printer inkt ondernemen geld besparen
Geld & Carrière

Meer geld verdienen als ondernemer begint met het reduceren van kosten

Besparen op cartridges en toners

Toners en cartridges zijn nodig om inkjetprinters of een laser printer hun werk te laten doen. Je kunt hier geld op besparen door goedkoop te printen met huismerk cartridges en compatible toners. Een groter exemplaar van een huismerk cartridge bevat meer inkt om te printen en is daarom voordeliger dan steeds weer kleinere cartridges te kopen.

Daarnaast zijn er ook zogenoemde compatible toners of cartridges. Deze zijn niet gemaakt door de fabrikant van de printers zelf, maar door een derde partij. Dat betekent niet dat de kwaliteit minder is, maar wel dat je flink kunt besparen op de aankoopkosten in vergelijking met het huismerk.

Slimme apparaten

Niet alleen printen kosten geld, ook andere apparaten verbruiken energie. Met de hoge energierekening kan dit flink in de kosten lopen. Slimme apparaten voorkomen dat je onnodig energie verbruikt. Met name slimme lampen en een slimme thermostaat zijn handig.

Zo schakelen slimme lampen zichzelf uit als je je niet in een bepaalde ruimte bevindt en kan een slimme thermostaat via een mobiele app aan- of uitgezet worden zonder aan de knop van de verwarming zelf te draaien. Zo zou je zelfs de verwarming uit kunnen zetten als je onderweg bent en kunnen controleren of je niet onnodig energie verbruikt.

Denk beter na over je werkruimte

Een laatste manier om kosten te drukken als ondernemer is door je bedrijfsruimte te heroverwegen. Misschien werk je als ZZP’er en zou je in plaats van een kantoor te huren ook thuis kunnen werken. Wellicht is je bedrijfsruimte aan de ruimte kant en kun je ergens anders een kleinere ruimte huren. Je kunt er ook voor kiezen ruimtes onder te verhuren aan andere kleine ondernemers. Misschien kun je zelfs iets voor elkaar betekenen in het verdelen van opdrachten.