conclusie uit.

Zeker als je worst kiest, is er eigenlijk geen enkele die echt voldoet aan de gezondheidsvoorwaarden. Vooral de alom populaire Gelderse worst is geen aanrader. Deze bevat namelijk 5 keer meer verzadigde vetten dan bijvoorbeeld kipfilet.

pate-ongezonde-vleeswaren

Gelderse worst en smeerworst zijn de boosdoeners

De Gelderse worst dus, daar zit ook nog eens 10 keer meer verzadigd vet in als in ham. En maar liefst 2,3 gram zout per 100 gram. Wat enorm veel is. Ook de smeerworst die we vaak aan kinderen meegeven kwam niet zo goed uit de test.

Er zit wel vitamine D en B in, maar veel te veel zout en verzadigd vet. En te veel vitamine A, waarvan een teveel heel schadelijk kan zijn, zeker voor kinderen. Alle worstsoorten hebben te veel zout. Dat komt vooral omdat ze allemaal bewerkt zijn.

Dus gekookte worst, boterhamworst maar ook de droge worsten zoals salami en chorizo. Daarnaast alle leverproducten zoals smeerworst en paté. En filet americain kan dan wel rauw zijn, maar door de toevoegingen die erdoor gaan, zit er veel te veel zout en suiker in.

chorizo-ongezonde-vleeswaren

Welke vleeswaren kun je dan beter eten

De magere soorten zijn dus beter om te eten. De achterham, kalkoenfilet, rosbief, runderrookvlees en kipfilet zijn de magerste soorten en komen dus ook het beste uit de test.

Maar nog steeds zit er best veel zout in en vetten. Beter om alleen in het weekend de worst te eten. Misschien zal het je allemaal worst wezen. Eet dus gewoon wat je lekker vindt, maar doe het vooral met mate.