Salaris Maxima
Beeld: © RVD - Z.M. de Koning
Geld & Carrière

Dit royale bedrag verdient Máxima als koningin

Het is Koningsdag en vandaag bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima Rotterdam. Over de koning schreven we onlangs dat hij een aardig inkomen ontvangt. Maar hoe zit het met koningin Máxima? Hoeveel krijgt zij betaald en hoe is dat bedrag opgebouwd? We gingen voor je op onderzoek uit.

Koningin Máxima der Nederlanden

De koningin van Nederland werd geboren als Máxima Zorreguieta in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, op 17 mei 1971.  Na haar studie verhuisde ze naar New York en werkte daar voor verschillende banken. In 1999 ontmoette ze Willem-Alexander in Sevilla, Spanje tijdens een feest, La Feria de Abril.

In 2001 verkreeg Máxima het Nederlanderschap. Ze trouwde met Willem-Alexander in 2002. Sinds de kroning van Willem-Alexander tot koning in 2013 noemen we Máxima koningin, hoewel ze formeel de titel Prinses der Nederlanden heeft.

Salaris Maxima
Máxima in 1994 – Foto Wikimedia Commons

Wat verdient Máxima?

In de Grondwet staat dat de koningin, net als de koning recht op een jaarlijkse uitkering van het Rijk.  Die is voor koningin Máxima voor 2023 vastgesteld op een bedrag van 1.111.000. Dit bedrag valt in twee delen uiteen: 700.000 is bedoeld om haar personeel en overige kosten – kantoor en archiefkosten onder andere – van te betalen. De overige 411.000 is haar persoonlijke inkomen.

Dat is veel minder dan haar echtgenoot Willem-Alexander ontvangt. Dat is namelijk een totaalbedrag van 6.408.000. Daarvan is 5.373.000 bestemd voor personeels- en andere kosten en 1.035.000 als salaris voor de koning zelf.

Welke leden van het koningshuis krijgen nog meer geld van het Rijk?

Naast de koning en de koning krijgen nog twee leden van het koninklijk huis een jaarlijkse uitkering van de staat. Dat zijn prinses Beatrix en prinses Amalia; respectievelijk de voorganger en de beoogde opvolger van Willem-Alexander.

De totale uitkering van prinses Beatrix bedraagt 1.739.000, waarvan 585.000 voor haarzelf. Prinses Amalia heeft recht op 1.727.000, waarvan 307.000 voor haarzelf. Prinses Amalia heeft echter afstand gedaan van haar uitkering en heeft aangegeven het geld terug te storten, zolang ze nog geen hoge kosten maakt vanuit haar functie.

Salaris Maxima
Beeld: © Photography Erwin Olaf

Koningin populairder dan de koning

Regelmatig meten onderzoekers de tevredenheid van Nederlanders over het Nederlandse koningshuis. Volgens het meest recente onderzoek van Ipsos scoort Máxima nu hoger dan de koning. Zij krijgt als rapportcijfer een 7,3; de koning moet het met een 6,5 doen. Dit jaar werd voor het eerst de populariteit van kroonprinses Amalia gemeten: haar rapportcijfer valt tussen dat van haar ouders in: een 7.