Geld & Carrière

Dit wil je weten: zoveel spaargeld mag je belastingvrij sparen in 2023

maximale-spaargeld-belasting
Foto: Freepik

Een goede buffer achter de hand houden voor de krappere dagen is altijd een slim idee. Jouw wasmachine die opeens stuk gaat, de operatie van je kat, en andere tegenvallers, we kennen het allemaal. Goed idee om dus wat extra geld weg te leggen in de kas. Maar wist je dat er een limiet zit aan spaargeld? Boven een bepaald bedrag zit je namelijk met belastingen. Wij hebben voor je op een rijtje gezet welk bedrag je belastingvrij mag hebben op dit moment.

Spaargeld als onderdeel van je vermogen

Jouw totale vermogen bestaat uit verschillende onderdelen. Denk aan beleggingen, jouw eventuele tweede (vakantie)woning en natuurlijk je spaargeld. De schulden uit Box 3 gaan hier juist weer vanaf. Wat overblijft is jouw vermogen. Hierover moet je wellicht belasting betalen.

Dit totale vermogen heeft een limiet en boven deze limiet moet je belastingen betalen. Het bedrag, ook wel vrijstelling, dat je ieder jaar belastingvrij kunt sparen verandert per jaar.  In 2023 is dit bedrag €57.000.  Heb je een partner? Dan is dit bedrag €114.000. Kom je boven deze bedragen uit? Dan ga je belasting betalen over je vermogen.

maximale-spaargeld-belasting-2023

Conclusie: wanneer betaal je belasting?

Zodra je dus boven de vrijstellingsgrens uitkomt betaal je belasting. Fijn feitje: het huis waarin je woont telt niet meer voor je vermogensbelasting. Dat scheelt al enorm natuurlijk, mocht je de gelukkige zijn die een mooi huis heeft weten te kopen. Ook de overwaarde die je mogelijk hebt opgebouwd telt niet mee.

Geef jouw vermogen op verschillende bankrekeningen en (tweede, derde, etc) huizen op in Box 3 van de belasting. Ook de rente die tegenwoordig weer vergaard wordt vanuit spaargeld telt als inkomen. Als je rente betaalt over bijvoorbeeld een lening en die zijn hoger dan €3.400 of €6.800 (als je met z’n 2-en bent), kun je die er weer vanaf trekken. Snap je het nog?

Deze dingen tellen niet mee voor jouw vermogen

Heb jij schulden? Die kunnen jouw rendement verlagen en daarmee ook jouw belasting. Denk verder aan zaken als groen sparen en sparen voor je (klein)kind. Deze dingen tellen niet mee en verlagen jouw belasting ook. Heb jij zelf nog tips en tricks? Stuur de redactie een berichtje.