Zo werd Martin Braithwaite één van de rijkste voetballers ter wereld
Geld & Carrière

Zo werd Martin Braithwaite één van de rijkste voetballers ter wereld

Ook wie het internationale voetbal niet volgt, kent wel de namen van Messi en Ronaldo. Een naam die je minder snel zal horen is die van Martin Braithwaite. Toch is hij één van de rijkste voetballers ter wereld. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? We zochten zijn verdiensten en vermogen voor je uit.

Martin Braithwaite naar Barcelona in 2020

Voor 2020 was de Deen Braithwaite nóg onbekender, maar daar kwam verandering in toen hij vrij onverwacht een transfer maakte van CD Leganés naar FC Barcelona. Luis Suarez was toen de topspits van Barca, maar hij was geblesseerd en noodgedwongen ging de club met spoed op zoek naar een vervanger. Het oog viel op Braithwaite.

Het werd geen groot succes: hij speelde in twee jaar tijd 44 wedstrijden waarin hij 5 keer scoorde. Op 1 september ontbond Barcelona zijn contract en vrij snel vond hij onderdak bij Espanyol. Voor Barcelona speelde hij van 2013 tot 2017 voor het Franse Toulouse, daarna verkaste hij naar Middlesbrough in Engeland en vanaf 2019 speelde hij anderhalf seizoen bij het Spaanse CD Leganés.

Dikke salarissen bij Toulouse en Barcelona

Vanaf dat Brathwaite bij Toulouse ging spelen wist hij elk jaar meer dan een miljoen euro te verdienen. Bij Toulouse ging hij van naar schatting 1,2 naar 1,7 miljoen, daarna ging er nog een schepje bovenop, maar bij Barcelona ging de teller pas goed lopen: hij verdiende er naar verluidt 6 miljoen euro per jaar. Kenners schatten het totale door Braithwaite bij elkaar gevoetbald bedrag op een kleine 33 miljoen euro.

Zo werd Martin Braithwaite één van de rijkste voetballers ter wereld

Grof geld verdienen buiten het voetbal

Aan de top van het internationale voetbal wordt veel geld verdiend, maar net zo makkelijk uitgegeven. Er zijn talrijke verhalen van spelers die miljoenen verdienden en die snel weer kwijtraakten door een overdadig luxe levensstijl, verkeerde vrienden of gokken. Martin Braithwaite pakte het heel anders aan. Hij investeerde zijn geld en dat deed hij bepaald niet verkeerd.

Investeringen in vastgoed

In de tijd dat Martin Braithwaite voor Toulouse speelde, investeerde hij samen met zijn oom zo’n zeven ton in het door hen samen opgerichte vastgoedbedrijf NYCE Companies. Dat pakte bijzonder goed uit, want een jaar later was zijn investering al meer dan 8 miljoen euro waard. Volgens het gezaghebbende zakenblad Forbes is NYCE Companies op dit moment zo’n 210 miljoen euro waard.

Het bedrijf investeert onder andere in grote woonblokken in Afro-Amerikaanse wijken in de Verenigde Staten. Het is Braithwaite naar eigen zeggen niet alleen om het geld te doen, maar ook om betere leefomstandigheden van Afro-Amerikanen. Daarnaast investeerde hij ook in zijn geboorteland Denemarken: daar bezit Braithwaite maar liefst zo’n 2.000 appartementen.

De sportieve en financiële carrière van Martin Braithwaite

Voetbal- en investeringsinkomsten opgeteld kom je op een bedrag uit van 243 miljoen euro. Ondertussen bouwt hij lekker verder aan zijn carrière op het voetbalveld, bij Espanyol en het Deense elftal, en aan zijn vastgoedportefeuille. Hij zal er vast niet wakker van liggen dat hij minder bekend is dan Messi en Ronaldo.