Food & Drinks

McDonald’s opent eerste geautomatiseerde fastfood restaurant

McDonald's
Foto: Unsplash

Even een Maccie klappen kan als het aan fastfoodketen McDonald’s ligt binnenkort zo goed als geautomatiseerd. Op dit moment heb je nog met personeel te maken als je langs de McDrive gaat voor een lekkere cheeseburger, maar dat kan in de toekomst verleden tijd zijn. McDonald’s heeft namelijk in Texas zijn eerste geautomatiseerde restaurant geopend, dat puur is gericht op take-away.

Fastfood-restaurant van de toekomst

McDonald’s zelf is razend enthousiast over het geautomatiseerde systeem van het pas geopende restaurant. Klanten hebben tijdens het hele bestelproces niet te maken met personeel, maar met een systeem dat de bestelling verwerkt, en uiteindelijk op geautomatiseerde wijze serveert. Je plaatst je bestelling online, waarna je vervolgens naar de drive-thru rijdt en je bestelling van een lopende band pakt.

Het is bij deze restaurants van McDonald’s dus niet mogelijk om je bestelling binnen op te eten, en is puur gericht op take-away. Ondanks de efficiëntie krijgt McDonald’s veel kritiek op deze nieuwe manier van het verwerken van bestellingen. Ze vervloeken de kapitalistische houding van de fastfoodketen, en het feit dat er talloze mensen zonder werk komen te zitten als dit in alle restaurants wordt doorgevoerd.

Geautomatiseerde McDonald’s

Als reactie op de kritiek gaf Mcdonald’s in een verklaring aan dat er altijd mensen zullen zijn die de bestellingen bereiden. Het serveersysteem gaat op de schop, dat wil zeggen dat dit volledig geautomatiseerd zal zijn. Bestellingen zullen alleen digitaal kunnen worden betaald, en er zal niemand meer bij ‘het eerste raampje’ staan om de betaling af te handelen. Bij ‘het tweede raampje’ zal er geen vriendelijke medewerker staan die jou de bestelling aan zal geven.

Je krijgt je bestelling namelijk aangeleverd door een lopende band. Je draait het raampje van de auto open, pakt je bestelling van de band, en klaar. Het is niet bekend waar je moet klagen als er geen Big Mac bij je menu zit, of als je een verkeerde bestelling hebt gekregen, maar daar zal de fastfoodketen ongetwijfeld een oplossing voor vinden. Wanneer (en of) McDonalds in Nederland een dergelijk restaurant gaat openen is vooralsnog onbekend.