
Op 20 november begint het wereldkampioenschap voetbal in oliestaat Qatar. Het zal niemand ontgaan zijn dat het conservatieve land er andere wetten op nahoudt dan bij ons het geval is. Sommige dingen die wij als heel normaal beschouwen zijn in dat land strafbaar. Wij hebben de meest opzienbarende wetten van het land op een rijtje gezet.
Omstreden wetten van Qatar
Qatar is een streng islamitisch land waar lijfstraffen niet ongewoon zijn. In het land heerst een traditionele samenleving waarin het zeer strenge rechtssysteem is gebaseerd op de islamitische wet (of Sharia). Volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum staat het land onderaan als het gaat om gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Ondanks dit rapport zijn er wel vrouwen die een ambtelijke positie in het land bekleden.
Het gaat dan wel over vrouwen uit de familie van de Emir, zoals Sheikha Moza Bint Nasser al-Missned, zijn moeder. Vrouwen met een lagere maatschappelijke status hebben volgens het rapport meer beperkingen. Deze beperkingen noemt men daar simpelweg wetten. Wij hebben de omstreden wetten hieronder op een rijtje gezet. Neem ze mee als je van plan bent om af te reizen naar Qatar voor het WK voetbal.
1. Homoseksualiteit is strafbaar
De Sharia-wetgeving is van kracht in Qatar, dat wil zeggen dat homoseksualiteit (of alles wat niet hetero is) strafbaar is. Seksuele handelingen zijn overigens in het openbaar sowieso verboden en kan leiden tot een gevangenisstraf. Ook lijfstraffen zoals steniging en zweepslagen zijn in het land doodgewone gerechtelijke uitspraken.
2. Alcohol, drugs, en prostitutie is verboden
Het invoeren van alcohol en producten dat van varkensvlees is gemaakt is verboden. Alcohol, zoals bier, wordt tijdens het WK voetbal bij hoge uitzondering geschonken in de fanzone. Ook het bezit van pornografisch materiaal en het bezit van drugs kun je maar beter uit je hoofd laten, want dat levert volgens de wetten in het land grote problemen op.
Dit bericht op Instagram bekijken
3. Kritiek op Qatarese autoriteiten
Kritiek op de emir van Qatar leveren staat gelijk aan belediging, en wordt zwaar gestraft. Westerse diensten zoals WhatsApp, Skype, Facetime zijn geblokkeerd in het land. Je Kunt gebruik maken van VPN-diensten, maar dan nog ben je niet jarig als je je ongenoegen over de wetgeving van Qatar op social media uit.
4. Geen bedekkende kleding
Bepaalde kleding (of het gebrek aan kleding) wordt in Qatar al snel als provocatief gezien, en is dus uit den boze. Vrouwen hoeven niet gesluierd, maar lichaamsdelen zoals schouders, knieën en armen dienen bedekt te zijn. Mannen kunnen ook niet zomaar in hun korte broek en hemdjes rondlopen. In het land dragen mannen veelal witte gewaden, en dat zien ze het liefste ook bij jou.
Dit bericht op Instagram bekijken
5. Vrouwen zonder man op straat
Als vrouw zijnde moet je op je tellen passen in Qatar. Als je zonder man op straat loopt dan wekt dat al woede en irritaties op. In het ergste geval wordt je verkracht en daarna opgesloten omdat je buitenechtelijke seks hebt gehad. De zaak van de Utrechtse Laura de Bije in 2016 is daar een goed voorbeeld van. Toen Laura aangifte wilde doen van verkrachting werd ze opgepakt. Het is tegen de wet om zonder man de straat op te gaan.
6. Seksverbod voor ongehuwde partners
Spelers of supporters op het WK voetbal mogen geen seks hebben als ze niet getrouwd zijn. Iets wat in het dagelijkse leven in Qatar ook ten strengste verboden is. Genegenheid voor elkaar tonen in het openbaar is ook not-done, ook al is een stel getrouwd. Er staat maar liefst zeven jaar gevangenisstraf op seks voor het huwelijk in de golfstaat.