Geld & Carrière

Deze 10 mbo-opleidingen hebben het hoogste startsalaris

Deze 10 mbo opleidingen hebben het hoogste startsalaris

Wat vind je leuk en waar heb je aanleg voor zijn twee essentiële vragen als je een studie kiest. Daarnaast is geld natuurlijk ook niet onbelangrijk. We schreven al eerder over de slechts betaalde banen, maar waarschijnlijk vraag je jezelf af welk diploma jou de best betaalde baan oplevert. In dit artikel kijken we naar de banen op mbo-niveau: dit zijn de mbo-opleidingen met het hoogste startsalaris.

Wat vind je leuk, waar heb je aanleg voor en wat ga je verdienen

We noemden al drie factoren die meespelen bij het bepalen van de keuze voor een opleiding: wat vind je leuk, waar heb je aanleg voor en wat ga je verdienen. Als vierde kunnen we nog noemen: welke beroepen bieden de grootste kans op een baan.

Kijken we puur naar de verdiensten na je mbo-opleiding, dan springt procestechniek er bovenuit. Procestechniek houdt simpel samengevat in: het vakgebied van het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. Het product kan van alles zijn, van voedingsmiddelen tot mobiele telefoons.

mbo-opleidingen beste startsalaris

Dit zijn de 10 mbo-opleidingen die jou het beste salaris opleveren

De genoemde bedragen zijn startsalarissen. Hoeveel je na een aantal jaren verdient is nu eenmaal wat lastiger te voorspellen; de een groeit nu eenmaal sneller door dan de ander en misschien wissel je van functie. De genoemde salarissen zijn bruto en per maand.

10. Pedagogiek en Onderwijs

We verklappen je vast dat je de volgende zin vaker tegenkomt in dit artikel, in verschillende variaties : in deze sector zitten ze om mensen te springen. Ga aan de slag als onderwijsassistent of als pedagogisch medewerker; je helpt dan bijvoorbeeld cliënten met het opvoeden van hun kinderen. Je startsalaris zal zo’n € 2.250,-  Bedragen.

9. Industrie- en vliegtuigtechniek

Heb je gevoel voor techniek, dan is de sector industrie- en vliegtuigtechniek waarschijnlijk wel wat voor jou. Elektrotechniek, metaalbewerking, technisch tekenen en vliegtuigbouw zijn enkele van de vele mogelijkheden. Werk je liever op een kantoor of in een productie-omgeving? Het kan allebei in deze sector waarin de startsalarissen rond de € 2.350,- liggen.

8. Gezondheidszorg: laboratorium- en gezondheidstechniek en medisch assistent

Misschien denk je bij gezondheidzorg al snel aan artsen en verpleegkundigen, maar er zijn nog veel meer beroepen. Je verdient een prima salaris bijvoorbeeld als medewerker in een laboratorium of als tandarts- of doktersassistent. Je mag in deze sector een startsalaris van rond de € 2.300,- verwachten.

7. Bouw en infra

In de bouw kunnen ze nog wel wat mensen gebruiken. Er is steeds meer waardering voor werken in bouw en infra, en de salarissen in deze sector stegen de afgelopen jaren behoorlijk. Ieder project is weer uniek, maar met de juiste mbo-opleiding weet je wat er verwacht wordt. Je start in de bouw en infra meestal met een salaris van ongeveer € 2.350,-

mbo-opleidingen beste startsalaris

6. Sociale en maatschappelijke zorg

De behoeft aan sociaal-maatschappelijk werkers is groot. Help je graag mensen, dan is dit het vakgebied voor jou. Je helpt bijvoorbeeld gezinnen of werknemers, of meer specifieke groepen als daklozen, verslaafden of gevangene. Je voert gesprekken met je cliënten en hulpinstanties, maakt behandelplannen en nog veel meer. Startsalarissen liggen in deze vakgebieden rond de € 2.450,-

5. Verzorgende

De zorg kampt met grote personeelstekorten. Met een diploma als verzorgende kun je kiezen uit tientallen vacatures. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in zorginstellingen voor ouderen, gehandicapten, geestelijke gezondheidszorg et cetera. Qua startsalaris mag je een bedrag van circa € 2.600,- verwachten.

mbo-opleidingen beste startsalaris

4. Scheepvaart

In de scheepvaart is de variatie aan functies groot: je kunt matroos, schipper of stuurman worden bijvoorbeeld, maar je kunt ook voor de technische kant kiezen zoals een opleiding tot scheepswerktuigkundige of in de maritieme techniek. De salarissen kunnen dus onderling verschillen, maar gemiddeld mag je rekenen op rond de € 3.000,-

3. Verpleegkunde

In de verpleegkunde is een groot tekort aan medewerkers. MBO Verpleegkunde is vrijwel een baangarantie. De salarissen zijn mede daardoor de afgelopen tijd gestegen. Daardoor staat MBO Verpleegkunde nu derde op onze ranglijst. Startsalarissen in de verpleegkunde liggen rond de  € 3.100,-

2. Vervoer

Deze opleiding scoort het hoogste percentage studenten die direct aan het werk gingen, dus niet doorstroomden naar het HBO of iets anders gingen doen. Maar liefst 92% ging na de opleiding meteen aan de slag. Het vervoer is ook één van de sectoren waar de nood aan nieuw personeel voor bedrijven het grootst is. Het gemiddelde startsalaris in de sector vervoer is zo’n € 3.150,-

1.  Procestechniek

Onder gediplomeerden in de procestechniek is de werkloosheid zo goed als nul. Steeds meer werk wordt gedaan door robots, maar proces operators blijven de komende jaren nog hard nodig om industriële processen in goede banen te leiden. Als procesoperator of procestechnicus coördineer je, en signaleer je fouten in productielijnen. Met een diploma van de nummer 1 mbo-opleiding van onze ranglijst mag je een startsalaris van ongeveer € 3.500,- verwachten.

mbo-opleidingen beste salaris