Media

Dit zijn de 5 meest gevreesde huurlingenlegers ter wereld

meest-gevreesde-huurlingenlegers
Afbeelding: Unsplash

Van de Praetoriaanse Garde tot de monniken van de Johannieterorde; huurlingenlegers worden al sinds mensenheugenis ingezet. Huurlingen bestaan over het algemeen uit ex-militairen die een ‘privaat militair bedrijf’ (PMC) vormen, en voeren tegen betaling militaire operaties uit. Deze ervaren strijders worden gevreesd omdat ze vaak zeer gedreven en extreem gemotiveerd zijn, wat ze zeer effectief maakt.

Professionele huurlingenlegers

Huurlingenlegers vallen niet onder het internationaal oorlogsrecht, zoals is vastgesteld in de Verdragen van Den Haag en de Conventie van Genève. Dit betekent dat bijvoorbeeld een leider van een dictatoriaal regime een huurling (of huurlingenleger) kan inhuren, en alles onder tafel kan vegen als het fout gaat. Dat weten de huurlingen zelf ook, dus ze hebben alle belang bij het uitvoeren van een succesvolle missie.

Daarnaast verdienen huurlingen vaak miljoenen dollars per missie. Ze hebben ervaring in het leger, staan vaak neutraal in een conflict (ze stellen geen vragen, zolang ze worden betaald), en ze verdwijnen zodra de missie is afgerond. De meeste PMC’s zijn in conflictgebieden zoals Congo actief, waar ze worden ingehuurd voor beveiligingsdoeleinden, of het neerslaan van protesten. We hebben de 5 meest gevreesde huurlingenlegers van dit moment opgezocht.

beste huurlingenlegers

1. De Wagner Group

De Wagner Group is op dit moment het meest bekende huurlingenleger ter wereld. Dit private paramilitaire bedrijf werd in 2014 opgericht, en staat onder leiding van Jevgeni Prigozjin. Dit huurlingenleger vecht aan de zijde van Rusland tegen Oekraïne, maar raakt de laatste tijd steeds meer in onmin met de Russische leider Vladimir Poetin. Prigozjin beschuldigt de minister van Defensie. Sergei Shoigu, van incompetentie.

Een soldaat van het huurlingenleger krijgt goed betaald en was eerder actief in Afrika, waar Prigozjin en zijn mannen zeer effectief waren in het opsporen van jihadistische groeperingen. Volgens Duitse hoogleraar Andreas Heinemann-Grüder, specialist in Russische strijdgroepen, heeft Wagner hele dorpen in Mali uitgemoord, waardoor ze een zeer gevreesde organisatie zijn geworden. Ze lijken niks te schuwen als het gaat om geweld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door POPULAR FRONT (@popular.front)

2. Het vreemdelingenlegioen

Het vreemdelingenlegioen is misschien wel het bekendste private huurlingenleger dat er bestaat. Dit leger staat bekend om een ijzeren discipline, en een saamhorigheid waar een ander leger een voorbeeld aan kan nemen. Ze worden omschreven als ‘het hardste elitekorps ter wereld’. Leden van het vreemdelingenlegioen zeggen dat ze de beste en de hardste zijn omdat ze geen burgerleven hebben, en dus niets hebben te verliezen.

Het vreemdelingenlegioen werd in 1831 opgericht, en bestond vooral uit ex-criminelen, ex-soldaten uit oorlogen, en andere mannen die alles kwijt waren geraakt, en nergens anders meer terecht konden. Het ‘2e Régiment de Parachutistes’ werd voor veel van hen een nieuwe familie. Dit huurlingenleger is actief in Tsjaad, Afghanistan, Zaïre, en was ook actief tijdens de Vietnamoorlog.

3. Academi (Blackwater)

Beter bekend als ‘Blackwater’. Deze paramilitaire organisatie werd in 1997 opgericht door een voormalig Navy SEAL-officier en bestaat op het moment van schrijven uit ruim 20.000 huurlingen, die wereldwijd opereren. De reputatie van Academi is controversieel. Zo hebben er meerdere onderzoeken gelopen naar misstanden tegen burgers in Irak, zoals een bloedbad op een markt (2007), en martelingen van vrouwen en kinderen.

Toen Blackwater in 2007 in opspraak raakte, veranderde de oprichter de naam in Xe Services, en later in Academi. Het bedrijf wordt veelal ingehuurd door de Amerikaanse overheid, en biedt naast trainingen ook beveiligingsdiensten aan. Dit zeer professionele bedrijf heeft een trainingsfaciliteit van 7000 hectare, en mag zeker niet ontbreken in het lijstje met de meest gevreesde huurlingenlegers ter wereld.

academi huurlingenleger

4. Triple Canopy

Toen de aanslagen op het World Trade Centre (2001) de hele wereld plaatsvonden besloten een aantal Special Forces-veteranen om een oorlog tegen terrorisme te beginnen. Dit deden ze door Triple Canopy op te richten, een paramilitaire beweging die gespecialiseerd is in het opsporen en bestrijden van terroristen. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een van de beste huurlingenlegers ter wereld.

Toen de Amerikaanse overheid haar troepen uit Irak haalde werden er acht private militaire bedrijven ingehuurd om belangrijke personen en oliepijpleidingen te beschermen. Triple Canopy was er daar een van. Het bedrijf heeft ruim 20.000 mensen in dienst, die allemaal zeer bedreven zijn. Een zeer intensieve lichamelijke en geestelijke training behoort tot de opleiding binnen Triple Canopy.

triple canopy huurlingenleger

5. Aegis Defence Services

Het was de voormalige Britse legerofficier Tim Spicer die in 2002 Aegis Defence Services oprichtte. Op de officiële takenlijst van deze huurlingen staat vooral het beveiligen van hooggeplaatste figuren en het vergaren van inlichtingen, maar de werknemers van Aegis Defence Services doen veel meer dan dat. Zo zijn ze bijvoorbeeld actief in Afghanistan en Irak.

Het hoofdkantoor van dit huurlingenleger staat in Londen, maar ze zijn wereldwijd actief, en zeer gevreesd onder terroristen en andere ogenschijnlijk ongrijpbare criminelen. Ze staan bekend om hun harde aanpak bij het verzamelen van informatie, en schuwen martelingen niet. Ze kwamen in 2005 in opspraak toen er video’s online kwamen waarin de huurlingen op onschuldige burgervoertuigen schoten.

Aegis defence army huurlingenleger